Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Το τρολάρισμα ως πραγματικότητα…

Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και επιτρεπόταν ημερήσια ανάληψη 60 ευρώ, υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι πίστευαν πως αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα δίνει καθημερινά 60 ευρώ στους πολίτες! Δεν γνωρίζω αν αυτοί ήταν πολλοί ή λίγοι, αλλά υπήρξαν. Όταν κατά καιρούς επανέρχεται το σενάριο της δραχμής, κάποιοι υποστηρίζουν πως αν συμβεί αυτό, αυτόματα θα απαλλαγούμε από τα χρέη μας και θα επανέλθουμε σε επίπεδα ζωής σαν και εκείνα πριν μπούμε στο ευρώ! Ίσως και σε καλύτερα. Επίσης άγνωστος ο αριθμός αυτών που έχουν την συγκεκριμένη άποψη.

Πάντως, αν κρίνουμε από την μαζικότητα που εμφανίζουν οι συγκεντρώσεις του Σώρρα – την οποία θα ζήλευαν πολλά από τα σημερινά κόμματα – ή από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εκείνων που έχουν υποστηρίξει θεωρίες περί ψεκασμού στον πληθυσμό από κάποιους εχθρούς του ή άλλους που εστερνίζονται την άποψη ότι το χρέος είναι επωνείδιστο και επαχθές και πολλά ακόμα, οι πολίτες που κινούνται σε κατευθύνσεις οι οποίες βρίσκονται μακρυά από την πραγματικότητα, είναι πολλοί.

Εικάζω πως σ' ένα τέτοιο ακροατήριο κινείται ο υπουργός Βερναρδάκης όταν δηλώνει σήμερα πως δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι ένα μνημονιακό κόμμα! Ο υπουργός της κυβέρνησης που υλοποίησε όλες τις εκκρεμότητες του δεύτερου μνημονίου – που αφήσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις – που συμφώνησε ένα τρίτο μνημόνιο και που μας προετοιμάζει για ένα τέταρτο (με διαφορετική ονομασία) δεν μπορεί να συνεργαστεί μ' ένα μνημονιακό κόμμα!

Στην πολιτική υπάρχουν κάποια όρια. Κάποιοι επιλέγουν να τα ξεπερνούν, κάποιοι όχι. Στους
τελευταίους ανήκει ο Φίλης ο οποίος πρόσφατα είπε κάτι απλό και αυτονόητο. Ο,τι οι διαχωρισμοί μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν υπάρχουν, το εμείς και οι άλλοι τελείωσε. Ανεξάρτητα από την σκοπιμότητα των δηλώσεων, τον χρόνο που αυτές έγιναν ή οποιαδήποτε άλλη ένσταση μπορεί να έχει κάποιος για τον Φίλη, οι δηλώσεις του αναφέρονται στο αυτονόητο και δεν ξεπερνούν την λογική.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Βερναρδάκη ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να τρολάρει το ακροατήριό του λέγοντας ότι ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι μνημονιακό! Κι όμως, δεν τρολάρει, απλά απευθύνεται στον κόσμο εκείνο ο οποίος είναι έτοιμος να υιοθετήσει μια ακόμα ανυπόστατη θεωρία. Ως πρώην ειδικός στις έρευνες συμπεριφοράς της κοινής γνώμης, προφανώς θεωρεί ότι υπάρχει σεβαστός αριθμός πολιτών ο οποίος είναι έτοιμος να δεχτεί ακόμα και το τρολάρισμα ως πραγματικότητα...

Γιάννης Παντελάκης


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: