Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ο «ταλαντούχος» господин Иван Игнатьевич Саввиди

Το Μάϊο του 2014, ενώ η Ελλάδα είχε μπει για τα καλά στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης, ένα πανάκριβο σούπερ σόου γινόταν στην Χαλκιδική. Αφορμή ήταν τα εγκαίνια ενός χλιδάτου ξενοδοχείου, που μόνον η ανακαίνισή του λέγεται ότι κόστισε περί τα 25 - 29 εκατομμύρια ευρώ. Ως ήταν φυσικόν, και η εκδήλωση των εγκαινίων, δεν θα μπορούσε να υστερήσει. Έτσι, σύμφωνα με τα διάφορα λαϊφστυλάδικα sites, ξεπέρασε τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Εκεί, «παρήλασαν» εκατοντάδες προσκεκλημένοι, σχεδόν άπασα η πολιτική ηγεσία και οι τοπικοί «άρχοντες» της Βορείου Ελλάδος, και, οπωσδήποτε, «σταρ» από ολόκληρη την Ελλάδα. Βέβαια, το σόου που περιελάμβανε συναυλίες, πυροτεχνήματα, κ.ο.κ., προκάλεσε και … παρατράγουδα, αφού μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, εκλήθη η Αστυνομία για την αποκατάσταση της «κοινής ησυχίας», με τον Αντώνη Ρέμο, όμως, να διαμαρτύρεται και, με αυταπάρνηση, να ζητάει ο ίδιος από τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν.

Τέτοια επένδυση σε χαλεπούς καιρούς, δεν θα περίμενε κανείς από Έλληνες επιχειρηματίες. Ήταν Ρώσοι. Η ρωσική αντιπολίτευση, όμως, και ειδικά το «Ίδρυμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς», του γνωστού αντιπολιτευόμενου πολιτικού, Αλεξέϊ Ναβάλνι, «σκάλισε» λίγο παραπάνω το θέμα. Και, σύμφωνα με το Ιδρυμα, χρήμα για την επένδυση στο ξενοδοχείο, είχε βάλει ο Αρτιόμ Τσάϊκα, γιός του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, Γιούρι Τσάϊκα. Το Ιδρυμα, μάλιστα, σημείωνε ότι «ένα τέτοιο ξενοδοχείο, είναι πολύ ακριβό ακόμα και για τα δεδομένα της διαφθοράς στη Ρωσία, πόσο μάλλον για τον γιό του γενικού εισαγγελέα».

Βέβαια, η ρωσική αντιπολίτευση και τι δεν λέει για τον Γιούρι Τσάϊκα, το οποίον παρουσιάζει ως επιτομή της διαφθοράς. Ακόμα χειρότερα λέει για τον γιό του, Αρτιόμ, που μόνον για σχέσεις με τα λαθρεμπορικά κυκλώματα στη χώρα του και τη μαφία δεν κατηγορεί. Α, η ρωσική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πολύ χρήμα έριξε εκεί και η πρώην σύζυγος του βοηθού γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, την οποία μάλιστα το Ίδρυμα Ναβάλνι κατηγορεί ότι είχε πάρε – δώσε με συζύγους μεγάλων Ρώσων μαφιόζων στη Νότιο Ρωσία. Τι να πει κανείς; Εδώ στην Ελλάδα ουδείς μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει στη μακρινή Ρωσία, αν ισχύουν οι καταγγελίες και ποιες.

Εν πάση περιπτώσει, από αυτό το μεγαλοπρεπές και πανάκριβο γκαλά, δεν θα μπορούσε να λείψει ο Έλληνας Πόντιος από την πρώην Σοβιετική Ένωση, Ιβάν Ιγκνάντιεβις (του Ιγναντίου) Σαββίδης. Εκεί ήταν και ο χαρακτηριζόμενος από τον ρωσικό Τύπο, ως «υπερσυντηρητικός», υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντίμηρ Μεντίνσκι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στον «κύκλο Πούτιν». Ο υπουργός, όπως αναφέρει η ρωσική αντιπολίτευση, μετά τον λόγο του στα εγκαίνια, έπιασε κουβέντα με τον Ιβάν Ιγκνάντιεβιτς. Δεν ξέρουμε αν ταιριάζουν τα χνώτα του Ιβάν με τον Βλαντίμηρ, αλλά να, ο δικός μας Πόντιος τη μια κάνει δώρο στη Θεσσαλονίκη το άγαλμα της «μεγάλης δούκισσας της Ρωσίας» Όλγας, μετέπειτα συζύγου του βασιλιά της Ελλάδος Γεωργίου Α΄, την άλλη παίρνει τις ευλογίες της ρωσικής Εκκλησίας, κ.ο.κ. Α, να σημειωθεί πως, για τις ανάγκες της εκδήλωσης των εγκαινίων του ξενοδοχείου, είχαν κληθεί από τη Ρωσία «ποπ στάρ» (πολλοί διανοούμενοι στη Μόσχα τους χαρακτηρίζουν «κιτσαριά») και αρκετά συγκροτήματα.

Δεν μπορούμε να κρίνουμε αυτά που «σούρνει» η ρωσική αντιπολίτευση στον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας και τον γιό του, περί ακραίας διαφθοράς, αλλά, μετά βεβαιότητος μπορούμε να πούμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης όλες οι επενδύσεις (με εισαγωγικά και χωρίς) είναι καλοδεχούμενες. Ειδικά στη Χαλκιδική, οι Ρώσοι επενδυτές φαίνεται ότι κάνουν μεγάλες μπίζνες, και έχουν μετατρέψει την περιοχή σε πόλο έλξης για Ρώσους τουρίστες. Εξάλλου, όπως ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας και ο γιός τους εκφράζουν την απεριόριστη αγάπη τους για το κοντινό Αγιον Όρος, την ίδια αγάπη δείχνει και τεράστιος αριθμός Ρώσων τουριστών που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Βέβαια, στην προκειμένη, το λουξ ξενοδοχείο δεν αφορά τις «μάζες». Είναι για πολύ μεγάλα πορτοφόλια. Σύμφωνα με τα κοσμικά sites, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και κάποιοι μεγαλο-ολιγάρχες Ρώσοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν επίσης καταγγελθεί για σειρά μεγάλων σκανδάλων στη χώρα τους. Βέβαια, κάπου όλα αυτά με τις καταγγελίες καταντούν κουραστικά, διότι, σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει ούτε ένας Ρώσος που να έγινε μεγαλοεπιχειρηματίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και να μην θησαύρισε με ωμές κλεπτοκρατικές μεθόδους. Όλα αυτά, και τότε και τώρα, σε άμεση σχέση με υψηλόβαθμους πολιτικούς - κρατικούς κύκλους της χώρας.


Πλάϊ στον Τσίπρα

Εκτός από τα γκαλά και τα γήπεδα, όμως, ο Ιβάν Ιγκνάντιεβιτς φροντίζει να μην απουσιάζει από οιανδήποτε εκδήλωση έχει να κάνει με τις ελληνορωσικές σχέσεις. Για παράδειγμα, πέρυσι το Μάρτιο, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα, η ελληνική πρεσβεία στη ρωσική πρωτεύουσα οργάνωσε ειδική εκδήλωση υποδοχής του και συνάντησής του με το ελληνικό στοιχείο της Ρωσίας. Μόνο που το στοιχείο το οποίο μονοπώλησε την εκδήλωση ήταν ο ίδιος Ιβάν Σαββίδης και Πόντιοι της πρώην ΕΣΣΔ. Πολλοί εξ αυτών, και ιδιαίτερα οι νέοι, έσπευδαν να βγάζουν σέλφι με τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την εκδήλωση, βέβαια, απουσίαζαν οι ελληνικοί επιχειρηματικοί κύκλοι, και, εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η απουσία των απογόνων των πολιτικών προσφύγων, που υποτίθεται είναι πιο κοντά πολιτικά στον κ.Τσίπρα. Ο κ.Τσίπρας, πάντως, δεν φάνηκε να δυσαρεστείται από τις απουσίες. Να σημειωθεί πως ο Ιβάν Σαββίδης ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ, και εξακολουθεί να επηρεάζει καταλυτικά τους Έλληνες Πόντιους. Εξάλλου, ο ίδιος έχει συστήσει Ιδρυμα στο όνομά του, και βοηθά πολλούς, ειδικά στη Νότιο Ρωσία, αλλά και στην Ανατολική Ουκρανία (έχει αποσχισθεί από την υπόλοιπη Ουκρανία, μετά τον πόλεμο).

Εξάλλου, η Νότιος Ρωσία είναι η κύρια «βάση» του Ιβάν Σαββίδη. Εκεί, όπου υπάρχει πολύ μεγάλο ελληνικό στοιχείο, ξεκίνησε και μεγάλωσε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Από τον ρωσικό Τύπο, κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί ως «παίκτης περιφερειακού επιπέδου». Δεν τον κατατάσσουν, δηλαδή, στους «κεντρικούς παίκτες» πανρωσικού επιπέδου, τους ολιγάρχες -μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας. Να σημειωθεί πως υπάρχουν και πολύ πλουσιότεροι Έλληνες Πόντιοι από αυτόν. Όπως ο ονομαζόμενος «βασιλιάς του τσιμέντου», Γκάλτσεφ (Γκαλτσίδης), ο οποίος μάλιστα έχει βίλα στη Νότιο Ελλάδα. Στη λίστα των πιο πλούσιων Ρώσων, χαρακτηριστικά, αυτός είναι στη θέση 300, ενώ ο Σαββίδης είναι στη θέση 2000. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών Ρωσίας – Ελλάδας, και του πλούτου που υπάρχει εκεί, για τα ελληνικά δεδομένα, μπορεί να μην κατατάσσεται στους πρωτοκλασάτους της ελληνικής οικονομικής ελίτ, αλλά ούτε και πέφτει κάτω από τη βάση.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να είναι εις θέσιν να πληρώσει για την τηλεοπτική άδεια τις υπόλοιπες δόσεις. Άγνωστο, βέβαια, παραμένει εάν διαθέτει το χρήμα για μια μεγάλη επένδυση σε τηλεοπτικό σταθμό ή θα αναγκαστεί να πάει σε «συμμαχία» με κάποιον από τους παλιούς καναλάρχες. Πάντως, από δυναμικό για τον σταθμό του, φαίνεται πως έχει ικανό, αφού, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει στη διάθεσή του «επικοινωνιακά στελέχη» που πρόσκεινται στον Πάνο Καμμένο. Εξίσου άγνωστο είναι, επίσης, εάν υπάρχουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι Ρώσοι «επενδυτές» για να βάλουν κεφάλαια σε ένα τέτοιο εγχείρημα του Ιβάν Σαββίδη. Πόσο μάλλον, διότι, ναι μεν «λεφτά υπάρχουν» στη Ρωσία, αλλά και η κρίση έχει κάνει πια εντονότατη την εμφάνισή της και εκεί.

Επίπληξη Πούτιν

Αν, βέβαια, δώσει εντολή ο Πούτιν, θα βρεθούν κάποιοι καλοθελητές «επενδυτές». Θα δώσει, όμως; Ο Ιβάν Σαββίδης, αν και στο site του φιγουράρει μια φωτογραφία του με τον Πούτιν από τα παλιά και κάποιοι τον προβάλλουν ως τον «άνθρωπο του Πούτιν στην Ελλάδα», είναι αμφίβολο εάν διατηρεί τις καλές, παλαιότερες σχέσεις του με το Κρεμλίνο. Στις 23 Αυγούστου 2013, πολλά ΜΜΕ στη Ρωσία, εμφανίστηκαν με τίτλο: «Ο Πούτιν επέπληξε τον Σαββίδη». Ήταν τότε, που ο Πούτιν κατέβηκε στα λημέρια του Ιβάν Σαββίδη, στην πόλη – πρωτεύουσα της Νότιας Ρωσίας, το Ροστόφ, και είπε ότι είναι απαράδεκτο να φεύγουν επιχειρηματίες, για να πάνε να επενδύσουν στην «προβληματική οικονομικά» Ελλάδα. Εμμέσως πλην σαφέστατα φωτογράφιζε τον Σαββίδη, λέγοντας: «Μήπως οι επιχειρηματίες θέλουν να αλλάζουν συχνά τους κανόνες του παιχνιδιού;»

Ο Ιβάν Ιγκνάντιεβιτς ήταν βουλευτής του κόμματος του Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία», και επιχειρηματικά, σε τοπικό επίπεδο, στο Νότο της Ρωσίας, σημαντικός παίκτης. Φαίνεται, όμως, ότι στη συνέχεια δεν τον προμόταρε το «σύστημα του Κρεμλίνου» για να ξαναβγεί βουλευτής. Έτσι, το 2010 – 2011, άρχισε σιγά – σιγά να «μειώνεται» η επιρροή του εκεί και σταδιακά να μετατοπίζει το κέντρο βάρος του στην Ελλάδα, όπου πρακτικά έχει εγκατασταθεί μόνιμα. Τι μεσολάβησε εκεί; Λέγεται ότι ήλθε σε μεγάλη ρήξη (μάλλον πόλεμο) με τον Περιφερειάρχη, Βασίλι Γκαλούμπεφ. Ο τελευταίος φαίνεται πως ήταν ο «εκλεκτός» του Κρεμλίνου, και, άρα, οι μπίζνες πλέον θα έπρεπε να γίνονται με τη δική του έγκριση. Να σημειωθεί πως κάτι τέτοιο στη Ρωσία, είναι συνηθισμένο. Η πλήρης διαπλοκή κράτους – πολιτικών – επιχειρηματιών, προς όφελος συγκεκριμένων κύκλων της εξουσίας.

Τότε, λοιπόν, έγινε προσπάθεια υφαρπαγής του αεροδρομίου του Ροστόφ, το οποίο ήλεγχε μετοχικά ο Σαββίδης. Εκεί, ήλθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με έναν μεγαλο-ολιγάρχη, τον Βίκτορ Βέξελμπεργκ, ο οποίος, πιθανώς με τις πλάτες του Περιφερειάρχη (και του Κρεμλίνου;), ήθελε να πάρει το αεροδρόμιο. Ήταν φανερό ότι γίνονταν προσπάθειες για να μπει ο Σαββίδης στη γωνία, και στο μεταξύ τα περιθώρια στένευαν. Ευτυχώς (!), το 2012 έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας χόκεϋ επί πάγου της «Δυναμό» Μόσχας. Δηλαδή, της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί, συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των «σοβαρών» υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας, που επίσης μετείχαν στο ΔΣ. Όπως επίσης, στο ΔΣ μετείχαν και οι επικεφαλής των σημαντικότερων κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών της χώρας. Ίσως εκεί να βρήκε κάποιους «υποστηρικτές» για τα συμφέροντά του.

Πάντως, εκείνη την περίοδο, οι διαρροές στα ρωσικά ΜΜΕ, πιθανότατα από τους αντιπάλους του, έδιναν και έπαιρναν εναντίον του. Τον κατηγόρησαν ότι το 2006-2007 έβγαλε παράνομα 12 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία, ότι εξαπάτησε στην περίπτωση της εξαγοράς μιας ιταλικής αεροπορικής εταιρείας, μέχρι και ότι πήρε μεγάλες αποζημιώσεις –που δεν έπρεπε- όταν πέθαναν ζώα του σε εκτροφεία. Τι στην πραγματικότητα ισχύει και τι όχι, είναι άγνωστο. Οι πόλεμοι αυτοί, πάντως, ανάμεσα σε αντιπάλους, είναι πολύ συνηθισμένοι στη Ρωσία. Και βέβαια, είθισται η «διαρροή σκανδάλων», τα οποία συχνά φτάνουν μέχρι τη Γενική Εισαγγελία και την Επιτροπή Ερευνών (Sledstveni Komitet – εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ «σκούρα», διότι μπορεί να μπει στη μέση και η διάδοχος της ΚαΓκεΜπε, ΦεΕςΜπε).

Όπως εξίσου συνηθισμένο είναι να εντάσσεται ένας επιχειρηματίας μεσαίου επιπέδου σε κάποια ομάδα πολιτικο – οικονομικής διαπλοκής, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, ή και να μην τον εξοντώσουν. Εξάλλου, βέβαιον είναι ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει μόνον ένα κέντρο εξουσίας, αλλά πολλά. Προφανώς, όλοι αυτοί οι κύκλοι δημιουργούν ασπίδα προστασίας γύρω από το «Κρεμλίνο», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα μεταξύ τους, ή ακόμα και με το ίδιο το Κρεμλίνο. Αν, και που ανήκει εκεί πάνω ο κ.Σαββίδης, μένει να απαντηθεί. Όπως και με ποιους επιχειρηματικούς κύκλους έχει ή προσπαθεί να οικοδομήσει συμμαχίες στην Ελλάδα. Όπως και να’ χει, ο ίδιος κάνει τα πάντα για να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα, προφανώς επειδή θέλει να συνεχίσει με ηρεμία τις μπίζνες του στη Νότιο Ρωσία. Εκεί, έχει αγροτική βιομηχανία, μια ιδιαιτέρως μεγάλη εταιρεία κατασκευής συσκευασιών τροφίμων, κρεατοβιομηχανία, και βέβαια καπνοβιομηχανία.

Ο Ιβάν Σαββίδης, ως γνωστόν, στην Ελλάδα πήρε, εκτός από τον ΠΑΟΚ, ένα «Ξενία» στη Χαλκιδική το 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ και βέβαια, ως καπνοβιομήχανος που είναι, την ΣΕΚΑΠ. Την αμαρτωλή ΣΕΚΑΠ, για την ακρίβεια, η οποία είναι γνωστό πως, στο παρελθόν, ήταν ταμείο για τα κόμματα που βρίσκονταν στην κυβέρνηση. Επίσης, παλαιότερα είχαν αφεθεί σαφείς αιχμές εναντίον της σχετικά με εμπλοκή ακόμα και σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι είχε προβεί μέχρι και σε «πέτσινες» επενδύσεις τόσο στα «λημέρια» του Ιβάν Σαββίδη, στη Νότιο Ρωσία, όσο και στη Ρουμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2000, στη Ν.Ρωσία είχε «επενδύσει» πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει εργοστάσιο, το οποίο όμως, όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά ενώ δεν μπήκε μέσα κει ούτε μια μηχανή καπνού, η ΣΕΚΑΠ κατέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως μόνο και μόνο για να φυλάσσονται οι τοίχοι.

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: