Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Το χρονικό μιας προαναγγηλθείσας...κυβίστησης

Του Γιάννη K. Τρουπή

Παρά τις επίμονες προσπάθειες δεν βρήκα ένα στέλεχος της ΝΔ που να μην σχολιάσει με τον ίδιο τρόπο την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσιπρα στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του.

«Είναι έτοιμος να κάνει την μεγάλη κυβίστηση ή πιο απλά είναι έτοιμος για την κωλοτούμπα» ήταν η μόνιμη επωδός των γαλάζιων στελεχών , που υπενθύμιζαν ότι στις 25 Ιανουαρίου ο κ. Τσιπρας στην εφημερίδα των συντακτών έκανε λόγο «για ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Μετά την εμφάνιση ενώπιον του κομματικού του οργάνου, ο πρωθυπουργός έχει πει ήδη το μεγάλο «ναι» στα σκληρά μέτρα σημειώνουν γαλάζιες πηγές συμπληρώνοντας ότι ο κ. Τσιπρας ψάχνει απλώς τον τρόπο σερβιρίσματος.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η εμφάνιση Τσιπρα ήταν η αρχή της επικοινωνιακής διαχείρισης των σκληρών μέτρων προς την κοινωνία για μια πολιτική επιλογή, που ο ίδιος έχει επιλέξει να κάνει εδώ και καιρό.

Θεωρούν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός εμμέσως παραδέχθηκε ότι θα υπογράψει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος προκάλεσε με την ανικανότητα και την αποτυχία του.

Στο Μοσχάτο δεν κρύβουν ότι περιμένουν, στο πλαίσιο του κυβερνητικού επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, νέες επιθέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια, όπως τονίζουν ταύτισης της ΝΔ με τους «ανάλγητους» δανειστές, ώστε τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να πουν « ναι σε όλα», πιο εύκολα.

Τις επιθέσεις αυτές τις περιμένουν και από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη «δουλειά» τους, όπως σημειώνουν.

Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο

«Η Ελλάδα χρειάζεται οξυγόνο». Αυτή θα είναι η φράση κλειδί που αναμένεται να διατυπώσει αρκετές φορές ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνάντηση που θα έχει με την Ανγκελα Μερκελ.

Όπλο στην φαρέτρα Μητσοτάκη, θα είναι σύμφωνα με συνομιλητές του πρόεδρου της ΝΔ, ένα σχέδιο εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων , ελληνικης ιδιοκτησίας, το οποίο θα ξεκλειδώσει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Συμφωνά με τον γαλάζιο σχεδιασμό η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα επιτρέψει να μειωθούν, περαιτέρω, οι φόροι και έτσι να αποκτήσει η χώρα ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτευχθεί, αλλά μόνο από μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην γερμανίδα καγκελάριο, μιλώντας για την ανάγκη «δημοσιονομικού αέρα».

Ο κ. Μητσοτακης θα κάνει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, εκτενή αναφορά στις θυσίες των Ελλήνων, οι οποίες δε θα πρέπει να πάνε χαμένες.

«Μετά από 7 δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και να μην μπει σε μία νέα περιδίνηση» θα τονίσει στην κ. Μερκελ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δε παραλείψει να σημειώσει ότι στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα θα χρειαστεί τη στήριξη των εταίρων της.

Το ραντεβού Μέρκελ Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του κομματος της κ. Μερκελ, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει το πλαίσιο της δικής του πρότασης για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ένα σχέδιο που βασίζεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, σε σαφείς μεταρρυθμίσεις: Με μείωση των φόρων και των εισφορών και παράλληλες μειώσεις δαπανών. Το σχέδιο θα συνοδεύεται από εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Υγεία.

Τεράστιο θα είναι το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς και για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, στοιχείο το οποίο γνωρίζει ο κ.Μητσοτάκης. «Απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του προσφυγικού» θα επισημάνει στην συνομιλήτριά του, συμπληρώνοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι πρωτίστως ελληνικοί ευθύνη.

« Η Ελλάδα χρειάζεται τη συνδρομή και της Frontex και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από αυτούς. Η καλύτερη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων είναι καθήκον της ίδιας της Ελλάδας. Θα πρέπει ως χώρα να δείξουμε μεγαλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών» είχε τονίσει ο πρόεδρος της ΝΔ στην Μυτιλήνη κάτι που θα επαναλάβει και ενώπιον της καγκελαρίου. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως η ΕΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αφού οφείλει να στηρίξει υλικά και πολιτικά την Ελλάδα και ειδικά τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης αυτού του τεράστιου ζητήματος.Μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ την πόρτα του CDU θα περάσει και εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας.

24 ώρες μετά, ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την συνάντηση με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Θα είναι μια σαφώς πιο τεχνοκρατική επαφή, με πιο πολλά οικονομικά στοιχεία και αριθμούς. Τον κ.Μητσοτάκη στο τετ α τετ αυτό θα συνοδεύσουν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο οικονομικός σύμβουλός του Στέλιος Πέτσας.

«Όλα παίζονται στο επίπεδο της αξιοπιστίας» λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, θέλοντας να αναδείξουν τις «καθαρές» θέσεις και προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες ταξιδεύουν στη Γερμανία που ετοιμάζεται για την πιο σκληρή προεκλογική μάχη μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Μια μάχη στην οποία δυστυχώς θέση έχει και η χώρα μας.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: