Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Τα χειρότερα έρχονται..

  • "Pacta sunt servanda" είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ. Μόλις το προηγούμενο βράδυ είχε ζητήσει από τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες να κάνουν υπομονή. Όπερ μεθερμηνευόμενον οδεύουμε προς συνέχιση της φτωχοποίησης. Ενώ βέβαια όσοι από εκείνους  που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν θα ρημαχτούν εργασιακά και ασφαλιστικό, είναι απλώς αιθεροβάμονες.

"Pacta sunt servanda", λοιπόν, δηλαδή "οι... συμφωνίες πρέπει να τηρούνται". Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας αυτό το θυμάμαι μόνο όταν τον βολεύει ή όταν τον συμφέρει, δηλαδή αλά καρτ. Τέλος πάντων. 
Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος των σαρωτικών δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι θα στερηθεί τη δυνατότητα ενός διαχειρίσιμου εκλογικού αποτελέσματος, φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να γαντζωθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο. Κερδίζοντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Υλοποιώντας την υπόσχεση που έδωσε στους Ευρωπαίους πριν από περίπου έναν χρόνο, ότι θα κάνει το παν για να ισοσκελίσει δημοσιονομικά τη χώρα το 2018.

Ποιο το μεμπτό; Το ότι αυτό το επιχειρεί δια της ισοπέδωσης και της εξαθλίωσης με εσωτερική υποτίμηση διαρκείας. Γι' αυτό και δέχθηκε χωρίς κανέναν αντίλογο και "κόφτες" και τα πάντα. Πουθενά δεν προβλέπεται αναπτυξιακή διαδικασία, όπως έλεγε και ξαναέλεγε στη ΔΕΘ. Κανένα κίνητρο, κανένας σχεδιασμός, καμία

ουσιαστική μεταρρύθμιση. Μόνο ευχολόγια και πλάνο ξεζουμίσματος της κοινωνίας. Με έναν "οδικό χάρτη" στηριγμένο σε προσδοκίες για έξωθεν βοήθεια. Στην επέκταση του QE ώστε να συμπεριληφθεί κάποτε και η Ελλάδα και σε έξοδο στις αγορές... Καλά, τις αγορές τις ρώτησε; Γιατί όλες οι αναφορές και οι αναλύσεις, αυτό το εκλαμβάνουν ως ανέκδοτο!

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υλοποιήσει όχι μόνο το πρώτο σκέλος των δεσμεύσεών του, αλλά και το δεύτερο. Και αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Γιατί η δεύτερη υπόσχεση που φαίνεται πώς έδωσε για να διατηρήσει την εξουσία και να μην του τραβήξουν οι "θεσμοί" το χαλί, αφορά το προσφυγικό. Δεν την έχουμε δει ακόμη να υλοποιείται, αλλά φοβάμαι ότι μέσα στα αμέσως επόμενα 1-2 χρόνια θα λάβει διαστάσεις. Για τη μετατροπή της χώρας όχι πλέον σε hot spot αλλά σε σταθμό μόνιμης διαμονής προσφύγων, σε αριθμό δυσανάλογο με τις δυνατότητές της.

Βεβαίως σε όλα αυτά υπάρχει και μία μεγάλη ευθύνη των Ευρωπαίων. Οι οποίοι "αγόρασαν" το σενάριο ότι μόνο ο Τσίπρας μπορεί να επιβάλλει σκληρά μέτρα χωρίς να... ανοίξει ρουθούνι! Δυστυχώς αντί να σκεφτούν αλλαγές στο μείγμα πολιτικής, στην Ε.Ε. επικεντρώθηκαν στην επιβολή της και στις πολλές αφορμές αναξιοπιστίας που πράγματι έδωσε η χώρα. Όμως ακριβώς αυτή η αντίληψη των πραγμάτων είναι που έχει σπρώξει τις κοινωνίες προς τα άκρα και την αντισυστημική ψήφο και συμπεριφορά. Ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται...
Πηγή capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: