Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΟΡΙΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Edward W. Said στην θεωρία του για τον Οριενταλισμό ανέλυε ότι η Δύση αδυνατεί να κατανοήσει τους λαούς, την κουλτούρα και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι Ευρωπαίοι με βάση τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες τους φτιάχνουν μια εικόνα για το πώς θα ήθελαν να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι ο Μουσουλμανικός κόσμος. Έτσι λοιπόν για τους Δυτικούς, οι λαοί της Εγγύς Ανατολής όχι μόνο δεν διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά η πολιτισμική τους μειονεξία απέναντι στην Ευρώπη τους οδηγεί στο να ακολουθούν τα μοντέλα και τις αξίες των σύγχρονων Ευρωπαϊκών κρατών. Οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα την Μέση Ανατολή από τους ίδιους τους λαούς της.

Στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης η στρεβλή εικόνα που οι Δυτικοί ηγέτες έχουν για τους Ανατολικούς λαούς οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες. Συνέπειες, που δεν περιορίστηκαν σε μερικές συγκρούσεις μεταξύ φυλάρχων στη Μέση Ανατολή, αλλά που οδήγησαν στη γιγάντωση ενός τεράστιου δικτύου τρομοκρατίας που ενώ μπορεί να ξεκινάει από μια έρημο έξω από τη Ράκα, καταλήγει στα προάστια του Παρισιού ή του Βερολίνου. Ακόμα και στην χώρα μας το τσουβάλιασμα Σουνιτών και Σιιτών στα hot spot της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η αδυναμία κατανόησης των συγκρούσεων που ξεσπούν μεταξύ τους, είναι συνέπεια αυτής της ευρύτερης Ευρωπαϊκής ιδεοληψίας.

Έτσι οι Αμερικάνοι «εκδημοκράτιζαν» το Ιράκ δημιουργώντας ένα Σύνταγμα το οποίο αποθέωνε το Φεντεραλισμό. Αδυνατούσαν βέβαια να καταλάβουν ότι για τους Σουνίτες που παραδοσιακά εξουσίαζαν τη χώρα, ο Φεντεραλισμός ήταν ένας όρος ταυτισμένος μεταξύ αυτών που στη Δύση ονομάζουμε Εθνική διχοτόμηση, μειοδοσία και προδοσία. Με τον Μπααθισμό τσακισμένο, οι δυσαρεστημένοι Σουνίτες στράφηκαν στο Ριζοσπαστικό Ισλάμ. Και όταν έφθασε το πλήρωμα του χρόνου, οι Σουνίτικες πόλεις παραδίδονταν η μια μετά την άλλη χωρίς αντίσταση σε δυνάμεις που δεν τους έβλεπαν σαν τρομοκράτες, αλλά σαν απελευθερωτές από την Δυτική και Σιιτική μπότα.

Παρόμοια, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης οι Δυτικοί νόμιζαν ότι έβλεπαν λαούς να εξεγείρονται κατά των κακών δικτατόρων και υπέρ της Δημοκρατίας. Θεωρούσαν ότι έβλεπαν ένα
νέο 1989 με το ντόμινο κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας. Αυτό που δεν καταλάβαιναν ήταν ότι στον Αραβικό κόσμο δεν υπάρχει η αξία της Δημοκρατίας με βάση τη δυτική αντίληψη. Οι δυο πόλοι εξουσίας που κυριαρχούν είναι οι Εθνικιστές Δικτάτορες από τη μία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την άλλη. Εάν υπήρχε Δυτικόμετρο, τότε σίγουρα θα έδειχνε ότι πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά Ιδανικά είναι τα Εθνικιστικά καθεστώτα επειδή παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες του κοσμικού κράτους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, οι τζιχαντιστές κατάφεραν, φορώντας μια δημοκρατική προβιά στα πρώτα στάδια των διαδηλώσεων, να εκμεταλλευθούν τη δυτική ιδεοληψία και να κερδίσουν τη στήριξη που χρειάζονταν για να επιβάλλουν τα χαλιφάτα και τα πασαλίκια τους.

Όσο λοιπόν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες αδυνατούν να αντιληφθούν τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ούτε ο πόλεμος θα σταματήσει στη Μέση Ανατολή, ούτε τα φορτηγά να πέφτουν πάνω στις Χριστουγεννιάτικες αγορές των πόλεων μας. Όσο νομίζουμε ότι οι πολιτικές Κυρίτση θα εξασφαλίσουν ομαλή ένταξη των προσφύγων, άλλο τόσο οι Ευρωπαίες δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ασυνόδευτες στις πόλεις τους όπως πάντοτε έκαναν. Ίσως τελικά για άλλη μια φορά στην Ευρωπαϊκή Ιστορία οι δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουμε, έρχονται για να δείξουν ότι πάντοτε η πραγματικότητα θα γκρεμίζει την ιδεοληψία. 
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα μάθουμε από τα λάθη μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…

ΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ (a.ilias@conservativegreece.com)


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: