Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

WSJ: Η «απάντηση» της Ελλάδας στην κρίση χρέους είναι… η δίωξη ενός στατιστικολόγου

Η WSJ σημειώνει πως οι κυβερνώντες, σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, έχει αρνηθεί την οποία ευθύνη, επιλέγοντας αντ’ αυτού να υποστηρίξουν θεωρίες συνομωσίας
Στη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σχολιάζοντας σκωπτικά πως «αυτή είναι η απάντηση της Ελλάδας στην αναζωπύρωση της κρίσης χρέους» που αντιμετωπίζει.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η Ελλάδα δυσκολεύεται υπό το καθεστώς λιτότητας στο οποίο βρίσκεται, ενώ εγείρονται νέες ερωτήσεις, σχετικά με το αν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσής της.
Και ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι γνωρίζουν ακριβώς σε ποιον να ρίξουν την ευθύνη: σε έναν στατιστικολόγο.
Πριν την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις χειραγωγούσαν τα στατιστικά στοιχεία και συγκάλυπταν το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ο στατιστικολόγος Ανδρέας Γεωργίου μετακόμισε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, για να αναλάβει πρώτος ανεξάρτητος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το 2010.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποιεί πως ο ίδιος διόρθωσε τις παραλείψεις και υπολόγισε το έλλειμμα στο ακέραιο.
Στον αντίποδα, οι εχθροί του κ. Γεωργίου υποστηρίζουν πως χειραγώγησε τα στοιχεία για το έλλειμμα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την επιβολή σκληρή λιτότητας στην Ελλάδα μέσω της διάσωσης «Μνημόνιο» του 2010, το οποίο επέβαλαν Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τη WSJ, τέσσερις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι ελληνικές αρχές που ερεύνησαν τις κατηγορίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κ. Γεωργίου απλώς εφάρμοσε τους κανόνες της Ε.Ε. και δε διέπραξε κανένα αδίκημα.
Εντούτοις, τόσο πολιτικοί, όσο και δικαστές κρατούν τις κατηγορίες ζωντανές.
Η WSJ σημειώνει πως οι κυβερνώντες, σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, έχει αρνηθεί την οποία ευθύνη, επιλέγοντας αντ’ αυτού να υποστηρίξουν θεωρίες συνομωσίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αμφιβολίες εκ μέρους της Ευρωζώνης - με ουραγό τη Γερμανία - σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι πρόθυμη να μάθει από τα λάθη κακοδιαχείρισης του παρελθόντος και να αποφύγει την επανάληψή τους.
Αξιωματούχοι στο Βερολίνο διατυπώνουν ανησυχίες πως η ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει εκ νέου ένα πολιτικό παιχνιδάκι.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η WSJ, ορισμένες χώρες έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσουν περαιτέρω δάνεια προς την Ελλάδα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έως ότου η Ελλάδα στηρίξει τους στατιστικολόγους της.

Ο κ. Γεωργίου αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει πως ακολούθησε τους κανόνες της Ε.Ε..
Η βασική κατηγορία εναντίον του είναι πως, ως αποτέλεσμα της ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος κατά 3,8 δισ. ευρώ το 2009, η Ελλάδα ζημιώθηκε κατά 210 δισ. ευρώ ή 120% επί του ΑΕΠ της.
«Ξοδεύω τον περισσότερο από τον χρόνο μου στο να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου.
Σε παίρνει από κάτω όταν σε τραβάνε στο δικαστήριο απλώς επειδή έκανες σωστά τη δουλειά.
Αλλά όλοι όσοι ευθύνονται για το χάλι - τίποτα», αναφέρει στη WSJ.
Και ενώ οι δικαστικές περιπέτειες για τον κ. Γεωργίου συνεχίζονται, το ίδιο συμβαίνει και για τις περιπέτειες της Ελλάδας, με τη χώρα να βρίσκεται εκ νέου πολύ κοντά σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες οι πολιτικοί αναμένεται να ντυθούν και πάλι «θύματα».



www.bankingnews.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: