Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Οι 27 υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης

Οι 27 υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης
Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη της ενωμένης Ευρώπης, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ρώμης», σε μια επετειακή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια.
«Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Πριν από την υπογραφή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε του ηγέτες των 27 της ΕΕ, να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης».
«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ντ. Τουσκ: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του που προηγήθηκε της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Τουσκ, αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, επίσης, ότι δε «φτάνει να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολλών ταχυτήτων», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των «κοινών κανόνων», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης».
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη
«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».
«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: