Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΥΠΕΞ: Κάθε αμφισβήτηση ελληνικής κυριότητας στο Αιγαίο είναι καταδικασμένη σε αποτυχία

Απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που ουσιαστικά έθετε θέμα «γκρίζων ζωνών», η ελληνική διπλωματία υπογραμμίζει ότι τέτοιες αναθεωρητικές λογικές «ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν».

Η ελληνική κυριότητα των νησιών του Αιγαίου δεν τέθηκε ποτέ σε διαπραγμάτευση και κάθε αμφισβήτησή της θα αποτύχει, διαμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση της Τουρκίας, που ουσιαστικά έθετε εκ νέου θέμα «γκρίζων ζωνών» και υποστήριζε ότι η κυριότητα νησιών και βραχονησίδων αποτελεί εκκρεμές ζήτημα.

Η Αθήνα υπογραμμίζει
 ότι τέτοιες αναθεωρητικές λογικές «ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», και αποσαφηνίζει ότι η κυριότητα νησιών και βραχονησίδων ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Μοναδικό ζητούμενο των διμερών διερευνητικών επαφών που γίνονται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, διευκρινίζει η ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει
 την τουρκική πρόκληση σε εσωτερική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, που δεν αμφισβητούσαν μόνο την κυριότητα νησιών αλλά και τα κεκτημένα της κεμαλικής εποχής.

«Συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που στη γείτονα χώρα η κεμαλιστική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Ερντογάν ότι τα τελευταία χρόνια έχει παραδώσει την κυριότητα 16 νησίδων και βραχονησίδων στη χώρα μας.

Το ΥΠΕΞ προσθέτει τέλος ότι κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος χώρας επιθυμούν να σύρουν την Άγκυρα σε συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα.

Αντιδράσεις

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το Αιγαίο προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη χώρα μας.


«Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σημειώνει ότι η νέα εξέλιξη έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές. Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και όσα ακολούθησαν είναι μία προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταστρατήγησης των συμφωνιών που η χώρα του έχει κάνει», αναφέρει Το Ποτάμι, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες σε διεθνή φόρα.

Επισημαίνει όμως αιχμηρά ότι «δυστυχώς, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα».


Πηγή:skai.gr

 

 

H Toυρκία θέτει θέμα κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων!





Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: