Του Μανώλη Καψή
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Τάσο Παπά και Νίκο Σβέρκο, είπε (και) αλήθειες, μισές αλήθειες και (πολλά) ψέματα...
1. "Είχαν σχεδιάσει (Σαμαράς και Βενιζέλος) κατά απόλυτο τρόπο τη χρηματοδοτική ασφυξία της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς". (Μισή) Αλήθεια. Στο τέλος της παράτασης του προγράμματος, τον μήνα Φεβρουάριο του 2015, η Αθήνα όντως θα αντιμετώπιζε -και αντιμετώπισε- οξύ ταμειακό πρόβλημα. Είναι γνωστό όμως -το επιβεβαιώνει και ο Βαρουφάκης- ότι η αξιολόγηση το 2014 δεν έκλεισε με ευθύνη των Γερμανών, που ήθελαν να τα "φορτωθεί" όλα ο ΣΥΡΙΖΑ (όπερ και εγένετο). Και ο κ. Τσίπρας φώναζε τότε να μην τολμήσει η κυβέρνηση Σαμαρά να δεσμεύσει με νέο πρόγραμμα την επόμενη (Και ας ζήτησε αυτός άλλους 4 μήνες παράταση).
2. "Αν είχε επικρατήσει το 'ναι' (στο δημοψήφισμα) δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε". Ψέμα. Στο δημοψήφισμα επικράτησε το 'όχι', όπως ζητούσε η κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες και έκανε το 'όχι', 'ναι'.. Ποιος θα τον πιστέψει ότι, αν επικρατούσε το 'ναι', δεν θα έκλεινε τη διαπραγμάτευση και θα υπέβαλε την παραίτησή του; 
3. "Το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% και σχεδόν μηδενική ύφεση". Αλήθεια. Αυτό που δεν λέει όμως ο κ. Τσίπρας είναι ότι στη διάρκεια του 2015, ο Βαρουφάκης πήρε έξτρα μέτρα 2 δισ. ευρώ, και το πλεόνασμα θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερο (αλλά ο κόσμος είχε πιστέψει τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πλήρωνε τους φόρους...). Επίσης η ανάπτυξη το 2014 ήταν 0,7% και προβλεπόταν ανάπτυξη 2% το 2015, αλλά οι πειραματισμοί Βαρουφάκη την έστειλαν ξανά στην ύφεση... (γι' αυτό το 'σχεδόν μηδενική ύφεση' δεν αποτελεί λόγο να υπερηφανεύεται ο κ. Τσίπρας...).
4. "Η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν συνιστά επιπλέον χρέος". Ψέμα. Κάθε ευρώ που δανειζόμαστε προστίθεται στο χρέος. Ναι, δανειζόμαστε για να πληρώσουμε την εξυπηρέτηση του παλαιού χρέους, αλλά αυτό ισχύει και για την κυβέρνηση Σαμαρά.
5. "Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ή ανοησία ή πραγματική προδοσία". Αλήθεια. Μόνο που το κατάλαβε λίγο αργά ο κ. Τσίπρας. Τότε που έλεγε ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού, ήξερε τι έλεγε; Ή μας δούλευε όλους;
6. "Δεν είναι αλήθεια ότι προέτρεψα τους πολίτες να μη διαβάζουν εφημερίδες". Ψέμα. Το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και μπορεί να το δει ο καθένας. "Καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες", τους είπε. Οι μόνοι που δεν φαίνεται να το έχουν δει είναι οι πολιτικοί συντάκτες της "Εφ.Συν.", που άφησαν την απάντηση ασχολίαστη (χωρίς follow up, μωρέ, για να συνεννοούμαστε στα ελληνικά). Ίσως γιατί είχαν μείνει έκθαμβοι από τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα.
7. "Η εξεταστική επέβαλε ξανά τη νομιμότητα στη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ." Ψέμα. Ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου (και μετά του Σαμαρά) η χρηματοδότηση των κομμάτων έγινε στη βάση των νέων δεδομένων της κρίσης (και της οικονομικής και της κρίσης αντιπροσώπευσης των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας), ενώ η χρηματοδότηση των media ακολούθησε το ακριβές πλάνο που προβλεπόταν στις δανειακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. (Εδώ θα περίμενα από τους δυο συναδέλφους και μια ερώτηση για την off shore της "Αυγής", αλλά είπαμε. Υπάρχει και το δέος...).
Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Λέει ο Αλ. Τσίπρας: "(Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) αντιστάθηκε στον παραλογισμό της κοινωνικής διάλυσης και της λιτότητας". Αλήθεια, μισή Αλήθεια ή Ψέμα; Post Truth, αλήθεια...