Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ

Δύο επιστολές που υπογράφουν αντίστοιχα ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με το μήνυμα «να είστε δίκαιοι και ρεαλιστές» θα παρουσίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, με αντικείμενο την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, χωρίς ωστόσο, να ληφθεί απόφαση, όπως ξεκαθάρισε νωρίτερα, μέσω twitter ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Όπως σημείωσε, στη συνεδρίαση θα γινόταν αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν ήταν στην ατζέντα απόφαση για πιθανή, μελλοντική, χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, στη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος αναμενόταν να παρουσιάσει δύο επιστολές, τις οποίες έχουν συντάξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάσης Τσίτσας, οι επιστολές αυτές περιέχουν «ασυνήθιστα επιθετική φρασεολογία» για τη στάση του ΔΝΤ, στέλνοντας μήνυμα προς τα στελέχη του Ταμείου ότι «πρέπει να είστε δίκαιοι και ρεαλιστές» με την Ελλάδα. Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να εκφράζουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τις ενστάσεις τους για τις προβλέψεις που κάνει το επιτελείο του Πολ Τόμσεν για την ελληνική οικονομία, όσο και για το γεγονός ότι η αποτίμηση του προγράμματος αφήνει στο απυρόβλητο τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα ο ΑΝΤ1, από το περιεχόμενο των εκτιμήσεων των τεχνοκρατών για το πρόγραμμα 2012-2016, το οποίο ρίχνει την ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος εξ' ολοκλήρου στην ελληνική πλευρά και στις ελληνικές κυβερνήσεις, ενοχλήθηκε ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που με συνέντευξή του συμμετείχε στα συμπεράσματα των τεχνοκρατών του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, ενώ όσον αφορά στο Δημόσιο Χρέος, το Ταμείο το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο, προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεγάλο ερωτηματικό η στάση των ΗΠΑ στη συνεδρίαση
Μεγάλο ερώτημα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ, ήταν η στάση που θα κρατούσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει το mignatiou.com, είναι άγνωστο εάν θα παρουσίαζε στοιχεία της υπό διαμόρφωση θέσης του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ή θα περιοριζόταν σε επανάληψη της πάγιας αμερικανικής προσέγγισης, που εκφραζόταν από την κυβέρνηση του Μπάρτακ Ομπάμα.

Πληροφορίες στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παραμένει εκτός ραντάρ της παρούσας κυβέρνησης,όχι μόνο διότι δεν έχει στελεχωθεί επισήμως ακόμα το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυρίως γιατί η έμφαση του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι η έμφαση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, αλλά σε εσωτερικά θέματα ασφάλειας. Όπως έγινε γνωστό, την Αμερική αναμενόταν να αντιπροσωπεύσουν ο Μάρκ Σόμπελ και ο Σουνίλ Σαπχαργουάλ, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν έχουν εντολές από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ να εκφράσουν μία διαφορετική άποψη. Πηγές σημειώνουν ότι όσοι όσοι κάνουν σενάρια για τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Τραμπ στο ελληνικό πρόβλημα, θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα, διότι απλά δεν υπάρχει εκφρασμένη άποψη για το ελληνικό πρόβλημα.

Στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αντικαταστήσει τον Νέιθαν Σιτς, που ήταν φιλικός προς την Ελλάδα, ο Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος θα χειριστεί τοελληνικό ζήτημα. Οι απόψεις του κ. Μάλπας είναι γνωστές από το παρελθόν καθώς έχει τηρήσει ιδιαίτερα επικριτική στάση γιαν πολλά εκ των προγραμμάτων του ΔΝΤ, τα οποία θεωρεί ιδιαιτέρως αντιαναπτυξιακά.

protothema.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: