Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΡΟΛ

Η πορεία του Δούρειου Ίππου στην Τροία, Giovanni Domenico Tiepolo, 1760, The National Gallery, London UK
Ίσως η μεγαλύτερη αιτία της κρίσης ήταν η απροθυμία των Ελλήνων να δουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και να αντιμετωπίσουν αυτά που δεν τους άρεσαν. Αυτή η μαζική ψύχωση των συμπατριωτών μας οδήγησε σε ένα κύμα οργής που έβαλε τα πολιτικά τέρατα στον δημόσιο διάλογο. Ένα κίνημα λαϊκισμού που από τα σχόλια στο φέισμπουκ και την πλατεία των αγανακτισμένων έκανε Υπουργό ακόμα και τον Κώστα Ζουράρι. Έναν άνθρωπο για τον οποίο το τρολάρισμα είναι στάση ζωής.
Εκεί που οι άλλοι λαοί αντιμετώπισαν την κρίση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, οι Έλληνες προτιμήσαμε την οργή και το χαβαλέ. Όσοι βγήκαν μπροστά και είπαν την αλήθεια, είτε λοιδορήθηκαν είτε κατηγορήθηκαν ως προδότες. Αντί σαν πολίτες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ρίξαμε το φταίξιμο σε κάθε είδους φανταστικό ή μη εχθρό.
Τα χρόνια του μνημονίου το τρολάρισμα έγινε η Ελληνική κοσμοαντίληψη των πραγμάτων. Μας αρκούσε κάποιος να κοροϊδεύει την όποια σοβαρή προσπάθεια εξόδου από την κρίση για να τον στηρίξουμε. Ακόμα και αν βλέπαμε ότι οι μαγικές λύσεις όπως οι Γερμανικές Αποζημιώσεις και ο Εκβιασμός των Ευρωπαίων δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν τα τρολ κυριάρχησαν στο δημόσιο λόγο. Αργήσαμε βέβαια να καταλάβουμε ότι επί της ουσίας τρόλαραν εμάς τους ίδιους. Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε το λαό μας να πει ένα ‘περήφανο όχι’ για να το κάνει σε ένα βράδυ ναι. Ο Πάνος Καμμένος με τα ωραία κοντομάνικα «Greece is not for sale» χάρισε παρακαλώντας το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα έδινε πάλι την Ελλάδα στους Έλληνες, αρκεί να μάθαιναν τον ύμνο της Ναζιστικής Γερμανίας. Ακόμη και ο Αρτέμης Σώρρας με τα 600 δις δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα τρολ. Ένα τρολ που σκαρφίστηκε το πιο κωμικό αφήγημα και κατάφερε να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
To τρολάρισμα πλέον είναι το όραμα των Ελλήνων του 21ου αιώνα. Ποιος ο λόγος για δυνατό βιογραφικό όταν το τρολάρισμα μπορεί να σε κάνει παρουσιάστρια στην ΕΡΤ, μετακλητό στο Μαξίμου ή να σε στείλει ακόμα και στη Κούβα δίπλα στον Πρωθυπουργό;
Ακόμα και οι τρομοκράτες μας δεν έμειναν έξω από το χορό. Κάποτε έστελναν στην Ελευθεροτυπία βαρετές προκηρύξεις με ξύλινη γλώσσα μετά από κάθε χτύπημα που συνήθως δεν διάβαζε κανείς. Σήμερα στέλνουν βόμβες μέσω ταχυδρομείου και βάζουν αποστολέα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βασίλη Κικίλια…


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: