Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, η Ολλανδία είπε: "Αρκετά με το λάθος είδος λαϊκισμού!"»

Μαρκ Ρούτε: Τον «έσπρωξε» στη νίκη η κόντρα με τον Ερντογάν - Τα σενάρια της επόμενης μέρας Τον συνεχάρη ο Γιούνκερ: «Ψήφος για την Ευρώπη, ψήφος κατά των εξτρεμιστών»

«Μετά το Brexit και τον Τραμπ, η Ολλανδία είπε "αρκετά με το λάθος είδος λαϊκισμού!"» δήλωσε ο νικητής των εκλογών - «Θα κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή και σταθερή» δεσμεύθηκε

Οι εκλογές που όλη η Ευρώπη περίμενε, ολοκληρώθηκαν. Οι κάλπες στην Ολλανδία έκλεισαν στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και, σύμφωνα με το exit poll, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, είναι ο μεγάλος νικητής, παρά την απώλεια ψήφων και εδρών. 

Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικοινώνησε με τον κ. Ρούτε και τον συνεχάρη για την «καθαρή», όπως είπε, νίκη του: «μια ψήφος για την Ευρώπη, μια ψήφος κατά των εξτρεμιστών» σχολίασε ακόμη ο κ. Γιούνκερ.

Ο ίδιος ο Ρούτε, στις πρώτες του δηλώσεις αναφορικά με την διαφαινόμενη νίκη του, είπε ότι «φαίνεται πως για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το VVD είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Ολλανδίας». 

Και συνέχισε:
«Το μήνυμά μας προς τον ολλανδικό λαό -ότι θα διατηρήσουμε την πορεία μας και ότι θα κρατήσουμε αυτή τη χώρα ασφαλή και σταθερή- είχε απήχηση. Μίλησα με πολλούς Ευρωπαίους συναδέλφους μου στο τηλέφωνο. Αυτή είναι μια νύχτα που η Ολλανδία, μετά το Brexit και τον Τραμπ, είπε "αρκετά με το λάθος είδος λαϊκισμού!"».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «φεστιβάλ δημοκρατίας» το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, που είναι το μεγαλύτερο εδώ και 31 χρόνια και ανήλθε στο 81%.

Σύμφωνα μάλιστα με το exit poll, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία κατά την πρόσφατη διπλωματική κρίση με την Άγκυρα του Ταγίπ Ερντογάν.



Από την άλλη ο ακροδεξιός Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις ήθελαν να καταλαμβάνει μέχρι και 30 έδρες, φαίνεται να μένει μόλις στις 19 και να βρίσκεται και πάλι στην αντιπολίτευση.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι φυσικά και οι Πράσινοι, που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ που, από τις 38 τους έδρες, μένουν μόλις με εννέα!

Το θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα αναλάβει τις τύχες της Ολλανδίας, ίσως είναι πρόωρο. Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία, που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα εξάμηνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί. 

Σύμφωνα πάντως με μια πρώτη ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, στηριγμένη στο Exit Poll, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στη Βουλή των 150:

- Η μία θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους, που αθροίζουν 85 έδρες. 

- Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.

protothema.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: