Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Χωρίς συμφωνία έληξε το Eurogroup - To θέμα θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο

Χωρίς συμφωνία έληξε το Eurogroup - To θέμα θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο
Το αποψινό Eurogroup δεν μπορούσε να εξελιχθεί με χειρότερο τρόπο για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ άφησαν όλα τα θέματα ανοιχτά και τα παρέπεμψαν προς συζήτηση για τις επόμενες τρεις εβδομάδες με ορίζοντα το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η Ελλάδα δεν πήρε «λύση» για το χρέος, η αξιολόγηση έμεινε ανοιχτή και η δόση των 7-10 δισ. ευρώ μέσω της οποίας περιμένουν να εξοφληθούν οι δανειστές μας τον Ιούλιο, σε εκκρεμότητα. 

Το μόνο που έμεινε από τις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που έγιναν σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, είναι η συμφωνία όλων των πλευρών ώστε η Ελλάδα να δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια, από το 2018 μέχρι το 2022. Συμφωνία για το μετέπειτα χρονικό διάστημα δεν υπήρξε.

Για πρώτη φορά, όμως, μπήκε στην ατζέντα η δέσμευση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να μειώσει στο 60% τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ που σήμερα κινείται κοντά στο 180% και να μην επιστέψει σε ελλείμματα.

Ευ. Τσακαλώτος: Θεωρώ ότι είναι εφικτό να υπάρξει κάποια συμφωνία
Σύντομη δήλωση έκανε μετά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως είπε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το χρέος και εκτιμά ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.
Ειδικότερα, ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ακούσατε ότι έχει γίνει πολλή πρόοδος.  Η συνάντηση ήταν μακροσκελής, υπάρχει γενική συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κανένας δεν περιμένει ότι θα υπάρξει πρόβλημα σ' αυτό. Το ζήτημα του χρέους είναι πολύ σοβαρό- η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίζαμε τώρα τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος.
Προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως στο ζήτημα των αγορών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παράσχουν οι θεσμοί μια συμφωνία. Υπάρχει διάσταση απόψεων, αν και έχουν έρθει όλοι πιο κοντά, αλλά δεν υπάρχει καθαρότητα και σαφήνεια, ώστε να ξέρουν οι αγορές και οι Έλληνες τι θα συμβεί.
Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος και τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν μετά την περίοδο αυτή. Εντός τριών εβδομάδων, θεωρώ ότι είναι εφικτό να υπάρξει κάποια συμφωνία».
Το χρονικό του Eurogroup 

Με σκοπό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος σήμερα προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος μίλησε για  «πολιτική συμφωνία», αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ τόνισε πώς στόχος της συνεδρίασης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει «τελική συμφωνία». Αυτή αναμένεται το 2018 με την λήξη του προγράμματος «αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Μέχρι την εκκίνηση της συνεδρίασης, οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, το ΔΝΤ και την Γερμανία παρέμεναν μεγάλες. Στο Euroworking group που προηγήθηκε, αφού οι θεσμοί ενέκριναν την έκθεση συμμόρφωσης στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε τα συμφωνηθέντα, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αρκετά διαφορετικές, κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. 
Τα δύο βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
- Πρώτον, αυτό που υποστηρίζει η Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
- Δεύτερον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να υπολογιστεί με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών και να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο. 
Η λύση όμως αναμένεται να είναι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο παραπάνω πλευρών. 
Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας, ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Οπως σημείωσε, πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε, μεταξύ άλλων, με τον Ελληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».
Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: