Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Πρωταγωνιστής Τραμπ σε ροζ βίντεο στη… “σκανδαλιάρα” Μόσχα;

Ένα «παιχνίδι» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, με αντικείμενο το αν ο ισχυρισμός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι οι αντίστοιχες ρωσικές διαθέτουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόπειρα άσκησης ελέγχου στις πράξεις και τις – σκόπιμες – παραλείψεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αληθεύει ή όχι.

Οι αμερικανικές το έριξαν στο τραπέζι ενημερώνοντας και τον Ομπάμα και τον Τραμπ, καλύπτοντας τα νώτα τους με τον ισχυρισμό ότι εργάζονται για να διαπιστώσουν εάν τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους αληθεύουν ή όχι, εν ολίγοις τη διασταύρωση της «είδησης».

Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι απορρίπτουν διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου μετά βδελυγμίας τους ισχυρισμούς και όπως συνηθίζουν τις τελευταίες ημέρες, κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι στόχος είναι να βλαφτούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και να μην ακολουθήσουν τη δυναμική αποκατάστασης που έχει διαφανεί εξαιτίας των θέσεων που έχει διατυπώσει ο Τραμπ και η θετική προδιάθεση – τουλάχιστον – απέναντι στον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι ισχύει και τι όχι; Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια. Μερικές βέβαια σκέψεις με βάση διαθέσιμα στοιχεία από την ειδησεογραφία είναι δυνατόν να διατυπωθούν. Το δεδομένο που έχουμε είναι ότι ο Τραμπ είχε επιχειρήσει να κάνει δουλειές στη Μόσχα. Όσοι γνωρίζουν το οικονομικό σύστημα στη Ρωσία, γνωρίζουν ότι για να κάνεις δουλειά χρειάζεσαι ισχυρή υποστήριξη, εν ολίγοις είτε απευθείας πολιτική, είτε συμμαχία με έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα που διαθέτει την «τεχνογνωσία».

Υπάρχει και ένα ενδιάμεσο ενδεχόμενο, δηλαδή το να έχεις αποκτήσει τις κατάλληλες
πολιτικές προσβάσεις και να σου υποδειχθεί το «κατάλληλο πρόσωπο» με το οποίο θα συμμαχήσεις για να κάνεις προκοπή. Το αν αυτή είναι η μέθοδος εξασφάλισης «πολιτικού χρήματος» δεν μπορούμε να το ξέρουμε με βεβαιότητα, αν και οι αμύθητες περιουσίες που διαθέτουν μέλη της ρωσικής ηγεσίας, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, δεν επιτρέπει να αποκλείσει κανείς απολύτως τίποτε.

Έστω λοιπόν ότι ο Τραμπ έκανε τις κατάλληλες επαφές. Το πιο σύνηθες στη Ρωσία, είναι η δράση των μυστικών υπηρεσιών «σε προσωπικό επίπεδο», δηλαδή η καταγραφή κάθε βήματος «ψυχαγωγίας» του επισκέπτη, πρακτική που ακολουθείται αποδεδειγμένα ακόμα και σε χαμηλότερα του Τραμπ επίπεδα, ενώ δεν είναι και λίγες οι περιστάσεις όπου εσωτερικοί πολιτικοί αντίπαλοι εξουδετερώνονται με τη χρήση βίντεο από εξωσυζυγικές δραστηριότητες.

Και σύμφωνα με όσα λένε συχνοί επισκέπτες της ρωσικής πρωτεύουσας, η Μόσχα μερικές φορές μοιάζει – για όσους «έχουν τον τρόπο τους» – σα να σε έχουν πετάξει μέσα στο «εργοστάσιο σοκολάτας» της γνωστής ταινίας… κι εσύ να βγεις «ατσαλάκωτος» χωρίς καν να έχεις γλύψει το δάχτυλό σου που κατά λάθος ακούμπησε στη σοκολατένια κουπαστή κάποιας σκάλας…

Σε επιχειρηματικό επίπεδο ο ίδιος ο Τραμπ γνωρίζει ποιες ήταν οι δραστηριότητές του στη Μόσχα, τι έκανε, ποιους είδε, με ποιους συζήτησε και πού κατέληξαν. Δεδομένη είναι πάντως η «συγκίνηση» της ρωσικής πλευράς από την πρώτη στιγμή που έπαιζε ως ενδεχόμενο η κάθοδος του Τραμπ στον πολιτικό στίβο, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι.

Θα μπορούσε να ισχύει ό,τι και στην περίπτωση του Κίσιντζερ, με τον οποίο ο Ρώσος ηγέτης «φοράει» το καλύτερό του χαμόγελο, καθώς ξέρει πως θα μιλήσει μόνο για μπίζνες και συμφέροντα, δεν θα αντιμετωπίσει κηρύγματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα τινά.

Όσον αφορά λοιπόν την ύπαρξη 35σέλιδου εγγράφου που φέρεται να συντάχθηκε από πρώην πράκτορα της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών (της αντικατασκοπείας λένε τα εδώ μέσα, όμως είναι τραγική η αδυναμία να την ξεχωρίσουν από την κατασκοπεία, άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν της MI5 ή της MI6…) στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς πληροφορίες που φέρονται να εμπλέκουν τον Τραμπ για τις δουλειές που έκανε στη Ρωσία, αλλά και η φερόμενη ύπαρξη βίντεο με δραστηριότητες σεξουαλικής φύσεως που γυρίστηκε κρυφά από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μόσχα το 2013, δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρχει.

Το πόσο χρήσιμο θα αποδειχθεί ότι είναι για τους Ρώσους, εξαρτάται από πολλά περισσότερα…

defence-point.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: