Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ενισχυμένη Ευρώπη

Στις βρετανικές εκλογές ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι φανερό ότι ο βρετανικός λαός έχει μπερδευτεί και ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες ο ίδιος δημιούργησε.

Ο προηγούμενος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας την υπεροψία του σίγουρου νικητή.

Τελικώς, κόντρα στα δεδομένα, οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ του Brexit, παρασυρμένοι από το λαϊκισμό κάποιων πολιτικών που στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Ο ίδιος παραιτήθηκε και παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στην Τερέζα Μέι, η οποία υπέπεσε σε σοβαρά πολιτικά λάθη. Εχοντας υπόψη της δημοσκοπήσεις, προχώρησε στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες, αντί να ενισχύσουν την πολιτική της θέση και να της δώσουν ισχυρούς πολιτικούς πόντους, οδήγησαν σε μια πύρρειο νίκη της και στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης ανοχής με τη στήριξη ενός μικρού κόμματος προερχόμενου από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Είναι γεγονός ότι η Τερέζα Μέι πλήρωσε την υπεροψία της και τα λάθη που έκανε κατά τον προεκλογικό αγώνα. Ομως, η συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2019. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Ευρώπη μοιάζει πιο ενισχυμένη και συσπειρωμένη γύρω από το όραμά της να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο την πρόκληση του Brexit.

Ηδη στη Βρετανία πολλοί μιλούν για την ανάγκη διεξαγωγής νέων εκλογών. Το σίγουρο είναι ότι οι Βρετανοί τζόγαραν με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα τους και την Ευρώπη και τώρα βρίσκονται σε μια αμήχανη θέση, έχοντας να διαχειριστούν ένα ζήτημα που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να διαχειριστεί τις προκλήσεις της και η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρωπαϊκό άρμα, καθώς οι τυχοδιωκτισμοί πληρώνονται ακριβά παντού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: