Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

«Μόνο με εκλογές θα σωθεί η χώρα»

O φόβος να επιστρέψει η χώρα στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2015 κυριαρχεί στην ηγεσία της Ν.Δ. και γι’ αυτό όπως λένε, αυτό πρέπει να αποτραπεί οπωσδήποτε μέσω εκλογών. Αυτό το μήνυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταδίδεται ήδη και στον κύκλο των πιστωτών και στους βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή οικονομική σκακιέρα.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θέτει με ένταση το αίτημα για εκλογές τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αποκλείει το ενδεχόμενο να ψηφίσει, εάν απαιτηθεί και αυτός τα νέα μέτρα στην περίπτωση που η κυβέρνηση ή οι πιστωτές απαιτήσουν αυξημένη πλειοψηφία.

Η συλλογιστική του προέδρου της Ν.Δ. είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στον τόπο, εάν γίνουν εκλογές, καθώς η προεκλογική περίοδος μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες και θεωρητικά, δύναται να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, αν συνεχίσει να βουλιάζει η οικονομία, η Ελλάδα μέσα στο 2017 θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν δυόμισι χρόνια πριν.

«Έχει γίνει μεγάλη ζημιά όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας.


Οι αξιώσεις των δανειστών είναι μεν υπερβολικές αλλά και εμείς σαν χώρα έχουμε χάσει σε φερεγγυότητα» λένε στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη και συμπληρώνουν: «Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα που λήγει στα μέσα του 2018. Μέχρι τότε η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές: Μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, μπορεί να υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα ή το πιο καταστροφικό να μη υπάρξει τίποτε από τα δύο».

Η γραμμή του προέδρου της Ν.Δ. προς τους πιστωτές είναι:«τους άλλους τους δοκιμάσαμε, ενώ με εμάς θα γίνει ένα καινούργιο ξεκίνημα και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή που δεν συζητά να στηρίξει νέα μέτρα, όπως είχε κάνει η Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2015, ψηφίζοντας το νέο μνημόνιο, θεωρεί, ότι μέσω εκλογών και της ανάδειξης νέας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, θα σταλεί ένα διαφορετικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές.

«Εμείς θα μπορέσουμε να το παλέψουμε καλύτερα». Αυτό είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα που στέλνει η ηγεσία της Ν.Δ. και παράλληλα εκτιμά ότι θα πείσει τους πιστωτές, με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επαφή, ότι θα έχει επιτυχία το οικονομικό της σχέδιο.

Βέβαια, ο Κυρ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε και επιμένει σε αυτό, ότι θα μειώσει φόρους, ακόμα και μονομερώς και τονίζει σε όλους τους τόνους πως αυτό θα γίνει, καθώς αποτελεί βασική δέσμευσή τους.

Το βασικό όμως είναι ότι ο ίδιος επιμένει σε μια νέα συμφωνία που είναι εφικτή με τους πιστωτές για τον περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2018 και μετά, από το 3,5% στο 2%, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Θα αρνηθεί νέα μέτρα, καθώς πιστεύει, όπως αναλύει και το οικονομικό του επιτελείο, πως δεν χρειάζεται άλλη φορολογία, αλλά το αντίθετο, απαιτείται μείωσή της. Αυτό το πλαίσιο που είχε τεθεί εδώ και μήνες από τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αλλάξει και ο ίδιος στις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις, κ.α. και κυρίως κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στα μέσα Φεβρουαρίου για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και ειδικά με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, στις επαφές που έχει με κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε., όπως ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, θέτει το θέμα της ανάγκης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ εξηγείται επαρκώς το σχέδιο της Ν.Δ.

Σε αυτή τη βάση, η επιχειρηματολογία του Κυρ. Μητσοτάκη δεν θα αλλάξει, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω το αίτημα-μήνυμα, για «πολιτική αλλαγή» το ταχύτερο δυνατό με εκλογές, ώστε, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση να εφαρμόσει το μόνο σοβαρό σχέδιο εξόδου από την Κρίση: τη Συμφωνία Αλήθειας.

«Με αυτήν αλλάζει το μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Μόνο έτσι έρχονται επενδύσεις, ανοίγουν δουλειές, μειώνεται η ανεργία και αυξάνει η απασχόληση. Μόνο έτσι δίνεται ελπίδα και προοπτική» τονίζεται από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ.

Μ.Α.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: