Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ: Δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις θεμελιώδεις διαφορές τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν έναν συμφιλιωτικό τόνο στην πρώτη προσωπική συνάντησή τους την Παρασκευή, αλλά ελάχιστα έκρυβαν τις θεμελιώδεις διαφορές τους στην πολιτική και το στυλ. Η Μέρκελ είπε ότι ήταν "ικανοποιημένη" που ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ και την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ στην Ουκρανία. Ο Τραμπ επέμεινε ότι παραμένει πιστός στο ελεύθερο εμπόριο και δήλωσε: "Δεν είμαι υπέρμαχος του απομονωτισμού".
Αλλά ήταν δύσκολο να ξεφύγουν από τις συγκρίσεις, ανάμεσα στην σχολαστική γυναίκα που θεωρείται σήμερα ως ένα κρίσιμο προπύργιο της μεταπολεμικής φιλελεύθερης τάξης και του παράτολμου επιχειρηματία, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία εν μέσω ενός λαϊκιστικού κύματος. Η Μέρκελ, η οποία απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης μέσω διερμηνέα, είπε: «Είναι πάντα καλύτερο να μιλάμε μεταξύ μας, παρά να μιλάμε ο ένας για τον άλλον". Αλλά μερικές φορές το παράξενο ζευγάρι φαινόταν σαν να μην επικοινωνεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπερασπιστεί τη στάση της σχετικά με τους πρόσφυγες, την παγκοσμιοποίηση και τις εμπορικές συμφωνίες, ενώ ο Τραμπ χρησιμοποίησε ξανά τη φράση «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία» και καθόρισε ένα οικονομικό εθνικιστικό όραμα, σχετικά με την προτεραιότητα στους αμερικανούς εργαζόμενους.
Η υποστήριξή του στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως ο ίδιος κατέστησε σαφές, ήρθε με περιοριστικούς όρους. "Επανέλαβα προς την Καγκελάριο Μέρκελ την ισχυρή υποστήριξή μου στο ΝΑΤΟ, καθώς και την ανάγκη οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώσουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί για την άμυνα", είπε. "Πολλά έθνη οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά από προηγούμενα χρόνια και είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα έθνη πρέπει να πληρώσουν αυτά που οφείλουν".
Η Μέρκελ συνοδευόταν στην Ουάσιγκτον από γερμανούς ηγέτες επιχειρήσεων και το εμπόριο ήταν ένα σαφές σημείο πιθανών διαφωνιών. Ο Τραμπ έχει προηγουμένως προειδοποιήσει τις
γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων ότι θα επιβάλει συνοριακό φόρο 35% επί των οχημάτων που εισάγονται στην αγορά των ΗΠΑ. Ένας Γερμανός δημοσιογράφος αμφισβήτησε τις δυνατότητες του Τραμπ να αποδυναμώσει την ΕΕ και την κριτική του για τις "ψεύτικες ειδήσεις" στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Τραμπ είπε σαρκαστικά: «Ευγενικός, φιλικός δημοσιογράφος". Και συνέχισε: "Πρώτα απ 'όλα, δεν πιστεύω σε μια πολιτική απομονωτισμού. Αλλά πιστεύω επίσης ότι μια εμπορική πολιτική πρέπει να είναι μια δίκαιη πολιτική και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμπεριφερθεί πολύ, πολύ άδικα πολλές χώρες κατά τη διάρκεια των ετών, και αυτό πρόκειται να σταματήσει. Αλλά δεν είμαι υπερασπιστής του απομονωτισμού. Μου αρέσει το ελεύθερο εμπόριο και επίσης το δίκαιο εμπόριο". Ο Τραμπ πρόσθεσε: "Δεν ξέρω τι εφημερίδα διαβάζετε, αλλά υποθέτω ότι θα ήταν ένα ακόμα παράδειγμα αυτού που αποκαλείτε ψεύτικες ειδήσεις".
Η Μέρκελ φρόντισε να μην διαφωνήσει άμεσα αλλά είπε ότι η επιτυχία της Γερμανίας είναι συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ενότητα και την ολοκλήρωση. "Πιστεύω ότι η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να διαμορφωθεί με έναν ανοιχτό τρόπο, αλλά και με δίκαιο τρόπο. Η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της οικονομικής μας προόδου και της ειρήνης που υπήρξε για πολλές δεκαετίες". Παραδέχτηκε ότι η μετανάστευση και η ολοκλήρωση "χρειάζονται δουλειά" και είπε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να "διαμορφώσουν τη ζωή τους εκεί που είναι". Για αυτά τα ζητήματα είχε μια "ανταλλαγή απόψεων»" με τον Τραμπ, πρόσθεσε.
Ο Τραμπ απάντησε λέγοντας: "Το μόνο που θέλω είναι η δικαιοσύνη. Η Γερμανία τα έχει πάει πολύ καλά στις εμπορικές συμφωνίες της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό τους το πιστώνω". Αλλά μετά πρόσθεσε ότι η Nafta ήταν μια "καταστροφή" για τις ΗΠΑ και υποσχέθηκε: "Θα είμαστε μια πολύ διαφορετική χώρα. Θα έχουμε σημαντικές αξίες… Οι εμπορικές μας συμφωνίες θα είναι καλές, στέρεες ευκαιρίες, και όχι διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε κλείσιμο μονάδων και τεράστια ανεργία".
Αναφορικά με τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του και ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Σον Σπάισερ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βοηθήσει, ένας άλλος Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ αν μετάνιωσε ποτέ για κάποια tweets. "Πολύ σπάνια", είπε. "Μπορώ να αναλάβω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν τα μέσα ενημέρωσης δεν λένε την αλήθεια".
Είπε ότι ο Σπάισερ επικαλέστηκε μόνο έναν "ταλαντούχο δικηγόρο" που είχε μιλήσει στο Fox News. "Εμείς δεν είπαμε τίποτα," υποστήριξε.
Στη συνέχεια, σε μια τεταμένη στιγμή, είπε: "Τουλάχιστον μπορεί να έχουμε και κάτι κοινό με την περασμένη διοίκηση". Ήταν μια αναφορά στην υποτιθέμενη υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Μέρκελ από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας - ένα περιστατικό που λέγεται ότι έχει εξοργίσει τη Μέρκελ, όταν ήρθε στο φως το 2013.
Υπήρξαν κάποια γέλια στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά η καγκελάριος παρέμεινε σιωπηλή. Η Μέρκελ ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη "ζεστή και ευχάριστη φιλοξενία", αλλά υπήρχε μια αμήχανη στιγμή στο Οβάλ Γραφείο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, όταν οι δύο ηγέτες πόζαραν για τους φωτογράφους, οι οποίοι τους ζητούσαν να κάνουν χειραψία. Η Μέρκελ γύρισε στον Τραμπ και ρώτησε: "Θέλετε να κάνουμε χειραψία;" Ο πρόεδρος την αγνόησε και συνέχισε να κοιτάζει μπροστά, με τα χέρια του σταυρωμένα. Η Μέρκελ κοίταξε τους φωτογράφους με ένα "μισό" χαμόγελο, που έμοιαζε με γκριμάτσα.
Η εικόνα ήταν σε πλήρη αντίθεση με την επίσκεψη της Τερέζα Μέι, τον Ιανουάριο. Καθώς έφευγαν από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ της έπιασε αυθόρμητα το χέρι, και η φωτογραφία πρωτοστατούσε σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες την επόμενη μέρα. Πριν από την επίσκεψη, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν ότι η καγκελάριος θα δυσκολευτεί να βρει το σωστό ύφος και τη γλώσσα του σώματος για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο αντίθετων πολιτικών. Μια ευθεία, κριτική προσέγγιση θα αποδεικνυόταν δημοφιλής στο γερμανικό κοινό - ειδικά εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο. Αλλά η Μέρκελ γνωρίζει ότι η Αμερική παραμένει ο πιο σημαντικός οικονομικός και στρατιωτικός σύμμαχος της χώρας της.
"Η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού δεν είναι θετική προς τον Τραμπ" έγραψε η Süddeutsche Zeitung. "Πολλοί άνθρωποι θα παρακολουθούν στενά το πώς η Μέρκελ θα εποκοινωνήσει". "Η εύρεση του σωστού μέτρου ζεστασιάς και απόστασης δεν θα είναι εύκολη", έγραψε το Der Spiegel. Καθ 'όλη την εκστρατεία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επικρίνει τους χειρισμούς της γερμανίδας ηγέτιδας για την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της ήταν "τρελή" και ότι ήταν καταστροφή για τη Γερμανία". Ωστόσο, στην πορεία προς την πρώτη τους συνάντηση, οι σύμβουλοι της Μέρκελ ήταν αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι η ιδιαίτερα "στενή συνεργασία" με την κυβέρνηση Ομπάμα για την κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί υπό τη διοίκηση Τραμπ.
Φτάνοντας στις ΗΠΑ με συνοδεία κορυφαίων βιομηχανικών στελεχών, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα του ταξιδιού ήταν να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την αξία του ελεύθερου εμπορίου -ιδιαίτερα με τις γερμανικές επιχειρήσεις- και όχι να του κάνει διάλεξη για τους πρόσφυγες ή τις αξίες της ελευθερίας του Τύπου.






Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK


Δεν υπάρχουν σχόλια: