Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Στρίβειν διά των εκλογών…

Η κυβέρνηση πριν ακόμη εκπνεύσει ο Σεπτέμβρης φαίνεται πως περιέρχεται προ ολοσχερούς αδιεξόδου. Στο αδιέξοδο στην οικονομία προστίθεται και η ουσιαστική χρεοκοπία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πριν καν εφαρμοστεί ο νόμος λόγω της μνημειώδους προχειρότητας, των εμφανών σκοπιμοτήτων φίμωσης του τύπου και της γελοιοποίησης του περίφημου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς σε σχέση με τη διαπλοκή των προηγούμενων και την εντιμότητα των δικών της στελεχών.
Εδώ και αρκετούς μήνες η στήλη εκτιμά πως η απουσία εμπιστοσύνης του κόσμου της οικονομίας στην κυβέρνηση σε συνδυασμό με το σοκ που θα προκαλέσουν στην οικονομία οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιδρομές, θα εντείνουν τα σημάδια της ύφεσης και θα οδηγήσουν περί τα μέσα του Φθινοπώρου και το τέλος του χρόνου σε κοινωνικές εντάσεις και πολιτικές αναταράξεις.
Η στήλη εκτιμούσε τότε πως η κυβέρνηση λόγω των κοινωνικών εντάσεων και του οικονομικού αδιεξόδου και της δημοσκοπικής της κατάρρευσης είναι πιθανό να επιλέξει το δρόμο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να διασωθεί πολιτικά ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα με ένα
20% θα μπορούσαν  να ηγεμονεύσουν στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και να επανέλθουν στην εξουσία ως ευρύτερο σχήμα με λιγότερες ιδεολογικές αγκυλώσεις και περισσότερα στελέχη με ικανότητα να διαχειριστούν κυβερνητικούς θώκους, εν αντιθέσει με την εικόνα "τσίρκου" που παρουσιάζουν σήμερα.,
Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν είχαν σαν κοινό παρανομαστή τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λόγω κατάρρευσης του δεύτερου.
Στη δημοσκόπηση της MRB π.χ. στη Realnews η διαφορά έφτασε το Σεπτέμβριο του ’16 στο 7,5% από 5,9% και 3,7% τον Ιούνη και το Φεβρουάριο αντίστοιχα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο συγκεντρώνει 16,9% έναντι 20,2% τον Ιούνιο και 23,2% το Φεβρουάριο.
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον Ελεύθερο Τύπο η διαφορά ήταν 12,5% υπέρ της ΝΔ και της Marc για τον Alpha στο 9,5%.
Μια διαφορά από τη ΝΔ πριν το καλοκαίρι μεταξύ 4 - 7%, πριν τα πρωτοβρόχια του Οκτώβρη τείνει να λάβει διαστάσεις μεταξύ 7-12% και αυτό χωρίς η ΝΔ να εισπράττει ακόμη εμφανώς λόγω της απουσίας προοπτικής εκλογών στον ορίζοντα και ως εκ τούτου  πίεσης για απόφαση στο μέσο ψηφοφόρο.
Πριν από μερικούς μήνες το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν το πίστευε ούτε η Νέα Δημοκρατία που το συντηρούσε για να κρατά συσπειρωμένη την εκλογική της βάση.
Την Κυριακή που μας πέρασε δυο τουλάχιστον μεγάλης κυκλοφορίας κυριακάτικα φύλλα είχαν σαν πρώτο θέμα ή στην πρώτη σελίδα πληροφορίες για εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές.
Ενώ το μεγάλο αδιέξοδο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η διαλυόμενη οικονομία η κωμωδία των τηλεοπτικών αδειών, της Αττικής και η ανάληψη έργων από τους κουμπάρους εργολάβους έρχονται να εντείνουν το κλίμα κατάρρευσης.
Στην κυβέρνηση φαίνεται πως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο και αυτός ενδεχομένως είναι ένας λόγος που επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα του χρέους περί δήθεν ρύθμισης τους επόμενους μήνες.
Πριν από τις γερμανικές εκλογές σε ένα χρόνο από σήμερα κανείς εχέφρων πολιτικός στην Ευρώπη δεν πρόκειται να ανοίξει το ζήτημα του χρέους.
Προφανώς στην κυβέρνηση αναζητούν σημεία τριβής προκειμένου να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Αυτός είναι και ο λόγος που το καλοκαίρι στα καλά καθούμενα έθεσαν πάλι θέμα γερμανικών αποζημιώσεων.
Παρά τη θερινή αντεπίθεση η κατάσταση όπως την καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στα τέλη του Σεπτέμβρη δεν επιβεβαιώνουν κάποιο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση και αυτό φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών καθώς η οριακή πλειοψηφία δεν επιτρέπει το στοίχημα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού.
Στρίβειν δια των πρόωρων εκλογών λοιπόν όπως έπραττε ο Παναγής από τα Μέγαρα δια του αρραβώνος...
Η προσπάθεια που έκανε το καλοκαίρι η κυβέρνηση να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα του πρώτου απέτυχαν παταγωδώς. Εκτός της περιπτώσεως που θα γίνει κάποιος θαύμα, για κάθε μήνα που περνάει από τούδε και στο εξής τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα εμφανίζει.
Οι επιλογές είναι μεταξύ του στρίβειν δια των εκλογών ή του γαντζώματος στην εξουσία με κάθε τρόπο ακόμη και αυταρχικό. Το κόστος για την περίπτωση που επιλέξει το δεύτερο θα είναι μεγαλύτερο και δεν θα είναι μόνο πολιτικό. Μόλις το καταλάβουν αυτό θα επιλέξουν πάραυτα τις πρόωρες εκλογές.

Του Κώστα Στούπα στο capital.gr

 antilogos-gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: