Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί το παγκόσμιο χρήμα θα στραφεί στην Ευρώπη το 2017

Της Ελευθερίας Κούρταλη
Μπορεί οι αβεβαιότητες γύρω από την Ευρώπη να είναι πολλές και έντονες, ωστόσο οι μεγάλοι "παίκτες" των αγορών επιλέγουν να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ και να ποντάρουν φέτος στο ευρωπαϊκό story.
Ένα κύμα εκλογών το τρέχον έτος, που απειλεί να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης και να προκαλέσει αναταραχές στην πολιτική σκηνή αλλά και στο ευρώ, θα αποτελούσε "κανονικά" εκείνο το είδος της αβεβαιότητας που θα φόβιζε τους διεθνείς επενδυτές.
Ωστόσο, οι επενδυτές με τις πιο... βαθιές τσέπες φαίνεται να "ψηφίζουν" Ευρώπη και να αγοράζουν έντονα μετοχές της περιοχής, μειώνοντας τις θέσεις τους στις μετοχές των ΗΠΑ, όπου οι δείκτες κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, με την ελπίδα ότι οι ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά θα αποτελέσουν πηγή ισχυρού κέρδους.
Στο ημερολόγιο του 2017 είναι χαραγμένη μια σειρά ευρωπαϊκών εκλογών στις χώρες που είναι "ικανές" να προκαλέσουν νευρικότητα στις αγορές, δηλαδή στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία να είναι υψηλές. Ωστόσο οι μεγάλοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο.
"Δεν είμαστε bearish για τις μετοχές των ΗΠΑ. Απλά προτιμούμε τις ευρωπαϊκές μετοχές", σημειώνει ο Kevin Lyons, διαχειριστής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management, προσθέτοντας ότι από τα τέλη του περασμένου έτους η Aberdeen έχει αυξήσει τις θέσεις της στην Ευρώπη.
Και δεν είναι η μόνη. Oι fund managers έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Eυρωζώνη αυτόn τον μήνα περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία των επενδύσεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch σε 176 διεθνή funds.
H BlackRock έχει επίσης αυξήσει τις θέσεις της στις ευρωπαϊκές μετοχές σε πολλά από τα funds της τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Morningstar Inc. Την περασμένη εβδομάδα, η BlackRock αύξησε μάλιστα τις προοπτικές της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε overweight για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, καθώς, όπως επισημαίνει, ο πολιτικός κίνδυνος που αποτιμούν οι ευρωπαϊκές αγορές γύρω από τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές είναι υπερβολικός. Τα ευρωπαϊκά risk assets θα επωφεληθούν το περισσότερο από την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που οι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της περιοχής, τονίζει.
Όπως σημειώνει, θα υπάρξει μπαράζ αναβαθμίσεων της κερδοφορίας, μετά από την καθυστερημένη ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2016. Η BlackRock υπογραμμίζει ότι η προβλεπόμενη αύξηση των κερδών θα προέλθει κυρίως από τους κυκλικούς κλάδους, οι οποίοι θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ένα ασθενέστερο ευρώ.
Αντίθετα, δηλώνει neutral για τις μετοχές των ΗΠΑ καθώς, όπως επισημαίνει, η αμερικάνικη οικονομία αναπτύσσεται, αλλά οι περισσότεροι επενδυτές το γνωρίζουν ήδη αυτό.

Και η BofA Merrill Lynch δηλώνει αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά το μεγάλο αγκάθι που
λέγεται ευρωπαϊκή πολιτική (με τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία καθώς και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit) και που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή.
Όπως τονίζει, μετά από χρόνια υποαπόδοσης, το πολυαναμενόμενο come back της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών καθώς και οι φθηνότερες αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τις μετοχές των ΗΠΑ εδώ και 40 χρόνια, θα δελεάσουν τους επενδυτές πίσω στην Ευρώπη,
Όπως επισημαίνει η Franklin Templeton, οι αποτιμήσεις των αμερικάνικων μετοχών δεν είναι φθηνές και οι μελλοντικές επιδόσεις της αγοράς θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές του Trump υπέρ της ανάπτυξης, ωστόσο οι πολιτικές προστατευτισμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να προκαλέσουν αντίποινα. Έτσι, μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή διακοπή του ενθουσιασμού που εδώ και καιρό είχε η αγορά.
Στην Ευρώπη, η Franklin Templeton θεωρεί ότι η κερδοφορία και όχι οι εκλογές θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη των μετοχών. Μετά από στασιμότητα για πολλά χρόνια, τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών αναμένεται να σημειώσουν βελτίωση. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι εταιρείες στην Ευρώπη είναι καλά τοποθετημένες για να επωφεληθούν από μια αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένου του σχετικά αδύναμου ευρώ, και τη χαμηλή αφετηρία της κερδοφορίας και των αποτιμήσεων.
Η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και οι προβλέψεις των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη έχουν ενισχυθεί το τελευταίο έτος. Σύμφωνα με την Wells Fargo Investment, η εταιρική κερδοφορία θα πρέπει να κινηθεί υψηλότερα για να υποστηρίξει την θετική στάση για την ευρωπαϊκή αγορά.
Ωστόσο, οι δείκτες αποτίμησης, όπως το p/e, υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να ανταμειφθούν εάν αναλάβουν το ρίσκο τώρα. Τοp/e της αμερικάνικης αγοράς διαμορφώνεται στο 17,67, μετά από την μακρά bull market που ξεκίνησε από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ για την ευρωπαϊκή αγορά (εκτός Βρετανίας) αγγίζει το 14,01.
Οι επενδυτές φαίνεται πως ήδη έχουν... λάβει το μήνυμα. Τα ευρωπαϊκά funds μετοχών που έχουν έδρα στις ΗΠΑ προσέλκυσαν 709 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο, την πρώτη εισροή τους τους τελευταίους 12 μήνες. Αντίθετα, τα funds απέσυραν 1,7 δισ. δολ. από τις μετοχές των ΗΠΑ σύμφωνα με την Thomson Reuters Lipper.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: