Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σουλτς: Οι λαϊκιστές & οι ακροδεξιοί πρέπει να αντιμετωπίζονται «αναλόγως»

Ο Μάρτιν Σουλτς μίλησε στην Suddeutschen Zeitung για τις προοπτικές και τους κινδύνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του.

Τα συνθήματα των λαϊκιστών και των ακροδεξιών δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς με περίτεχνα σμιλεμένα επιχειρήματα. Οι καταστροφείς έχουν ρεύμα και αυτό χρήζει απαντήσεως. Οι χοντροκομμένες συμπεριφορές χρειάζονται μερικές φορές ανάλογη αντιμετώπιση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutschen Zeitung.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται ο θυμός, η απογοήτευση, η απελπισία των ψηφοφόρων κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας. Δεν πρόκειται μόνο για πολίτες οι οποίοι περνάνε δύσκολα. Είναι και εύποροι πολίτες οι οποίοι φοβούνται για το άδηλο μέλλον. Αυτούς τους φόβους δεν μπορεί κανείς να τους διαλύσει με τη μίμηση ανεύθυνων συνθημάτων», προσέθεσε ο Μάρτιν Σούλτς, του οποίου η θητεία λήγει στις 17 Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός πολιτικός ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κακή κατάσταση και σχολίασε, για το Brexit, πως η απόφαση των Βρετανών έδωσε μεν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν οι σχέσεις της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε. «Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο ιδίως για την ευρωζώνη. Δεν έχω όμως αυταπάτες, βλέπω τις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες οι οποίες δεν το επιτρέπουν».

«Η ΕΕ είναι τόσο ισχυρή όσο της επιτρέπουν τα κράτη μέλη»

Ο Σουλτς θεωρεί δυνατή την ενδυνάμωση του ευρώ, και μάλιστα χωρίς αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στα κράτη-μέλη: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν υπέρ, αλλά σκοντάφτει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις εθνικές κυβερνήσεις. Η ΕΕ είναι τόσο ισχυρή όσο τις επιτρέπουν τα κράτη- μέλη».

Από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ ο Μάρτιν Σούλτς ζητά να υποστηρίξουν την Ένωση ανοικτά. Τα εθνικά κράτη μεταβίβασαν εδώ και χρόνια περισσότερες αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες «αλλά δεν το εξήγησαν στους πολίτες. Αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι συμφωνούν στις Βρυξέλλες κάνουν μετά στην πατρίδα τους σαν να εξαναγκάστηκαν από κάποια αόρατη δύναμη να το κάνουν. Αυτό είναι ολέθριο», υπογράμμισε.


Πηγή: skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: