Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Τελειωμένος ο Τραμπ: Νέες αποκαλύψεις για επαφές του επιτελείου του με αξιωματούχους στη Ρωσία

Νέες αποκαλύψεις για επαφές του επιτελείου του Trump με αξιωματούχους στη Ρωσία
Τουλάχιστον 18 επαφές με αξιωματούχους στη Ρωσία και άλλους που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο είχε ο Michael Flynn και άλλα άτομα του επιτελείου του Donald Trump, τους τελευταίους επτά μήνες της προεκλογικής καμπάνιας του.
Σύμφωνα με πρώην και νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ, που μίλησαν στο Reuters, πρόκειται για τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του χρονικού διαστήματος Απρίλιος – Νοέμβριος 2016.
Η αποκάλυψη έρχεται τη στιγμή που το FBI και το Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μέσω των επαφών του επιτελείου του Trump με τη Ρωσία.
Έξι από τις προηγούμενες επαφές που έχουν αποκαλυφθεί σχετίζονται με τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Sergei Kislyak και των συμβούλων του Trump, μεταξύ του οποίου και ο M. Flynn.
Οι επαφές Flynn – Kislyak έγιναν πιο πυκνές μετά τη νίκη Trump στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς συζητούσαν για τη δημιουργία άτυπου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Trump και Putin, με στόχο να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας.
Μάλιστα, και οι δύο πλευρές επιθυμούσαν δίαυλο επικοινωνίας για τη βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, οι οποίες είχαν ενταθεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, στη συνεργασία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στη συγκράτηση της Κίνας, ανέφεραν 4 νυν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τον Ιανουάριο ο Λευκός Οίκος και ο Donald Trump αρνήθηκε αρχικώς τις επαφές αυτές, για να επιβεβαιώσει στη συνέχεια 4 συναντήσεις μεταξύ συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ και του πρέσβη της Ρωσίας.
Οι πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν δει μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι έρευνες από το FBI και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αυξάνουν την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Trump να αποκαλύψει το σύνολο των σχέσεων των δύο πλευρών.
Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και ο δικηγόρος του Flynn αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Επίσης, υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Σε χωριστή επικοινωνία, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε τις καθημερινές επαφές μας με τοπικούς συνομιλητές».
Μέλη των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής, που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών, πήγαν στη CIA και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) για να εξετάσουν απομαγνητοφωνήσεις και άλλα έγγραφα σχετικά με τις επαφές ανάμεσα σε συμβούλους και συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με τον Putin, είπαν στο Reuters πρόσωπα που έχουν γνώση των ερευνών αυτών.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως διόρισε τον πρώην διευθυντή του FBI Robert Mueller σε θέση ειδικού εισαγγελέα για να ερευνήσει τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία και την ενδεχόμενη συνέργεια ανάμεσα στην εκστρατεία του Trump και τη Ρωσία. Ο Mueller θα αναλάβει τώρα την έρευνα του FBI που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο. Ο Trump και συνεργάτες του έχουν επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε συνέργεια με τη Ρωσία.
«Είναι σπάνιο»
Επιπλέον των 6 τηλεφωνημάτων στα οποία εμπλέκεται ο Kislyak, οι επικοινωνίες που περιγράφηκαν στο Reuters αφορούν άλλες 12 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Μία από τις επαφές αυτές έγινε από τον Viktor Medvedchuk, έναν ουκρανό ολιγάρχη και πολιτικό, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που έχει λεπτομερή γνώση της επικοινωνίας αυτής και με άλλα δύο που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν είναι σαφές με ποιον από την προεκλογική εκστρατεία του Trump βρισκόταν σε επαφή ο Medvedchuk, αλλά τα θέματα περιλάμβαναν την αμερικανορωσική συνεργασία, δήλωσαν οι πηγές. Ο Putin είναι ο νονός της κόρης του Medvedchuk.
Σε email που έστειλε στο Reuters, ο Medvedchuk αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε στην εκστρατεία του Trump.
Στις συνομιλίες που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ρώσοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως έχουν μια πραγματιστική, επιχειρηματικού τύπου προσέγγιση και τόνισαν σε συνεργάτες του Trump ότι θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες επικεντρώνοντας σε κοινά οικονομικά και άλλα συμφέροντα και αφήνοντας κατά μέρος τα επίμαχα ζητήματα, δήλωσαν οι πηγές.
Βετεράνοι προηγούμενων προεκλογικών εκστρατειών δήλωσαν πως κάποιες επαφές με ξένους αξιωματούχους στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας δεν είναι ασυνήθιστες, όμως ο αριθμός των επαφών ανάμεσα σε συνεργάτες του Trump και ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με τον Putin ήταν ασυνήθιστα μεγάλος.
«Είναι σπάνιο να έχουμε τόσα πολλά τηλεφωνήματα σε ξένους αξιωματούχους, ιδιαίτερα μιας χώρας την οποία θεωρούμε αντίπαλο ή εχθρική δύναμη», δήλωσε στο Reuters ο Richard Armitage, Ρεπουμπλικανός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Εκτός των Medvedchuk και Kislyak, οι ταυτότητες των άλλων προσώπων που συνδέονται με τον Putin και συμμετείχαν στις επαφές παραμένει διαβαθμισμένος και τα ονόματα των συμβούλων του Trump, πλην του Flynn, έχουν διαγραφεί στις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για τις επαφές εξαιτίας της προστασίας της ιδιωτικότητάς τους που προβλέπεται από τον νόμο γι' αυτούς ως αμερικανούς πολίτες. Ωστόσο αξιωματούχοι μπορούν να ζητήσουν τα ονόματα αυτά να αποκαλυφθούν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: