Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Κάποτε υπήρχαν και δεινόσαυροι…

Ο πλανήτης γη θα συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του ακόμη και με τον Αλέξη στο τιμόνι της εξουσίας αυτής της μικρής και ανυπόληπτης χώρας, όπως περιστρέφεται αιώνες τώρα. Το αν θα συνεχίσουμε να περιστρεφόμαστε κι εμείς μαζί με τους υπόλοιπους ή όχι είναι δική μας ευθύνη. Δεν είναι πάντως και δεδομένο!

Κάποτε υπήρχαν και δεινόσαυροι. Και σήμερα δεν υπάρχουν! Η ζωή εξελίσσεται και σχεδόν πάντα χωρίς να έχει ανάγκη τις δικές μας ενστάσεις. Εμείς είμαστε εκείνοι που καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που κάθε φορά διαμορφώνονται και όχι οι συνθήκες στα δικά μας θέλω.

Να μην πάμε μακριά. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα με ιστορία εκατοντάδων ετών. Μπορεί να κατοικούμε σε αυτή την γη χιλιάδες χρόνια, αλλά την κρατική μας υπόσταση την κερδίσαμε με την ιδιαίτερη βοήθεια του ξένου παράγοντα. Τι είναι εκείνο που μας έχει πείσει ότι θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε και νομοτελειακά να υπάρχουμε στα πλαίσια ενός κράτους με το όνομα Ελλάδα, το οποίο θα έχει μάλιστα και τα σημερινά του σύνορα;

Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά όλες οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι και με υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας απ’ ότι σήμερα, όταν οι γείτονές μας στην Τουρκία θα ψάχνουν τρόπους να βρουν… ζωτικό χώρο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των 97 εκατομμυρίων πολιτών τους. Αν το δει κανείς από αυτή την οπτική μπορεί να κατανοήσει την σημερινή τακτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας: Δεν βιάζεται! Δημιουργεί τις συνθήκες για το μέλλον που θα της επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί την πιθανή δική μας κατάρρευση.

Δεν μιλάμε για το 2.400, αλλά για το 2050. Ο ορίζοντας δεν είναι και τόσο μακρινός. Όσοι από εμάς έχουμε πατήσει τα 50 και κάτι, σίγουρα θα θυμόμαστε πως ήταν ο κόσμος στα 20 μας. Τριάντα χρόνια είναι μία μόλις ανάσα. Και μπορεί πολλοί από εμάς να μην βρισκόμαστε τότε σε αυτό τον μάταιο κόσμο, αλλά θα είναι τα παιδιά μας.

Είναι σαφές ότι τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματά μας με μία πρωτοφανή επιπολαιότητα. Οι πατεράδες μας έδιναν παράλογες αυξήσεις στις συντάξεις τους και δεν υπολόγισαν τι θα συμβεί με τις δικές μας συντάξεις, τις συντάξεις των παιδιών τους. Ομοίως κι εμείς αδιαφορούμε για τον κόσμο που θα παραδώσουμε αύριο στα παιδιά μας. Κι είναι βέβαιο ότι δεν είναι η οικονομική κρίση το γεγονός που μας κρατάει καθηλωμένους στον βούρκο. Για να μην τρελαθούμε! Υπήρξαν κι άλλοι πτωχοί…

Το παράδειγμα του Ισραήλ είναι εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Πρόκειται επίσης για έναν από τους αρχαιότερους λαούς της περιοχής. Δημιούργησε το κράτος του αμέσως μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και με συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από τις δικές μας. Πολεμήθηκε σκληρά, απειλήθηκε η ύπαρξή του από επιθετικούς γείτονες. Και σήμερα είναι ένα πανίσχυρο κράτος σε όλα τα επίπεδα. Σας αρέσει αυτό το αφήγημα; Ας το αγοράσουμε, λοιπόν! Να πούμε ότι θα κάνουμε τα πράγματα όπως ακριβώς τα έκαναν οι Ισραηλινοί και κατάφεραν και στέκονται όρθιοι απέναντι σε εκατομμύρια φανατικούς μουσουλμάνους που θα ήθελαν να τους συντρίψουν.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ. Μπορούμε; Σίγουρα μας αρέσει να το σκεφτόμαστε. Αλλά, μπορούμε; Υπάρχει κι ένα ακόμη στοιχείο που διαφοροποίησε τους Ισραηλινούς από τους εχθρούς τους. Είχαν ένα ισχυρό κίνητρο! Οι άλλοι ήθελαν να τους σκοτώσουν. Εκείνοι ήθελαν να ζήσουν. Το ερώτημα είναι αν εμείς θέλουμε πράγματι να ζήσουμε!

Προς το παρόν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι συνεχίζουμε την πορεία δίχως χάρτη, δίχως προορισμό και δίχως μία ικανή ηγεσία που να είναι σε θέση να εμπνεύσει. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ο υπαίτιος, είναι ο καθρέπτης μας.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο αφήγημα.
Χρειάζεται ένα πραγματικό σχέδιο και κυρίως ανθρώπους αποφασισμένους να δουλέψουν σκληρά για την επόμενη ημέρα. Αν θέλουμε να μην έχουμε την τύχη των δεινοσαύρων και να επιδεικνύουν άλλοι λαοί τα ερείπια του αρχαίου μας πολιτισμού σαν να είναι κομμάτια της δικής τους κληρονομιάς, είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι. Κάτι ουσιαστικό και μεγάλο. Κάτι που θα το συζητάνε οι μελλοντικές γενεές, σαν ένα σύγχρονο θαύμα. Και πιστέψτε το ότι θα είναι. Θαύμα. Διότι οι πιθανότητες αυτή την στιγμή είναι σε βάρος μας.

Θανάσης Μαυρίδης


thanasis.mavridis@liberal.gr

http://www.liberal.gr/arthro/146548/apopsi/th-mauridis/kapote-upirchan-kai-deinosauroii-.html


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: