Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

«Κερδάμε» παντού...



«Κερδάμε» παντού, άτακτη υποχώρηση των θεσμών!
Στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση φορτώθηκε στην πλάτη ένα νέο μνημόνιο μέσα στο υφιστάμενο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, και τώρα προσπαθεί να το «πουλήσει» στο εσωτερικό ως χάντρα στους ιθαγενείς.
Την πανωλεθρία των νέων μέτρων -που τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προ-νομοθετήσει για περικοπές στο αφορολόγητο όριο και τις συντάξεις- την ονομάζουν θρίαμβο δια των τηλεοπτικών δεκτών μας οι κύριοι Παππάς και Τζανακόπουλος εμπορευόμενοι την ελπίδα ότι για κάθε ευρώ νέων μέτρων που θα περάσει από τη Βουλή, θα υπάρχει άλλο ένα ευρώ μείωσης φόρων που θα οδηγούν σε «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Σύντροφοι κερδίζουμε, οι θεσμοί υποχωρούν άτακτα!
Το είπαν και ο Jeroen Dijsselbloem και ο Pierre Moscovici που υποσχέθηκαν το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα και από εκείνη την ώρα τρίβουν τα χέρια τους επειδή για τους επόμενους μήνες που τα κλιμάκια του κουαρτέτου θα μπαινοβγαίνουν στο Hilton για να κλειδώσουν τις λεπτομέρειες, η Ελλάδα δεν θα είναι το ενοχλητικό «σπυρί» στις εκλογικές αναμετρήσεις της Ολλανδίας και της Γαλλίας, ούτε θα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την οποιαδήποτε αναστάτωση στις αγορές.
Οι ευρωπαίοι έδειξαν ότι κανείς δεν βιάζεται να κλείσει η τελική συμφωνία -υπάρχει χρόνος ως τον καλοκαίρι, δεν χρειάζεται να μπουν χρονοδιαγράμματα είπαν- γιατί από τη στιγμή που πέταξαν τη μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας, το πρόβλημα είναι πλέον όλο δικό μας για το τι θα δεχθούμε και πόσο γρήγορα θα το κάνουμε. Οι διαπραγματεύσεις για να κλείσει το πακέτο και να φτάσουμε σε staff level agreement που θα εγκριθεί από κάποιο επόμενο Eurogroup μπορούν να συνεχίζονται για μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες έχοντας δώσει όλα όσα ζήτησαν από κοινού η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, και έχοντας πάρει μόνο αόριστες υποσχέσεις για «αντισταθμιστικά οφέλη» τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνον εφόσον διασφαλιστεί δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Η μεγαλύτερη απώλεια με τα έως τώρα δεδομένα είναι πως η κυβέρνηση συμφώνησε να κλωτσήσουν όλοι μαζί το ντενεκεδάκι για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους μετά το 2018 όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου, και ενώ δεν υπάρχει καμία εικόνα για το τι θα γίνει με τον στόχο ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση και το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων χαμηλότερα του 3,5%. Η ενδεικτική φράση του προέδρου του Eurogroup ήταν ότι «θα επιστρέψουμε στη βιωσιμότητα χρέους όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και τότε το ΔΝΤ θα μας πει αν βλέπει βιώσιμο το χρέος»
Το μόνο που κερδίσαμε απόψε στις Βρυξέλλες είναι ότι επιστρέφει η Τρόικα στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα για να γράψει σε καθαρό χαρτί τα νέα μέτρα.  Όλα τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι.




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: