Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Η Μέρκελ δεν «μάσησε» από τον Ερντογάν – Αυστηρό μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Αγκυρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πολλοί είχαν θεωρήσει πως η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου θα αποτελούσε έκφραση στήριξης προς τον κ. Ερντογάν, όμως η κ. Μέρκελ άσκησε κριτική για την έλλειψη της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το προσφυγικό και η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστεί η ροή της οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. Αργότερα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η κ. Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον κ. Ερντογάν και τόνισε πως «σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται». Οπως είπε, συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο και για την ελευθερία του Τύπου. «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας. Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένα στη συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν εκνευρίστηκε και διέκοψε τη Μέρκελ όταν η ίδια μιλούσε περί συνεργασίας για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. «Πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο όρος αυτός μάς πληγώνει ως μουσουλμάνους. Η λέξη Ισλάμ δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία, σημαίνει ειρήνη και αυτό το εξήγησα στην κ. Μέρκελ».
Η καγκελάριος τόνισε πως η Γερμανία κάνει πολλά ώστε τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που ζουν εκεί να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Για το προσφυγικό

Σχετικά με το προσφυγικό, και η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστεί η ροή της οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. βάσει της συμφωνίας του Μαρτίου του 2016 και τόνισε πως η συμφωνία για το προσφυγικό και η τήρησή της είναι «για το κοινό συμφέρον όλων». Η Γερμανίδα καγκελάριος το 2016 είχε επισκεφθεί τρεις φορές την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα.

Η ίδια, μετά τη συνάντηση της με τον Ερντογάν, επισκέφθηκε το τουρκικό Κοινοβούλιο και το σημείο όπου είχε βομβαρδιστεί από τα μαχητικά των πραξικοπηματιών.

Η κ. Μέρκελ αρνήθηκε το αίτημα του Ερντογάν για έκδοση από τη Γερμανία Τούρκων πολιτών που τους κατηγορεί η Αγκυρα για σχέσεις με το ισλαμικό τάγμα Γκιουλέν. Οπως είπε, είναι θέμα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.
Χθες το βράδυ, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και στις κοινές δηλώσεις τους η καγκελάριος τόνισε πως συζητήθηκε και το Κυπριακό, τονίζοντας πως «είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης». Ο Γιλντιρίμ είπε ότι «η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. Θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο, με δύο ομοσπονδίες και μία οντότητα. Ολες οι πλευρές πρέπει να έχουν περισσότερη υπομονή και να κάνουν αμοιβαίες θυσίες».

Οι σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και του Βερολίνου έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, την οποία ακολούθησε κύμα διώξεων, προκαλώντας την ανησυχία χωρών της Ευρώπης. Παρά τα προβλήματα πάντως, η Γερμανία ζητά από την Τουρκία περισσότερο χώρο για τα γερμανικά μαχητικά στη βάση του Ιντζίρλικ για να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντά της.

Η Μέρκελ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής στη Γερμανία αλλά και από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για αυτό το ταξίδι της. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε ζητήσει από την ίδια να μην επισκεφθεί την Αγκυρα καθώς θα έχει στηρίξει τον Ερντογάν εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο αργά το βράδυ, στάλθηκε στον πρόεδρο για έγκριση και με την υπογραφή του Ερντογάν θα αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας για το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί εντός του Απριλίου.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: