Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Παραδόθηκε στον Donald Tusk η επιστολή για το Brexit

Παραδόθηκε στον Donald Tusk η επιστολή για το Brexit
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ, Tim Barrow,  την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τheresa May με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέβασε τη φωτογραφία από αυτή την ιστορική στιγμή στον λογαριασμό του στο Twitter.
D. Tusk: Το Brexit ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην πρώτη δήλωση που έκανε αφού παρέλαβε την εξασέλιδη επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May για το Brexit, είπε ότι "δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο".
Ο D. Tusk τόνισε ότι υπάρχει "κάτι θετικό" στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. "Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων" με το Λονδίνο, συνέχισε.
Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Tusk. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει "έλεγχος των ζημιών", επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι "περίπου οι μισοί" Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.
O D. Tusk επισήμανε ότι έως τις 31 Μαρτίου θα παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί στις κατευθυντήριες γραμμές την ερχόμενη Παρασκευή από τη Μάλτα, μαζί με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Joseph Muscat.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει για το Brexit και κατέληξε, απευθυνόμενος στη Βρετανία: "Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο".
H εισαγωγή της επιστολής που επιδόθηκε στον D. Tusk:

On 23 June last year, the people of the United Kingdom voted to leave the European Union. As I have said before, that decision was no rejection of the values we share as fellow Europeans. Nor was it an attempt to do harm to the European Union or any of the remaining member states.
On the contrary, the United Kingdom wants the European Union to succeed and prosper. Instead, the referendum was a vote to restore, as we see it, our national self-determination. We are leaving the European Union, but we are not leaving Europe - and we want to remain committed partners and allies to our friends across the continent. Earlier this month, the United Kingdom Parliament confirmed the result of the referendum by voting with clear and convincing majorities in both of its Houses for the European Union (Notification of Withdrawal) Bill.
The Bill was passed by Parliament on 13 March and it received Royal Assent from Her Majesty The Queen and became an Act of Parliament on 16 March. Today, therefore, I am writing to give effect to the democratic decision of the people of the United Kingdom. I hereby notify the European Council in accordance with Article 50(2) of the Treaty on European Union of the United Kingdom's intention to withdraw from the European Union.
In addition, in accordance with the same Article 50(2) as applied by Article 106a of the Treaty Establishing the European Atomic Energy Community, I hereby notify the European Council of the United Kingdom's intention to withdraw from the European Atomic Energy Community. References in this letter to the European Union should therefore be taken to include a reference to the European Atomic Energy Community.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.
Th. May: Αποχωρούμε από την EE - Δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "πισωγύρισμα".
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να προωθήσει σειρά νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που έχουν σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την διασφάλιση της συνέχειας και της βεβαιότητας ιδιαίτερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει στην επιστολή της προς την ΕΕ.
"Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία εντός της περιόδου των δύο ετών, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση", δηλώνει η βρετανίδα πρωθυπουργός
"Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.
"Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ", είπε στην ομιλία της.
Η Th. May τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα "βαθιά ειδική εταιρική σχέση" μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.
"Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας" είπε η πρωθυπουργός.
Πρόκειται για μια "ιστορική στιγμή", συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "πισωγύρισμα". Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν "συνέπειες" από την αποχώρηση.
Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.
Επίσης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι σέβεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει επιλεκτικά τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά την οριστικοποίηση του Brexit.
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk, σε μια ένδειξη ότι προτίθεται να δείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν συνέπειες από την αποχώρηση και ότι η Βρετανία θα απολέσει την επιρροή της όσον αφορά τους κανονισμούς που διέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
"Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή", ανέφερε. "Γνωρίζουμε επίσης ότι οι βρετανικές εταιρείες, στις συναλλαγές τους με την ΕΕ, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από τους θεσμούς στους οποίους δεν θα μετέχουμε πλέον, όπως κάνουν και σε άλλες αγορές", υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στο θέμα της θέσης των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ, η May εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα.
"Πιστεύω ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές" για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, είπε στην ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Επίσης  κάλεσε επίσης τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια περιφερειακή κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να ακουστεί η φωνή τους κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Το καλύτερο αποτέλεσμα για να εξασφαλισθεί ότι η φωνή της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να ακουσθεί σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι τα κόμματα να συνεννοηθούν και εμείς να δούμε αυτή την ισχυρή και αποκεντρωμένη κυβέρνηση που θα μας προσφέρει αυτόν τον συνομιλητή», δήλωσε η May μιλώντας στο κοινοβούλιο αφού κήρυξε επισήμως την έναρξη της διαδικασίας του Brexit.
«Η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ και χωρίς συμφωνία για το Brexit»
H Βρετανία είναι πρόθυμη να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Th. May.
Την ώρα της ομιλίας της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την ενεργοποίηση της επίσημης διαδικασίας για το Brexit, ο εκπρόσωπος Τύπου της είπε επιπλέον σε δημοσιογράφους ότι τα χρονοδιαγράμματα των συνομιλιών θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε διαφορετικούς τομείς, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε περιόδους εφαρμογής στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα: 

liberal.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: