Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Το ΌΧΙ του Μητσοτάκη στη γραμμή Σόιμπλε


Είναι 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, όμως, ο Άγιος Βαλεντίνος δεν πήγε εκείνη την ημέρα στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε ο Β. Σόιμπλε με τον Κ. Μητσοτάκη. Η συνάντηση, που ακολούθησε αυτή με την Αγκ. Μέρκελ, κρατήθηκε στο σκοτάδι. Κράτησε πάνω από μία ώρα αλλά δεν έγινε καμιά ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της ΝΔ και το επιτελείο που τον συνόδευε έφυγαν από το Βερολίνο παγωμένοι, χωρίς να κάνουν δηλώσεις και χωρίς να διαρρεύσει απολύτως τίποτε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να βγει κάτι από εκείνη την συνάντηση.
Σήμερα αποκαλύπτεται τι ήταν τελικά αυτό που πάγωσε τη Νέα Δημοκρατία. Και δεν ήταν μια πιθανή άρνηση στο αίτημα για εκλογές, όπως ειπώθηκε τότε. Αυτό που έγινε στη συνάντηση ήταν ότι ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε στον Μητσοτάκη ότι πρέπει να υπογράψει και αυτός τα μέτρα που θα έφερνε η κυβέρνηση μετά τη διαπραγμάτευση.
Του είπε ότι πρέπει να τα ψηφίσει κι αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τότε να δεσμευτεί ότι θα τα εφαρμόσει.
Η σημερινή παρέμβαση τόσο του Σόιμπλε όσο και του Σαπέν, που εντελώς... τυχαία είπαν και οι δύο ότι η αντιπολίτευση πρέπει να δεσμευτεί κι αυτή για τα μέτρα, δείχνει ότι στη ΝΔ ασκήθηκαν και ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις.
«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε
δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ουσιαστικά τη νομοθέτηση των μέτρων και την ψήφισή τους και από την αντιπολίτευση, κάτι που είπε και ο Σαπέν νωρίτερα τονίζοντας ότι είναι αίτημα του ΔΝΤ, αν και το Ταμείο το διέψευσε.
Από τη συνάντηση στο Βερολίνο, λοιπόν, γνώριζε ο Κ. Μητσοτάκης τις απαιτήσεις των δανειστών να βάλει και αυτός το κεφάλι του στον ντορβά. Και είναι πράγματι έντιμη και σοβαρή η στάση της ΝΔ να ζητά εκλογές και να λέει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα. Φαίνεται δε ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις πιέσεις που ασκούνται στον Κυριάκο και γι' αυτό τις τελευταίες εβδομάδες κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Σκουρλέτης, μιλούσαν για ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές.
Αμέσως η ΝΔ έσπευσε να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο και να μιλήσει ξανά για εκλογές. Και ορθώς μίλησε για μνημόνιο που το φέρνει η κυβέρνηση κι αυτή πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό.
Εδώ φαίνεται επίσης ότι στη γραμμή Σόιμπλε δεν συντάχθηκε μόνο η κυβέρνηση αλλά και στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου που ζητούσαν από τη ΝΔ να ψηφίσει μιλώντας για «τζάμπα μαγκιές». Όλοι τα θυμόμαστε...

antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: