Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

«Καρφιά» Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να μας ενημερώνει

Τα προγράμματα διάσωσης έφεραν αποτέλεσμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, όχι όμως στην Ελλάδα. Γιατί συνέβη όμως αυτό; Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δίνει την δική του απάντηση σε συνέντευξη στην El Mundo.

Yπάρχουν 3 βασικοί λόγοι υποστηρίζει ο επικεφαλής του ESM:

«Πρώτον, όταν ξέσπασε η κρίση, τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι σε κάθε άλλη χώρα, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, η ελληνική διοίκηση είναι εξαιρετικά αδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έλαβε μεγάλη τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, αλλά το ενδυναμωθεί η διοίκηση είναι αποστολή μίας γενιάς. Τρίτον, το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε αυτή η μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση».

Αναφορικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σχολιάζει:

«Το 2014 είχαμε τα πρώτα θετικά σημάδια, η πρώτη χρονιά θετικής ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια… Μετά εξελέγη ο Τσίπρας με εντολή να δοκιμάσει διαφορετική διαδρομή. Να ανατρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είδαμε τα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, αθέτησε κάποιες εξωτερικές πληρωμές και έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Ηταν ένα δραματικό πρώτο εξάμηνο, πολύ ακριβό για την οικονομία και τον πληθυσμό».

Από τον Αύγουστο του 2015, το τρίτο πρόγραμμα εφαρμόζεται αρκετά καλά. «Υπάρχουν
προβλήματα, καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε πρόοδο στο μέλλον» είπε και συμπληρώνοντας με νόημα ότι: «Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να μας ενημερώνει».

Για τις αντιδράσεις των δανειστών, μετά από τις εξαγγελίες Τσίπρα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Υπό το πρόγραμμα του ESM, η Ελλάδα δεσμεύεται να συζητά προκαταβολικά με τους θεσμούς όλα τα μέτρα που πιθανόν θα επηρεάσουν τους στόχους του προγράμματος. Επίσης, το τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να συζητηθεί προκαταβολικά με τους θεσμούς». «Δεν γνωρίζαμε αυτές τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν ανακοινωθούν. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πρακτικές δημιουργίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνεργασίας».

«Οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι τα ανακοινωμένα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον δημοσιονομικό στόχο του 2017 και 2018. Οι χώρες μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν», συμπλήρωσε.

Για την περίοδο του 2015 ο επικεφαλής του ESM λέει: «Νομίζω ότι ήταν οι προσωπικότητες. Η συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν απλά μη αποδεκτή και το Eurogroup ήταν ξεκάθαρα ενωμένο. 18 υπουργοί είχαν μία πολύ διαφορετική άποψη».
http://thecaller.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: