Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Κίνηση ματ από τη Λευκωσία για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Κίνηση ματ από τη Λευκωσία για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Με μια κίνηση ματ η Λευκωσία προχωρά την διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της, καθώς με τον Τρίτο Γύρο Αδειοδοτήσεων για τα Οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, μπαίνουν στο παιγνίδι πραγματικοί κολοσσοί, με πρώτη την EXXON MOBIL που κερδίζει την άδεια για το Οικόπεδο 10. Αυτονόητη η σημασία αυτής της επιλογής καθώς ο μέχρι τώρα CEO της αμερικανικής εταιρίας, Rex Tillerson είναι ο νέος Αμερικάνος υπουργός εξωτερικών που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σε τρεις εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Tillerson μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχε συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και είχαν συζητήσει τόσο για το ενδιαφέρον της EXXONMOBIL για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.
Το γεγονός πάντως  ότι η EXXON MOBIL σε κοινοπραξία με την καταρινή Qatar Petroleum, καθώς και η ΕΝΙ και TOTAL επιλέγονται για την έρευνα των Οικοπέδων αυτών αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο όχι μόνο για το ενδεχόμενο να κρύβονται σημαντικά κοιτάσματα στον βυθό, αλλά κυρίως αποτελούν και μια πολιτική και διπλωματική ασπίδα έναντι των απειλών του Tayyip Erdogan. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα εξαπολύσει απειλές ότι δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών εάν δεν προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού η εάν δεν διασφαλισθεί ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.
Το Οικόπεδο 8 το αναλαμβάνει η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει ήδη τα δικαιώματα για τα Οικόπεδα 2, 3 και 9.

Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι όμως ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, των δυο πετρελαϊκών κολοσσών της Ιταλίας και της Γαλλίας διεκδίκησε και παίρνει τα δικαιώματα για το Οικόπεδο 6 το οποίο ευθέως έχει αμφισβητήσει η Τουρκία θεωρώντας μάλιστα ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ενώ είχε επιχειρήσει να εκφοβίσει τις ξένες εταιρίες απειλώντας με μέτρα εναντίον όσων εμπλακούν στην διεκδίκηση του συγκεκριμένου Οικοπέδου. 
Η απόφαση για τον Τρίτο Γύρο Αδειοδότηση ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος έχει βάλει προσωπική σφραγίδα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο της προσπάθειας ,υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού  και η απόφαση εκδόθηκε ομόφωνα από την υπουργική Επιτροπή Υδρογονανθράκων και τους γάλλους συμβούλους της εταιρίας BEICIP.
Σε ότι αφορά το Οικόπεδο 10 που θεωρείται το «φιλέτο» του διαγωνισμού η επιλογή της EXXON MOBIL και Qatar Petroleum έγινε, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» με κριτήρια το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και το μέγεθος, την μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό Ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: