Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Γιούνκερ: Χρειαζόμαστε ευρω-στρατό. «Οι Αμερικανοί δεν θα υπερασπίζονται πάντα τους Ευρωπαίους,

Γιούνκερ: Ο Τραμπ δεν είναι απειλή για την Ευρώπη

«Δεν νομίζω ότι θα αποσυρθεί από το NATO. Δεν νομίζω ότι είναι στη σωστή διαδρομή εάν θέλει να απορρίψει το διεθνές εμπόριο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις προεκλογικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου στις ΗΠΑ. Παρά ταύτα, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την πάγια πρότασή του για συγκρότηση ευρω-στρατού, λέγοντας ότι η Αμερική δεν θα προστρέχει πάντα στην υπεράσπιση της Ευρώπης.

Την πεποίθηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν συνιστά απειλή» για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι αμφιβάλει για το κατά πόσον ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα υλοποιήσει ορισμένες από τις αμφιλεγόμενες προεκλογικές υποσχέσεις τους.

«Δεν νομίζω ότι θα αποσυρθεί από το NATO. Δεν νομίζω ότι είναι στη σωστή διαδρομή εάν θέλει να απορρίψει το διεθνές εμπόριο», είπε ο κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Προσέθεσε πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο κ. Τραμπ «θα εφαρμόσει ό,τι […] ανακοίνωσε κατά την προεκλογική του εκστρατεία», όταν εμφανίστηκε υπέρμαχος μίας πιο απομονωτιστικής Αμερικής, που επενδύει στον εμπορικό προστατευτισμό και δεν θεωρεί το NATO ακρογωνιαίο λίθο της Δυτικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Παρά ταύτα, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την πάγια πρότασή του για συγκρότηση ευρω-στρατού, παρά το γεγονός ότι η ιδέα απορρίπτεται από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Το να πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί θα είναι πάντοτε εκεί και θα σπεύσουν στην υπεράσπισή μας είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν», είπε, σύμφωνα με τους FT. «Οι Αμερικανοί δεν θα υπερασπίζονται πάντα τους Ευρωπαίους, πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».


skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: