Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Τι περιμένω ν’ ακούσω από τον Κυριάκο

Νομίζω πως όσοι Έλληνες πολίτες θέλουν να είναι ενημερωμένοι για την πολιτική κατάσταση και αγωνιούν για το πού βαδίζουμε, περιμένουν ν’ ακούσουν τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Είναι η πρώτη φορά που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του.
Έτσι λοιπόν θέλω να καταγράψω αυτά που, κατά την γνώμη μου, θα ήθελα ν’ ακούσω από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
1. Με σαφήνεια και ειλικρίνεια να περιγράψει τι σκοπεύει να κάνει στην Οικονομία. Ο κόσμος είναι υποψιασμένος και επιφυλακτικός σε παροχές και υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν. Συνεπώς, με συγκεκριμένο λόγο, όχι αμυντικό, θα πρέπει να τονίσει την στρατηγική σημασία των ιδιωτικοποιήσεων που δεν θα τις αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία ως εισπρακτική αναγκαιότητα, αλλά ως αναπτυξιακή ευκαιρία. Όχι ως αναγκαίο κακό, αλλά ως απαραίτητη, στρατηγική επιλογή. Επίσης, κατά τρόπο πειστικό, θα πρέπει να εξαγγείλει -στο πλαίσιο του μνημονίου- την σταδιακή περικοπή των δαπανών, ώστε να μειωθούν οι δυσβάστακτοι φόροι. Χρειάζεται εδώ προσοχή γιατί οι πολίτες είναι δύσπιστοι σε τέτοιες εξαγγελίες, αν δεν είναι κοστολογημένες. Μα πάνω απ’ όλα θα πρέπει με τον λόγο του να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία στους επενδυτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, και το αίσθημα της σταθερότητας στον απλό κόσμο, που πρέπει να αντιληφθεί πως θα ανοίξει μια νέα περίοδος στην χώρα μας.
2. Θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί ο Νόμος και η Τάξη. Η ριζοσπαστική Αριστερά αυτές τις δύο αξίες τις παρουσιάζει ως ιδεολογήματα της Δεξιάς, καθιστώντας έτσι την δική της ανοχή και αδιαφορία στην ανομία, ως δείγμα δημοκρατικής αντίληψης και διαλόγου Κράτους-«συλλογικοτήτων». Όπου, ως «συλλογικότητες» έχουν βαφτιστεί οι συμμορίες των αντιεξουσιαστών και των φαιοκόκκινων τραμπούκων.
Όμως ο Νόμος και η Τάξη είναι αξίες χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, καθώς πάνω σε αυτές
συγκροτούνται οι πολιτισμένες κοινωνίες. Πολιτισμένη κοινωνία χωρίς καταστολή των έκνομων ενεργειών, χωρίς τιμωρία των παραβατικών συμπεριφορών, δεν νοείται. Έτσι ήταν ιδιαίτερα θετική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως μέσα σε ένα μήνα θα «καθαρίσει» τα Εξάρχεια. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι εύκολος. Βέβαια, εγγράφω στο παθητικό του Κυριάκου το γεγονός πως δεν επισκέφτηκε τον Διοικητή της Τροχαίας στο νοσοκομείο. Θα ήταν μια πράξη υψηλού συμβολισμού.
3. Στην Παιδεία τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατεδάφισε έναν νόμο -τον νόμο Διαμαντοπούλου- που είχε υπερψηφιστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Η πλήρης αποκατάστασή του θα σημάνει και την αποκατάσταση του κύρους τόσο της Πολιτείας όσο και των πανεπιστημιακών θεσμών. Και ως μελλοντικός πρωθυπουργός, να δηλώσει ευθαρσώς, πως τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
4. Θα πρέπει με τον πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο να προειδοποιήσει τους ελάχιστους επίορκους ανώτατους δικαστές, που ραδιουργούν σε βάρος συναδέλφων τους και προσπαθούν να εντάξουν την απονομή δικαιοσύνης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πως θα λογοδοτήσουν. Σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν νοείται Δικαιοσύνη υποταγμένη στην εκτελεστική εξουσία.
5. Εξίσου σοβαρός τομέας της κυβερνητικής δραστηριότητας της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποκατάσταση των Ανεξάρτητων Αρχών με πλήρεις αρμοδιότητες, ο σεβασμός των θεσμών του Ελληνικού Κράτους και η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με μοναδικά κριτήρια τα βιογραφικά. Λάθη του παρελθόντος επιβάλλεται να τα αποφύγει η Νέα Δημοκρατία.
6. Τέλος, στον ιδεολογικό τομέα θα πρέπει να αποκαταστήσει τις αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγήθηκαν γενιές Ελλήνων και τις οποίες αποκαθήλωσε ο ηγεμονικός λόγος της Αριστεράς τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι, θα πρέπει αξίες όπως η ηθική της εργασίας, η πειθαρχία, η ιεραρχία, ο ανταγωνισμός και η αριστεία, να ξαναηγεμονεύσουν στην κοινωνία μας. Η ιδεολογική επικράτηση των αρχών του φιλελευθερισμού είναι condition sine qua non και για την πολιτική κυριαρχία του.
Αυτά σε γενικές γραμμές θα ήθελα να ακούσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, με λόγο κατανοητό, μετριοπαθή και συγκροτημένο. Πρέπει να κάνει την διαφορά συγκρινόμενος με την θλιβερή παρουσία του Α. Τσίπρα στον ίδιο χώρο, πριν από λίγες μέρες.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: