Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ταφόπλακα για το χρέος βάζει η Κομισιόν

Ταφόπλακα για το χρέος βάζει η Κομισιόν
Τη γραμμή του Wolfgang Schaeuble που προβλέπει μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το ελληνικό χρέος έως τα τέλη του 2018 φαίνεται ότι αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Jean Claude Juncker, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων για εξεύρεση λύσης θα γίνουν στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup του περσινού Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης θα εξετασθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενταχθεί μόνο επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να προσφέρει νέα δάνεια έως ότου να συγκεκριμενοποιηθούν οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους – ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό η διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde.

Η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει παραπλήσια πρόταση στο προηγούμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου, όμως πλέον πιέζεται χρονικά για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει χρέη της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Σχοινάς κάλεσε εκ νέου τους εταίρους να κάνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να
επιτευχθεί συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να προσπαθήσουν να πετύχουν συνεννόηση για το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, τώρα «επαφίεται στους εταίρους να κάνουν το ίδιο», είπε.

Τόνισε πως η τρέχουσα αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, διότι χαράσσει μία αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία.
Οι δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά έρχονται λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν πρόκειται να δώσει μια ξεκάθαρη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά αντίθετα Ευρωπαίοι εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταλήξουν σε μία φόρμουλα που θα μεταθέτει τις οριστικές αποφάσεις μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018.
Πηγή: skai.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: