Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

«Οχι» στον Μάλοχ για πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ λένε τα ευρωπαϊκά κόμματα

Σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι επικεφαλής του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων περιγράφουν τον Μάλοχ ως επιθετικό και κακόβουλο

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία ζητούν να απορριφθεί ο διορισμός του Τεντ Μάλοχ στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, απέστειλαν οι επικεφαλής των βασικών πολιτικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι περιγράφουν τον Μάλοχ ως επιθετικό και κακόβουλο.

Ο επιχειρηματίας και ακαδημαϊκός, ο οποίος είχε στηρίξει το Brexit και ο οποίος φέρεται να αποτελεί την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν είναι «φαν» των Βρυξελλών, ενώ έχει μιλήσει και για διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ερωτηθείς γιατί θέλει να είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, είχε πει: «Είχα σε προηγούμενη καριέρα διπλωματική θέση, όπου βοήθησα να πέσει η Σοβιετική Ένωση. Άρα ίσως υπάρχει άλλη μια ένωση που χρειάζεται να δαμαστεί λίγο».

Είχε επίσης πει στη συνέντευξη αυτή πως δεν αρέσει στον κ. Τραμπ η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την οποία περιέγραψε ως υπερεθνική και μη εκλεγμένη, ενώ εκτίμησε πως το ευρώ σύντομα θα καταρρεύσει.

Στην επιστολή τους, οι Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ) και Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι) κατηγορούν τον κ. Μάλοχ για «εξωφρενική κακοβουλία» προς «τις αξίες που καθορίζουν» την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρουν πως οι δηλώσεις του κ. Μάλοχ για τη διάλυση της ΕΕ «αποκαλύπτουν εξωφρενική κακοβουλία αναφορικά με τις αξίες που καθορίζουν αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και, αν εκφραστούν από επίσημο εκπρόσωπο των ΗΠΑ, θα μπορούσαν δυνητικά να υπονομεύσουν σοβαρά τη διατλαντική σχέση που, τα τελευταία 70 χρόνια, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της ηπείρου μας».

«Είμαστε πεπεισμένοι πως άτομα που βλέπουν ως αποστολή τους τη δημιουργία εμποδίων ή τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα πρέπει να διαπιστεύονται ως επίσημοι αντιπρόσωποι στην ΕΕ».

Σε ξεχωριστή του επιστολή, ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλδημοκράτες) γράφει: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αγνόηση αυτής της απαράδεκτης στάσης θα υπονομεύσει τη μελλοντική μας σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει στη διάδοση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη».


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: