Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα ειδική περίπτωση – Μόνο αυτή σε πρόγραμμα

"Το 2014 η Ελλάδα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές"

Η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που συνεργάστηκαν με τον ESM έχουν ήδη ολοκληρώσει τα προγράμματά τους με επιτυχία, επισήμανε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε, η Ελλάδας βρίσκεται στο μέσον του προγράμματος, με τους θεσμούς να έχουν δώσει τα 32 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 68 δισεκ. ευρώ, και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν δεν υφίσταται ανάγκη τέταρτου προγράμματος. 

«Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έδειξαν ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί», σημείωσε ο Κάους Ρέγκλινγκ, ενώ ανέφερε πως «Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι στις κορυφαίες πέντε θέσεις της λίστας των χωρών με τις περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα». 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε δε, πως στην Ελλάδα το 2014 είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, καθώς «η οικονομία της είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές».

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα
 περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αρχίσαμε πρόσφατα να εφαρμόζουμε είναι επίσης ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης μέσα στην ευρωζώνη» υπογράμμισε ο γερμανός τεχνοκράτης. 

Όπως ανέφερε με νόημα ο επικεφαλής του Μηχανισμού
«τα θεσμικά όργανα όπως ο ESM συχνά θεωρούνται ως το πρόβλημα, στην πραγματικότητα, τα προβλήματα ξεκινούν στα χρόνια που οδηγούν σε μια κρίση». Ορισμένες από τις αιτίες της κρίσης που έπληξε την ΟΝΕ προήλθαν από άστοχες οικονομικές πολιτικές και μη βιώσιμη εξέλιξη των μισθών, πρόσθεσε δε. 

Τα προγράμματα του ESM δίνουν στις χώρες χρόνο για να «βάλουν σε τάξη το σπίτι τους», όταν αποκλειστούν από τις αγορές τόνισε. Όπως εξήγησε, τα προγράμματα του Mηχανισμού δίνουν στις χώρες το χρόνο να προχωρήσουν σε εσωτερικές υποτιμήσεις, σε μεταρρυθμίσεις, σε αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, για να ανακτήσουν επενδυτική εμπιστοσύνη. 


Πηγή: skai.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: