Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε το αίτημα για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε το αίτημα για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας υποστήριξε και επίσημα το αίτημα της πρωθυπουργού Nicola Sturgeon για τη διενέργεια νέου, δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη ψήφο υπέρ του brexit. 
Ειδικότερα, με ψήφους 69 έναντι 59 οι βουλευτές της Σκωτίας ζητούν άδεια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πριν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε το BBC.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός Sturgeon έχει αναφέρει πως η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να επιτρέψει στη Σκωτία να αποφασίσει ποια πορεία θα ακολουθήσει στον απόηχο της ψηφοφορίας του Brexit.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα μπλοκάρει το δημοψήφισμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, η οποία είχε συναντηθεί με την κ. Sturgeon για συνομιλίες στη Γλασκώβη τη Δευτέρα, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «δεν είναι η ώρα τώρα» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, ο σκωτσέζος γραμματέας της κ. May, David Mundell, έχει δηλώσει ότι το
χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει «τη διαδικασία του Brexit και το "ταξίδι" της εξόδου, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να είναι σε θέση να καταλάβουν ποια θα είναι η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή, αν είναι να υπάρξει ένα νέο δημοψήφισμα».
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός Sturgeon είχε πει σε συζήτηση πριν από τη σημερινή ψηφοφορία στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο, ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και θέλει να γίνουν μόνο «λογικές συζητήσεις». 
Όπως είπε συγκεκριμένα, «το επιχείρημά μου είναι απλώς ότι όταν η φύση της αλλαγής που είναι αναπόφευκτη λόγω Brexit γίνει ξεκάθαρη, η αλλαγή αυτή δεν θα πρέπει να επιβληθεί σε εμάς, θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς τη φύση της».
Η σκωτσέζα Πρωθυπουργός έχει καθορίσει την περίοδο μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, δηλαδή πριν από την υλοποίηση του Brexit, ως την περίοδο εντός της οποίας οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους. 
Από το κοινοβούλιο της χώρας ζητήθηκε να δώσει εντολή στην κυβέρνηση να προωθήσει τις
συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας εντολής άρθρου 30, η οποία είναι απαραίτητη για να καταστεί ένα δημοψήφισμα νομικά δεσμευτικό.
Η κα Sturgeon αναμένεται να κάνει το επίσημο αίτημα για το άρθρο 30 αργότερα αυτή την εβδομάδα, αφότου η κα May ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία του Brexit, με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 (για την έξοδο από την ΕΕ).
Οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία με ποσοστά 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα που έγινε το 2014, αλλά η κα Sturgeon πιστεύει ότι η ψήφος υπέρ του Brexit συνιστά ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών, που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να τοποθετηθούν εκ νέου στην ερώτηση.

liberal.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: