Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί η συνέντευξη Κυριάκου αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα

Η χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ήταν “άλλη μία συνέντευξη” του κ. Μητσοτάκη, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι.

Αντίθετα ήταν το “κρίσιμο κλικ” που κάνει την διαφορά. Ήταν, αν θέλετε, η καμπή του κ. Μητσοτάκη που θα του δώσει την λαϊκή νομιμοποίηση και εν τέλει την εξουσία.

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ρεσιτάλ διαχείρισης όρων επικοινωνίας: Επέλεξε ο ίδιος τον χρόνο και τον τρόπο της συνέντευξης. Μία μέρα πριν την φιέστα του κ. Τσίπρα με τους πρωθυπουργούς του “νότου”, και λίγο πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ, αυτός που βάζει την πολιτική ατζέντα είναι ο κ. Μητσοτάκης και όχι ο Πρωθυπουργός, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Και μαζί με την ατζέντα, μπήκε και ξεκάθαρος πήχης στον κ. Τσίπρα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιχειρήσει καν να τον περάσει. Από τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι τις διοικήσεις των τραπεζών και από τις τηλεοπτικές άδειες, μέχρι τις απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ



Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε αυτό που δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα. Ότι δηλαδή είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός. Για την ακρίβεια μιλούσε ωσάν να ήταν ήδη πρωθυπουργός. Σίγουρος, ηγετικός, αποφασισμένος, συνειδητοποιημένος. Αναδεικνύοντας τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τον κ. Τσίπρα.

Τρίτον, κατάφερε να αντιστρέψει τα μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα. Η κοινωνία ανησυχεί ότι ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος πολιτικής οικογένειας, θα κρατήσει τη Ν.Δ. κλειστό κλαμπ όπου θα συμμετέχουν κυρίως γόνοι πολιτικών οικογενειών και λίγοι εκλεκτοί. Επίσης, του προσάπτει προνομιακές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο έναντι των πολιτικών αναφορών του στους απλούς εργαζομένους.


Ενώ θα περίμενε κανείς με αυτά τα θέματα να είναι αμήχανος ο κ. Μητσοτάκης, αντίθετα εμφανίστηκε αυστηρός με την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα και απολύτως πειστικός, ότι μπορεί να ανοίξει το κόμμα και την κυβέρνησή του αποκλειστικά στους άξιους!

Τέταρτον, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, ο Κυριάκος απάντησε στο ερώτημα κάθε ψηφοφόρου, που απογοητεύτηκε πρόωρα από τον Αλέξη Τσίπρα: “Εντάξει χείριστος ο Τσίπρας, αλλά τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ο Κυριάκος;” Σε αυτό το ερώτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδειξε ότι και σχέδιο έχει, και διάθεση, και πρόγραμμα και διαφορετική ιδεολογική και πρωτίστως ηθική προσέγγιση σε σχέση με τον κ. Τσίπρα.

Πέμπτον, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού στη Ν.Δ. Αφού ανέδειξε την άριστη σχέση του με τους προκατόχους του αρχηγούς, επί της ουσίας έσφαξε με το βαμβάκι τους διαφόρους ετερόφωτους “εκφραστές” του Καραμανλισμού, όπως ο Γ. Μιχελάκης ή ο Ευ. Αντώναρος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει αντιρρήσεις για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ενημερώνοντας παράλληλα κάθε ενδιαφερόμενο, ότι δεν θα ανεχθεί την παραμικρή απόπειρα εσωστρέφειας. Παράλληλα έδειξε με αποφασιστικότητα ότι ο δρόμος τς Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένας, χωρίς παρεκκλίσεις ή λαϊκισμούς, ο δρόμος των γενναίων, φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που μπορεί να καταστήσουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαική δημοκρατία.

Έκτον, ανέδειξε ένα νέο πρότυπο πολιτικού μοντέλου. Δημόσια παρουσία χωρίς υψηλούς τόνους, τεχνοκρατική προσέγγιση, απόλυτη αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας και προπαντός ελάχιστες αλλά τεκμηριωμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε μόλις δύο ώρες τηλεοπτικού προγράμματος, για να δώσει και πάλι αυτό που έλειπε από τους δυνητικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας: Αιτιολόγηση στην ψήφο τους. Κατάφερε, δηλαδή να μετατρέψει την ανεξέλεγκτη οργή της κοινωνίας για τον κ. Τσίπρα, σε δημιουργική θετική επιλογή προς τη Νέα Δημοκρατία. Υπερκάλυψε παράλληλα, το πρόβλημα της ένδειας στελεχών του κόμματός του υποσχόμενος κυβέρνηση αρίστων, αποκλείοντας πολιτευτές και λοιπούς κομματικούς από την δημόσια διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες το πρώτο βημα: Άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία και στο πρόγραμμά της. Το αποφασιστικό βήμα θα γίνει από τον κ. Μητσοτάκη το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ όπου θα κληθεί να τεκμηριώσει το πρόγραμμά του. Η κοινωνία παρουσιάζεται έτοιμη να ακούσει και να πειστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πείσει και να ηγηθεί.

Πλέον, αποκλειστικά στο χέρι του, είναι να τα καταφέρει.


liberal.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: