Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

T. Erdogan: Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο -Εκτός συζήτησης η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει ξανά να δοθεί μια λύση στο κυπριακό, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία, οπως μετέδωσε το Reuters.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν πρέπει να περιμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα», είπε ο T. Erdogan σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας μια μέρα μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο T. Erdogan δήλωσε ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, εκτός αν οι δύο αποχωρήσουν και οι δύο πλευρές.

Απάντηση Ν. Κοτζιά από Γενεύη

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ότι η Ελλάδα το έβαλε στα πόδια στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη πολιτική συζήτηση».

Μ. Cavusοglu: Τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε, σήμερα, ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο καθώς ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ειδικότρερα, η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Μ. Cavusoglu.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ο Μ. Cavusoglu δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με τον Μ. Cavusoglu, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
liberal.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: