Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί το δημοψήφισμα είναι σήμερα το πιθανότερο σενάριο!

"...Αν γλιτώσουμε αυτή την φορά το δημοψήφισμα, θα πρόκειται για μία μεγάλη και ιστορική ανατροπή! Όλο το σκηνικό, πάντως, για την μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι έτοιμο. Το δημοψήφισμα για την δραχμή, θα φέρει στο τέλος δραχμή. Ακριβώς επειδή ο κόσμος είναι κουρασμένος και αποπροσανατολισμένος. Με το δημοψήφισμα το καθεστώς θα έχει πετύχει τον σκοπό του. Θα μακροημερεύσει! Γι' αυτό ακριβώς και δεν έχει λόγο να μην το επιχειρήσει..."

Δεν θα συμφωνήσουν την Δευτέρα; Δεν νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη θα ήταν να έπεφτε μία φορά μέσα στις προβλέψεις του ο κ. Τσίπρας. Πίσω απ’ όλα αυτά, πάντως, κρύβεται ένα παιγνίδι τακτικής που οδηγεί σε ένα νέο δημοψήφισμα! Αυτή την στιγμή είναι το πιο πιθανό σενάριο. Τουλάχιστον σε σχέση με εκείνο που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει σύντομα!

Η υπερβολική κατανάλωση λέξεων, όπως και κάθε υπερκατανάλωση, προκαλεί κόπωση στο κοινό και αποστροφή σε κάθε μελλοντική επανάληψη. Διαπραγμάτευση, αξιολόγηση, ανάπτυξη, επενδύσεις, μνημόνιο. Ώρες – ώρες σκέφτεται κανείς αν όλα αυτά είναι κομμάτι της στρατηγικής της δημιουργικής ασάφειας. Δεν ξέρουμε αν τους έχουμε αποδώσει ιδιότητες που δεν έχουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί υπερβολικά…

Είναι σαν να ποτίζεις έναν άνθρωπο με οινόπνευμα και αφού έχει μεθύσει και αναζητάει μία ήσυχη γωνιά για να μαζέψει τα κομμάτια του, του φέρνεις να υπογράψει ένα σωρό χαρτιά! Είναι τέτοια η κατάστασή του εκείνη την στιγμή που θα υπογράψει τα πάντα, αρκεί να φτάσει στην γη της… επαγγελίας! Έχει συμβεί μία φορά το 2015. Το επαναλαμβάνουν και σήμερα! Η παράταση της αβεβαιότητας για δύο ή τρεις μήνες δεν θα οδηγήσει σε κάτι άλλο από την αποδοχή οποιουδήποτε γεύματος σερβιριστεί εκείνη την ώρα!

Ήδη ζούμε πρωί – μεσημέρι και βράδυ με πολλές δόσεις διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης. Τόσες πολλές δόσεις που στο τέλος θα παρακαλάμε να γίνει κάτι, οτιδήποτε! Αρκεί να μην ξανακούσουμε για την αξιολόγηση. Στην αρχή θα είχαμε οπωσδήποτε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο. Ύστερα ο Δεκέμβριος έγινε Ιανουάριος και έτσι φτάσαμε στο «ορόσημο» της 20ης Φεβρουαρίου. Είναι απολύτως βέβαιο ότι πάμε για Μάρτιο και βλέπουμε!

Τι είδους γεύμα θα μας προσφερθεί το καλοκαίρι; Τα υλικά υπάρχουν ήδη στο τραπέζι: Είναι ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ που ζητούν συνεχώς νέα μέτρα, όταν οι ίδιοι δεν... υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους! Είναι η Ευρωζώνη που θα διαλυθεί μαζί με το ευρώ. Και είναι η δραχμή, με την οποία στο παρελθόν… μεγαλουργήσαμε!

Αν γλιτώσουμε αυτή την φορά το δημοψήφισμα, θα πρόκειται για μία μεγάλη και ιστορική ανατροπή! Όλο το σκηνικό, πάντως, για την μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι έτοιμο. Το δημοψήφισμα για την δραχμή, θα φέρει στο τέλος δραχμή. Ακριβώς επειδή ο κόσμος είναι κουρασμένος και αποπροσανατολισμένος. Με το δημοψήφισμα το καθεστώς θα έχει πετύχει τον σκοπό του. Θα μακροημερεύσει! Γι' αυτό ακριβώς και δεν έχει λόγο να μην το επιχειρήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τον οδηγήσει σε ήττα. Επίσης, δεν θέλει να απογυμνωθεί πλήρως απέναντι στους ψηφοφόρους του, ψηφίζοντας όλα όσα του ζητούν οι δανειστές. Έτσι, η μόνη επιλογή που του μένει είναι εκείνη του δημοψηφίσματος. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξακολουθήσει να έχει πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει!

Αυτό μπορεί να είναι το σχέδιο. Το πόσο πιθανό είναι να πετύχει το remake του 2015 είναι κάτι που θα το κρίνουν στο τέλος οι ίδιοι οι θεατές. Συνήθως τα remake δεν είναι τόσο πετυχημένα όσο οι πρώτες παραγωγές. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία είναι ήδη σημαντική και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μέχρι την ώρα που θα φτάσουμε στο δημοψήφισμα. Αλλά, ποιος ενδιαφέρεται; Σίγουρα όχι οι θεσμικοί παράγοντες που έκλεισαν τα μάτια τους στο πρώτο δημοψήφισμα και πιθανότατα θα κάνουν το ίδιο και σε αυτό. Ο Μινώταυρος, το θάνατο του οποίου επιθυμούν διακαώς, είναι ένα μυθικό πλάσμα. Η απειλή όμως προς τη Δημοκρατία είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: