Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Εκλογές... χθες!!!

Η ιστορική φράση «Μάλτα γιοκ» είναι αυτή που θα πρέπει να γίνει συνώνυμο της εθνικής αποτυχίας από χθες. Αυτό που συνέβη στο Eurogroup, όσο περνούν οι ώρες είναι ασύλληπτο. Τα… γεράκια της Μάλτας, όχι μόνο ασέλγησαν πάνω στο κορμί της δύσμοιρης Ελλάδας αλλά κατάφεραν και να δείχνουν πως άλλαξαν γνώμη την τελευταία στιγμή, ώστε να μην εξευτελίσουν πλήρως τον Τσίπρα. Τον οποίο βεβαίως έχουν ανάγκη αφού πρόκειται για το καλύτερο γιουσουφάκι που θα μπορούσαν να έχουν οι σουλτάνοι της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μάλτα γιοκ λοιπόν για μια Ελλάδα που όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτε, αλλά πιθανότατα να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο προσεχές διάστημα.

Ο Τσακαλώτος αποδέχθηκε τα ίδια ακριβώς μέτρα που είχαν πέσει στο τραπέζι πριν από τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε ότι όσο αυτός είναι υπουργός το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί, τώρα πανηγυρίζει γιατί θα επιβάλλει νέους φόρους 1,8 δις ευρώ από το 2020. Μπορεί και νωρίτερα καθώς δεν αποκλείεται να μην πιαστούν οι στόχοι του 2018 και η μείωση του αφορολόγητου να ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2019. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η «ζημιά», ακόμη και για μισθωτούς – συνταξιούχους των 700 ευρώ, θα φτάσει έως και τα 600 ευρώ.

Αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, αποδέχονται και μειώσεις συντάξεων που θα φτάσουν σε πολλές περιπτώσεις έως και το 40%. Αναζητείται το πλαφόν από το οποίο θα ξεκινήσει το ψαλίδι. Κάποιοι λένε ότι θα είναι το χιλιάρικο αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα, οπότε θα πάμε στα 700-800 ευρώ.

Αυτοί που το παίζουν ευαίσθητοι θα τσακίσουν τους συνταξιούχους.

Αυτή είναι λίγο – πολύ η αποτίμηση της χθεσινής «επιτυχίας» της κυβέρνησης, όμως, μην ξεχνάμε και τα… θετικά. Θα πάρει και αντίμετρα ο Τσίπρας, αν πιαστούν οι στόχοι. Τότε θα μειώσει κατά… 180 εκατ. τον ΕΝΦΙΑ, θα κάνει τον συντελεστή 22% δύο μονάδες λιγότερο, θα πάρει και μερικά μέτρα για συσσίτια στα σχολεία και για μείωση της ανεργίας. Αστείες δικαιολογίες δηλαδή. Τα αντίμετρα είναι απλά το «τυράκι» που θα ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην φάνε ξύλο οι βουλευτές του. Κι αν τα Χριστούγεννα είχαν να λένε στους ψηφοφόρους στα χωριά ότι έδωσαν τη 13η σύνταξη (που την πήρε και η κουτσή Μαρία), τώρα τι θα πουν; Θα πάει ο Συριζαίος μπουρτζόβλαχος στον Επιτάφιο και μετά στο καφενείο για ούζα και τι θα πει στον κόσμο; Ότι θα ψηφίσει μείωση συντάξεων και νέους φόρους; Θα τον… θάψουν ζωντανό, οπότε μάλλον θα κλειστεί σπίτι του.

Η τραγωδία της Μάλτας είναι ένα ακόμη Βατερλό στη μακρά λίστα της κυβέρνησης. Είναι το χειρότερο, όμως, γιατί μπορούσαν να έχουν αποφύγει τη ζημιά που προκάλεσαν στη χώρα με την καθυστέρηση.

Γιατί τα έκαναν όλα αυτά; Γιατί πήγαν τη διαπραγμάτευση μέχρι εδώ; Μα γιατί το παζάρι γινόταν για το ποιος θα εφαρμόσει το σκληρό πακέτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ψηφίζει, η ΝΔ ή κάποια άλλη κυβέρνηση θα κληθεί να κόψει τα πάντα και να προκαλέσει την οργή του κόσμου. Για σκεφτείτε μια νεότευκτη κυβέρνηση, μόλις έχει ορκιστεί και το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαχειριστεί είναι περικοπή στις συντάξεις ίσες με το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες θα χάσει τη λαϊκή εντολή που έχει πάρει, αφού θα έχει και τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι να πετροβολά λέγοντας «μειώνετε τις συντάξεις, είστε νεοφιλελεύθεροι».

Κακά τα ψέματα. Η χθεσινή… μισή συμφωνία στη Βαλέτα (γιατί θέλει δρόμο η ολόκληρη) είναι μια τεράστια ήττα όχι μόνο για τον Τσίπρα αλλά και για τον Μητσοτάκη και για την Ελλάδα ολόκληρη.

Αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι λέμε μόνο τούτο. Το καλύτερο που έχει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να μην κλείσει η αξιολόγηση. Και το λέμε μετά λόγου γνώσεως. Να μην κλείσει και να πάμε σε εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Να πληρώσουμε δόσεις υπάρχουν λεφτά, ό,τι ζημιά ήταν να γίνει έγινε. Να αλλάξει η κυβέρνηση μήπως και πετύχουμε κάτι καλύτερο. Θα το θέλουν αυτό οι ξένοι; Πολύ δύσκολο αφού όπως είπαμε υπάρχει το γιουσουφάκι για όλες τις δουλειές και κυρίως, δεν θέλουν να προκαλέσουν αναταραχή στην Ευρώπη.

Και μια υπενθύμιση με νόημα. Τον Σεπτέμβριο ανοίγει η δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδος. Κάποιοι λένε ότι τότε παραγράφονται τα αδικήματα που έκανε αυτή η κυβέρνηση στη διετία. Ο Βαρουφάκης, το δημοψήφισμα, το μνημόνιο, το σχέδιο για τη δραχμή και άλλα τέτοια. Για να δούμε…
antinews.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: