Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Θέλετε συναίνεση; Να κάνετε εκλογές τώρα!

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι γνωστό πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση επικαλείται και επιδιώκει την Εθνική συνεννόηση. Το καλοκαίρι του 2015 οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης του την προσέφεραν απλόχερα. Και πριν καν στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής τους, τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ «τρόικα εσωτερικού» τους ανέβαζαν, «συνεργάτες των Γερμανών» τους κατέβαζαν. Και αφού ο Α.Τσίπρας σταθεροποίησε την θέση του με την δική τους «φιλική συμμετοχή», έκανε εκλογές και τις κέρδισε.

Σήμερα πάλι, ο πρωθυπουργός εγκλωβισμένος στο αδιέξοδο της δικής του πολιτικής, ξαναθυμήθηκε μετά από δυόμισι χρόνια την συναίνεση και την Εθνική προσπάθεια. Το αίτημα του ακούγεται λογικό, υπό μια προϋπόθεση. Πως συναίνεση μπορεί να προκύψει μόνον από μιαν άλλη Βουλή.

Η παρούσα έχει εξαντλήσει τα καύσιμα της. Και το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι βουλευτές της συμπολίτευσης, καθώς πέραν της εισπράξεως μηνιαίως του εφταχίλιαρου, ουδέν άλλο πράττουν.

Δηλαδή, σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για εκλογές. Και η νέα κυβέρνηση, με τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς δυνάμεων θα προχωρήσει δυναμικά, χωρίς ιδεοληπτικές αναστολές, στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα κληθεί να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την στιγμή που επικαλείται την Εθνική συνεννόηση ως κυβέρνηση, είναι αδιανόητο να την αρνηθεί ως αντιπολίτευση. Αλλωστε, και αυτός είναι μια μνημονιακή δύναμη.

Οι κλάψες πως « αυτά μας τα επιβάλλουν» και πως «το δικό μας πρόγραμμα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης», δεν πείθουν κανένα. Στην πολιτική καταγράφονται και αξιολογούνται οι πράξεις. Ολα τα άλλα είναι «έπεα πτερόεντα».

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης: «μα είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε εκλογές τώρα, ενώ είναι βέβαιον πως θα τις χάσει;» Απαντώ, αντερωτώντας :« μα είναι δυνατόν να βρεθεί ένας αρχηγός από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που να προσφέρει την συναίνεση του στον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ;» Φυσικά, όχι.

Ο Α.Τσίπρας έχει δύο επιλογές. Ή να πιεί μόνος του όλο το πικρό ποτήρι ή να διενεργήσει εκλογές και να παραχωρήσει ήσυχα και όμορφα την εξουσία.» Η τρίτη λύση οδηγεί κατευθείαν στο Γουδή.

Στην πολιτική τα διλήμματα και τους όρους του παιχνιδιού τους διαμορφώνει ο ισχυρός. Αυτός είναι ο κυρίαρχος. Ο αδύναμος, ανάλογα με την ευφυΐα του και την συγκρότηση του, κινείται αναλόγως. Και σήμερα το δημοσκοπικό double score υπέρ της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να μην αντιληφθούμε ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Συνεπώς, αν ο Α.Τσίπρας, όπως ισχυρίζεται, προτάσσει το Εθνικό συμφέρον, ας διενεργήσει αμέσως εκλογές και μετά από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλλει και αυτός στην Εθνική προσπάθεια.

Σύντροφε Αλέξη, αν δεν θέλεις να φύγεις με φέσι, όπως χαριτωμένα είπες χθες, κάνε αμέσως εκλογές.

Ο Κυριάκος, ούτως ή άλλως, φορεί γραβάτα.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: