Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

«Βρέχει» πραγματικότητα για τη δήμαρχο Ρώμης

Η Βιρτζίνια Ράτζι δείχνει ανήμπορη να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Βιρτζίνια Ράτζι κέρδισε τη δημαρχία της Αιώνιας Πόλης δήλωνε πανέτοιμη να αποδείξει στις Ιταλίδες και τους Ιταλούς πως όταν στην εξουσία δεν βρίσκονται επαγγελματίες πολιτικοί, τότε τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Σήμερα, ωστόσο, τρεις μήνες μετά, η 38χρονη δικηγόρος δείχνει ανήμπορη να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της.

Πέρα από τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στους δρόμους και τις λεωφόρους της ιταλικής πρωτεύουσας, η μεγαλύτερη ελπίδα, έως πρόσφατα, του λαϊκίστικου «Κινήματος Πέντε Αστέρων» και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης καλείται να διαχειριστεί και τις πρόσφατες παραιτήσεις πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων της, την ώρα, μάλιστα, που κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών.

«Φυσικά και την ψήφισα - οι υπόλοιποι πολιτικοί εδώ είναι απατεώνες. Αλλά αρχίζω να χάνω την υπομονή μου. Ίσως να είναι αφελής, ίσως να είναι ανίκανη. Πως είναι δυνατόν να μην μπορούν να αρχίσουν να δουλεύουν; Αναρωτιέμαι επίσης εάν είναι πράγματι τόσο τίμια όσο δηλώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απεσταλμένη των «Νιου Γιορκ Τάιμς» η Ιζαμπέλα Βαντέλι, πωλήτρια σε μια αγορά της Ρώμης, εκφράζοντας τις κοινές ανησυχίες μεγάλου τμήματος των συμπολιτών της.

Αποτελεί γεγονός πως η διοίκηση της Ρώμης δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση για κανέναν πολιτικό και για κανένα κόμμα. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη την πορεία της κ. Ράτζι, πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία εστιάζουν όχι τόσο στο δικό της μέλλον όσο στο μέλλον του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ήτοι ενός
κόμματος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Ιταλία, και διερωτώνται εάν η παραμονή της στη δημαρχία αποδείξει τελικά στους Ιταλούς ότι το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο φέρει τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά με τα συστημικά κόμματα από τα οποία επιδιώκει, όπως ο ίδιος δηλώνει, να απαλλάξει την Ιταλία.

Και η ανικανότητα της κ. Ράτζι να διαχειριστεί τα «αιώνια», ομολογουμένως, προβλήματα της Αιώνιας Πόλης, για πολλούς Ιταλούς αντικατοπτρίζει την ακαταλληλότητα, αν όχι την ανικανότητα, του «Κινήματος» να διαχειριστεί την εξουσία. «Η Ρώμη αποδεικνύει ποια είναι τα όρια του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Παραδόξως, η νίκη στις εκλογές ήταν μια ήττα για το Κίνημα καθώς δείχνει πόσο ανοργάνωτο και διαιρεμένο είναι», υποστηρίζει ο Σέρτζιο Φαμπρίνι, επικεφαλής της σχολής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Λουίς Γκουίντο Κάρλι της Ρώμης.

Η Ρώμη μοιάζει με ακυβέρνητη πολιτεία και η κ. Ράτζι δέχεται έντονες επικρίσεις όχι μόνο από τους πολίτες και τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από στελέχη, πρώην και νυν, του κόμματός της ενώ φήμες για επικείμενη παραίτησή της ανάγκασαν τον Μπέπε Γκρίλο να δηλώσει, δημόσια μάλιστα, τη στήριξη του στο πρόσωπό της. «Κατεδαφίζουμε ένα σύστημα που υπάρχει εδώ και πενήντα χρόνια. Και το σύστημα είναι εναντίον μας. Η Βιρτζίνια θα συνεχίσει, και εμείς θα την παρακολουθούμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια του μήνα σε ομιλία του ο ιταλός λαϊκιστής, πρώην κωμικός και νυν πολιτικός.

Παρά τα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, η κ. Ράτζι εξακολουθεί να χαίρει της στήριξης των κατοίκων της Ρώμης. Όντας οργισμένοι με τα πεπραγμένα των προηγούμενων δημάρχων εμφανίζονται ανεκτικοί, τουλάχιστον προς το παρόν, όσον αφορά την απειρία της και δείχνουν πως είναι διατεθειμένοι να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν.

Όσον αφορά, ωστόσο, την απόπειρα του Κινήματος Πέντε Αστέρων να αξιοποιήσει την επικράτησή της κ. Ράτζι στη Ρώμη για να αποδείξει ότι είναι σε θέση να αναλάβει στο μέλλον τη διακυβέρνηση της Ιταλίας, είναι αδιαμφισβήτητο πως επέφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Προς όφελος, μάλιστα, του Ματέο Ρέντσι. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος και ο ιταλός πρωθυπουργός έχει ποντάρει το πολιτικό του μέλλον στο τελικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν επικρατήσει το «Ναι» θα παραιτηθεί. Κύριος αντίπαλός του σε αυτήν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

tovima.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: