Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

K. Regling: Είμαι στη γραμμή Schaeuble, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους για δέκα χρόνια

Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας του χρέους για τουλάχιστον μία ακόμα δεκαετία, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι συντάσσεται με τη γραμμή Schaeuble για μετάθεση της συζήτησης, παρά με το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση ρύθμιση του χρέους.

«Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Regling το βράδυ της Τετάρτης, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal». «Είμαι μάλλον στο πλευρό του Schaeuble, παρά της [διευθύντριας του ΔΝΤ] Lagarde», συμπλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι πέρυσι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε πως αυτό δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο «είναι 1%», χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι.

«Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα», συνέχισε ο κ. Regling. «Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».

Η τοποθέτηση Regling συνιστά πλήγμα για την ελληνική πλευρά, η οποία επιδιώκει την ελάφρυνση του χρέους το ταχύτερο δυνατό, για πολιτικούς λόγους αλλά και διότι η διευθέτηση του ζητήματος θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει καλέσει για λύση στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.

Η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ του να ανοίξει άμεσα η διαβούλευση για ελάφρυνση του χρέους, όμως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfagang Schaeuble έχει καταστήσει σαφές πως το θέμα είναι στην ουσία «παγωμένο» έως το 2018, μετά λήξη του Μνημονίου.

Πηγή: skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: