Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Στην κόψη του ξυραφιού τα Σκόπια. Εισβολή οπαδών του Γκρουέφσκι στην Βουλή κατηγορούν για «πραξικόπημα» την Αντιπολίτευση

Στην κόψη του ξυραφιού τα Σκόπια. Εισβολή οπαδών του Γκρουέφσκι στην Βουλή κατηγορούν για «πραξικόπημα» την Αντιπολίτευση
Το χειρότερο αλλά αναμενόμενο σενάριο επιβεβαιώνεται στην ΠΓΔΜ, καθώς μετά από δυο χρόνια πολιτικής κρίσης η οποία εντάθηκε μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου καθώς και με παρεμβάσεις ξένων παραγόντων ακόμη δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση η κατάσταση δείχνει να εκτροχιάζεται, ξυπνώντας μνήμες από την εμφύλια διεθνοτική σύγκρουση του 2001.
Χθες το απόγευμα  εκατοντάδες οπαδοί του Ν. Γκρουέφσκι  και του VMRO-DMPNE εισέβαλλαν στην Βουλή  η οποία για πολλοστή εβδομάδα συνεδρίαζε προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να εκλεγεί καταρχήν Προέδρος του Σώματος, κατηγορώντας την Αντιπολίτευση για «πραξικόπημα» και για υπονόμευση της «ενότητας της Μακεδονίας». 
Οι ξένοι πρεσβευτές εξέφρασαν την βαθύτατη ανησυχία για τις εξελίξεις, ενώ ο Γκρουέφσκι θέλοντας να απεκδυθεί των ευθυνών  για την κρίση  με μήνυμα στο Facebook συνέστησε ψυχραιμία  λέγοντας ότι οι «πολίτες δεν θα ενδώσουν  στις προβοκάτσιες του SDSM και εκείνων που θέλουν να σπρώξουν την χώρα βαθύτερα στην κρίση για να υλοποιήσουν τα σενάρια τους».
Ο Πρόεδρος Γκ.Ιβανοφ ζήτησε από όλους να επιδείξουν ψυχραιμία και κάλεσε όλους τους
πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη το πρωί στο γραφείο του για να εξετασθεί η νεα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή οπαδών του VMRO-DPMNE στην Βουλή
Νωρίτερα ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Ζοραν Ζαεφ είχε δηλώσει ότι οι βουλευτές του κόμματος του και των τριών αλβανικών κομμάτων (DUI, BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς)  που έχουν συμπράξει μαζί του στην βάση της  «Πλατφόρμας των Τιράνων»  δεν θα αποχωρήσουν από την αίθουσα και θα προχωρήσουν από μόνοι τους στην εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος, όπως και έκαναν αναδεικνύοντας με την οριακή πλειοψηφία που είχαν  τον αλβανόφωνο Ταλάτ Τζαφερι, πρόεδρο της Βουλής.

Ο  πρώην Υπουργός εξωτερικών Α.Μιλοσόσκι  εκ μέρους του VMRO -DPMNE είχε δώσει το σύνθημά λέγοντας ότι αυτό συνιστά «πραξικόπημα», θέση η οποία αμέσως διαδόθηκε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματος  που εδώ και πολλές εβδομάδες κάνουν καθημερινά διαδηλώσεις εναντίον του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της συμμαχίας του με τα Αλβανικά κόμματα κατηγορώντας για προδοσία και προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητας της  «Μακεδονίας».
Στην Βουλή της ΠΓΔΜ είχε εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες ένα θέατρο του παράλογου καθώς οι βουλευτές του VMRO-DPMNE με την ενθάρρυνση του απερχόμενου προέδρου της Βουλής  Τ. Βελιανοφσκι που προέρχεται από το κόμμα αυτό, κωλυσιεργούσαν την διαδικασία προβάλλοντας ενστάσεις,  εξαντλώντας τα όρια με ομιλίες, δευτερολογίες και αλλού είδους παρεμβάσεις, θέλοντας πρακτικά να αποτρέψουν την εκλογή νέου προέδρου ο οποίος θα προέρχονταν από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης με τα αλβανικά κόμματα.
Έτσι το απόγευμα οι βουλευτές που συγκροτούσαν πλειοψηφία συγκεντρώθηκαν  στην άκρη της αίθουσας και δι’ ανατάσεως  εξέλεξαν με 61 ψήφους (σε σύνολο 120 βουλευτών) πρόεδρο τον Τζαφερι, ο οποίος έσπευσε αμέσως να ορκισθεί.
Μόλις αυτό έγινε γνωστό  οι βουλευτές του VMRO-DPMNE  κατέλαβαν την έδρα του Προέδρου της Βουλής ώστε να μην μπορεί  να πάρει την θέση του ο Τζαφερι και άρχισαν να τραγουδούν τον Εθνικό ύμνο φωνάζοντας ότι «Αυτό είναι πραξικόπημα».
Συγχρόνως δόθηκε το σύνθημα και οι διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE  εισέβαλλαν στην Βουλή  και η κατάσταση πλέον είναι έκρυθμη, ενώ έχουν αναφερθεί και οι τραυματισμοί τεσσάρων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο Ν. Γκρουέφσκι , έχει ζητήσει την απόρριψη της «Πλατφόρμας των Τιράνων» και την νέα προσφυγή στις κάλπες ,έχοντας την Μόσχα να συνηγορεί και να καταγγέλλει την προσπάθεια  δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ αντιθέτως ο αρχηγός του SDSM Ζ. Ζαεφ επιμένει έχοντας την στήριξη και της Ουάσιγκτον και της Δύσης (και φυσικά των Τιράνων) ότι πρέπει να τηρηθεί η συνταγματική τάξη και να του δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης…
(Photo by Photo by Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Image/Ιdeal Image)


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: