Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

Το διορισμό μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία αποφάσισε η Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις όσον αφορά τη χρήση του εμβληματικού μνημείου, και μάλιστα στον απόηχο της αμφισβήτησης στης Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θέση ιμάμη προβλέπεται στο οργανόγραμμα της Αγίας Σοφίας από το 1935, όταν μετατράπηκε σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ, όμως πρόκειται για τον πρώτο μόνιμο διορισμό μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, καθώς μέχρι πρότινος οι προσευχές γίνονταν υπό την επίβλεψη επισκεπτόμενου ιμάμη.
Σύμφωνα με απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται και η Αγία Σοφία, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας. Τυπικά, αυτό σημαίνει πως θα καλούνται πέντε προσευχές, αντί για δύο που γίνονται ως σήμερα.
Σημειώνεται πάντως ότι οι προσευχές των μουσουλμάνων πιστών θα συνεχίσουν να γίνονται εκτός της Αγίας Σοφίας, στο χώρο που είχε χτιστεί από τον Μουράτ Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
AdTech Ad
Έως τώρα δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική πρόκληση σχετικά με την Αγία Σοφία σε διάστημα λίγων μηνών, αφότου τον Ιούνιο μουεζίνης κάλεσε για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό του μνημείου, παραβιάζοντας ουσιαστικά τον κοσμικό του χαρακτήρα.
Η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πηγή: skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: