Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μόνο η παραίτηση πείθει κ. Ξυδάκη

Σάλος προκλήθηκε από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, για την αναγκαιότητα της συζήτησης του θέματος της δραχμής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κ. Ξυδάκης είναι ο πρώτος σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας που ανοίγει επίσημα το θέμα και προετοιμάζει την κοινή γνώμη για μια «αντιπαράθεση» τύπου ευρώ ή δραχμή. Μετά το καταστροφικό και αναίτιο δημοψήφισμα του 2015, το οποίο κόστισε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 90 δισ. ευρώ., η ανεύθυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» και με στόχο τη διαιώνιση της παραμονής της στην εξουσία.
Ο κ. Ξυδάκης επιχείρησε να ανασκευάσει, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη πειστική διάψευση είναι η παραίτηση. Ο κ. Ξυδάκης δεν πείθει επειδή κι άλλες φορές η κυβέρνηση ακολούθησε ανάλογη τακτική. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ζώνη, όπου ο τυχοδιωκτισμός εννοείται ως πολιτική πράξη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στη σκιά του αδιεξόδου με τους θεσμούς, ο κ. Ξυδάκης άνοιξε το θέμα της επιστροφής στη δραχμή, ζητώντας μάλιστα να συζητηθεί στην εθνική αντιπροσωπεία. Ωστόσο, μετά τη γενική κατακραυγή για τις θέσεις που διατύπωσε, επανήλθε στο θέμα και με ανάρτησή του στο facebook σημειώνει -αν και κατά τη διάρκεια των σημερινών δηλώσεών του επανέλαβε πως η Ελλάδα μεγαλούργησε επί δραχμής- ότι ποτέ δεν υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή:
"Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.
Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.
Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Ελληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
«Δεν υπάρχουν ταμπού»
Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται σε μια θέση που είχε αναπτύξει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015, ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε επί δραχμής, και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεις, δήλωσε:
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».
«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» είπε ο κ. Ξυδάκης.
«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Schaeuble».
Ο κ. Ξυδάκης επέκρινε το ΔΝΤ για τις θέσεις του λέγοντας ότι «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλιθίους. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες».
Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».
Κατέληξε, δε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι «μερικές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια.
Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι' αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα».
liberal.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: