Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για τις επιπλέον περικοπές

Στο υπόγειο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιμένω τον Μάνφρεντ Βέμπερ για να πάμε μαζί σε ένα από τα εστιατόρια του κτιρίου. Οπως συνηθίζεται με αυτή τη συνέντευξη, ο συνεντευξιαζόμενος διαλέγει το εστιατόριο της προτίμησής του. Υστερα από σκέψη, όπως μου είπε η βοηθός του, ο κ. Βέμπερ κατέληξε ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να γευματίσουμε από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλωστε ο ίδιος μου λέει, κατά τη διάρκεια του γεύματός μας, πως στόχος του είναι να βρίσκεται εδώ για πολλά χρόνια ακόμα και σίγουρα για την επόμενη τετραετία του Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα κατέχει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ όταν ανέλαβε το 2014 ήταν ο νεότερος επικεφαλής στην ιστορία του κόμματος.
Ο 45χρονος Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται χαμογελαστός και ευδιάθετος καθώς, όπως μου λέει, με τη συνέντευξή μας τουλάχιστον θα καταφέρει να γευματίσει, αφού πολλές φορές το γεμάτο του πρόγραμμα δεν του το επιτρέπει. Είναι Γερμανός, το κόμμα του είναι εταίρος στην κυβέρνηση και ο ίδιος έχει στενές σχέσεις με την Αγκελα Μέρκελ, ενώ είναι από τους πολιτικούς που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα, για αυτό και αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων. 
Παρ’ όλο που ο ίδιος λέει πως δεν θα φύγει από τις Βρυξέλλες τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθούν τις κινήσεις του από κοντά, καθώς θα μπορούσε στην επόμενη δεκαετία να παίξει σημαντικό ρόλο στη γερμανική πολιτική σκηνή. Παρότι Βαυαρός και Χριστιανοκοινωνιστής, είναι περισσότερο ελαστικός σε σχέση με το κόμμα του που αντιτίθεται σε οικονομικές διασώσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Στο μόνο θέμα που κατά τη διάρκεια του γεύματός μας δεν εμφανίζεται μετριοπαθής είναι στις ευθύνες που καταλογίζει στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. 
«Οι επιπλέον περικοπές που πέρασαν τώρα από την ελληνική Βουλή είναι περικοπές για τις οποίες ευθύνεται ο Τσίπρας, καθώς η ζημιά που προκάλεσε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, το δημοψήφισμα, οι επιθέσεις σε άλλους κ.λπ. στοίχισαν χρήματα, ήταν ένας χρόνος που χάθηκε για την Ελλάδα», λέει, και τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη που είχε καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής του ήταν «ήδη πολλά υποσχόμενη». Ανάμεσα στα λάθη του Ελληνα πρωθυπουργού φέρνει ως παράδειγμα την απόφασή του να δώσει επιδόματα συντάξεων παραμονές των περσινών Χριστουγέννων χωρίς να το έχει συμφωνήσει προηγουμένως με τους θεσμούς. «Για αυτό έχουμε σήμερα τη δυσκολία να βρεθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους», λέει, προσθέτοντας ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρήματα αλλά περισσότερο «με την έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, και για αυτό φταίει ο Τσίπρας».  Το εστιατόριο που πηγαίνουμε είναι ισπανικής κουζίνας και έχει ανοίξει πριν από λίγο καιρό, με αποτέλεσμα ο Μάνφρεντ Βέμπερ να μην το έχει «δοκιμάσει», αλλά έχοντας δύο από τους στενότερους συνεργάτες του ισπανικής καταγωγής, μου εξηγεί ότι είναι πολύ εξοικειωμένος με την κουζίνα της χώρας. Αποφασίζουμε να πάρουμε το μενού της ημέρας. Πρώτο πιάτο φακές α λα ισπανικά με πιπεριές και κολοκυθάκια. 
Η ελάφρυνση του χρέους
Ανάμεσα στη σούπα και τη φρέσκια μπαγκέτα, που μόνο εγώ τρώω με μεγάλη όρεξη, τον ρωτάω κατά πόσον (ως Γερμανός) θεωρεί πως η μετάθεση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές ήταν η σωστή αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε εγκρίνει στη Βουλή επώδυνες μεταρρυθμίσεις τηρώντας το δικό της μέρος της συμφωνίας. Ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν μόνο η Γερμανία που δεν ήθελε να συμφωνήσει τώρα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και η Φινλανδία και η Ολλανδία, καθώς και ότι «π.χ. ούτε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υποστήριζε πολύ θερμά την ελάφρυνση του χρέους αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος αρνείται ότι η μετάθεση της απόφασης έχει σχέση με τις γερμανικές εκλογές, αλλά με το γεγονός ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτήν την κυβέρνηση και αυτό είναι ένα θεμελιώδες σημείο». Τονίζει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι να περάσεις τις μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή αλλά να τις εφαρμόσεις. Συγχρόνως υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό της, καθώς οι πληρωμές για το χρέος της είναι μικρές και για αυτό δεν είναι ένα επείγον θέμα. «Στο μυαλό μας έχουμε ότι πρώτα από όλα χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο εταίρο και μετά θα κάνουμε τα επόμενα βήματα», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ο Τσίπρας έχασε την αξιοπιστία του και δεν την επανέκτησε».
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δομικό και όχι χρηματικό
Του θυμίζω ότι όταν είχε πρωτοεκλεγεί το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας, υπήρχε ένα αίσθημα στις Βρυξέλλες ότι αυτή η νέα άφθαρτη κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή στην Ελλάδα. Πώς από εκεί πήγαμε στην παντελή έλλειψη αξιοπιστίας προς τον Αλέξη Τσίπρα;
Ο Βέμπερ ξεκαθαρίζει ότι ως επικεφαλής του ΕΛΚ δεν ένιωσε ποτέ το παραπάνω, αλλά δεν ξεχνάει την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας το Ευρωκοινοβούλιο και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ σε ομιλία του είχε πει «είστε νέος, είστε ο νέος ηγέτης, έχετε μια σαφή εντολή, σας παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να αλλάξετε τη χώρα, να σταματήσετε τις πελατειακές σχέσεις... μεταξύ άλλων». «Την έχασε αυτή την ευκαιρία», λέει ο κ. Βέμπερ και προσθέτει πως «στην Ε.Ε. όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι χρηματικό αλλά δομικό, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα αξιόπιστο κράτος που θα πολεμήσει τη διαφθορά, ένα οργανωμένο μοντέρνο κράτος», και παρ’ όλο που η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν είναι επίσης πολλά. Επιμένει στον ρόλο που έπαιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάσωση της Ελλάδας. «Θέλω να θυμίσω ότι τελικά ένας πολιτικός του ΕΛΚ ήταν αυτός που έσωσε την Ελλάδα», λέει. Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης αποτελεί για τον Μάνφρεντ Βέμπερ τη σημαντικότερη απόδειξη ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να διαλυθεί, καθώς πέρασε το μήνυμα «μη μας επιτίθεστε γιατί δεν θα κερδίσετε, ούτε οι αγορές ούτε οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν την επιτυχία της Ευρωζώνης», λέει χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δεν ανακατευόταν στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι δουλειά των τεχνοκρατών, ο Γιούνκερ αποφάσισε ότι αυτό δεν είναι μια δουλειά των τεχνοκρατών αλλά των πολιτικών.
Τον ρωτάω για τον ρόλο που έπαιξε ο άλλος βασικός πρωταγωνιστής της ελληνικής κρίσης του 2015, για αυτόν της Αγκελα Μέρκελ και κατά πόσο ήταν καταλυτικός. «Η Μέρκελ ρίσκαρε με τη διάσωση της Ελλάδας και έχασε κομμάτια του CDU (του κόμματός της) στην Μπούντεσταγκ. Ηταν μια εσωτερική απόφαση και όχι εύκολη, αλλά την πήρε».
Κατά τον κ. Βέμπερ, οι Ελληνες βίωσαν το γεγονός ότι οι λαϊκιστές δεν μπορούν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. «Ο Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα. Οι άνθρωποι κατάλαβαν με τον δυσάρεστο τρόπο ότι σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν μπορείς να ακολουθείς τους λαϊκιστές». Ο ίδιος εύχεται να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εκλογές καθώς δεν έχει πει ψέματα και έχει υπάρξει απόλυτα ξεκάθαρος για το τι πρέπει να γίνει.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκλέγεται από τους πολίτες
Η συζήτηση όμως είχε ξεκινήσει με το βασικό θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες, δηλαδή πώς μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ε.Ε. με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την Ε.Ε., όπου μπορούμε να χτίσουμε μια Ευρώπη που μπορεί να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση, το 2016 μάλιστα είχε υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι η Αμερική, απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις όπως η μεταναστευτική, ενώ οι Ευρωπαίοι τώρα θα αρχίσουν να νιώθουν τα αποτελέσματα μιας σειράς ευρωπαϊκών πολιτικών, αναφέρει μεταξύ άλλων. Συγχρόνως, σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, η διάσταση που δίνουν ο Πούτιν, ο Ερντογάν και ο Τραμπ στις διεθνείς σχέσεις ενισχύει το γεγονός ότι η Ε.Ε. πρέπει να μείνει ενωμένη, καθώς κάθε χώρα μόνη της θα είναι πιο δύσκολο να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες της σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο απ’ ό,τι ως μέλος της Ε.Ε. «Υπάρχει τώρα ένα momentum για υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και ανάγκη για μια δυνατή ηγεσία και στις δύο βασικές χώρες, γι’ αυτό και η εκλογή του Μακρόν είναι τόσο σημαντική», λέει, και ο ίδιος δεν βρίσκει σωστό να θεωρείται το Βερολίνο η πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Μέρκελ η ηγέτις του ελεύθερου κόσμου. 
Για αυτό, για τον Βέμπερ το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Ε.Ε. δεν είναι να προσθέσει μια σειρά από νέες νομοθεσίες για την οικονομία ή για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά να δημιουργηθεί ένα συναίσθημα, μια ατμόσφαιρα, μια κουλτούρα τού τι σημαίνει το ότι «είμαστε Ευρωπαίοι». Δεν υπάρχει αυτό το συναίσθημα σήμερα ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες; τον ρωτάω. Σήμερα, λέει, «συζητάμε τα ευρωπαϊκά θέματα υπό ένα εθνικό πρίσμα» και δίνει ως παράδειγμα τη Γερμανία που αυτή τη στιγμή νούμερο ένα προτεραιότητα είναι να οριστεί ένας προκαθορισμένος αριθμός προσφύγων που πρέπει να δέχεται η κάθε χώρα, και μόνο αν γίνει αυτό «τότε για αυτήν η Ε.Ε. είναι τέλεια», λέει χαρακτηριστικά, ενώ αντίστοιχα στην Αυστρία και τη Φινλανδία δεν υπάρχει η συζήτηση για την ανεργία των νέων και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, ένα θέμα που απασχολεί τόσες άλλες χώρες. «Υπάρχει ένας εγωιστικός τρόπος σκέψης στην Ε.Ε. τώρα και η κάθε χώρα επικεντρώνεται μόνο στις ανάγκες της», λέει, ενώ έχουμε περάσει στο κυρίως πιάτο, κοτόπουλο στον φούρνο με δενδρολίβανο. 
Για αυτό ο Μάνφρεντ Βέμπερ προχωρεί ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έτσι ώστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκλέγεται απευθείας από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. «Θα έλυνε και το βασικό πρόβλημα των Αμερικανών που, κάθε φορά που θέλουν να επικοινωνήσουν με την Ε.Ε., δεν ξέρουν ποιον να πάρουν τηλέφωνο», του λέω γελώντας. «Ακριβώς!» μου απαντάει, «καθώς μια δημοκρατικά εκλεγμένη προσωπικότητα θα είχε και διαφορετική άνεση να μιλήσει στους ηγέτες και μεγαλύτερη δικαιοδοσία να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φτάσει σε ένα κοινό σημείο». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει η διαδικασία λήψης αποφάσεων να φτάσει στο σημείο που η Ε.Ε. θα αποφασίζει για τα πιο σημαντικά και για τους περισσότερους, και όχι οι δύο ισχυρές χώρες Γερμανία και Γαλλία. 
Οι σχέσεις με την Τουρκία
Ο κ. Βέμπερ είναι γνωστός στο Ευρωκοινοβούλιο για τη σκληρή στάση που έχει κρατήσει όσον αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., και αφήνω το θέμα αυτό για το τέλος. «Νόμιζα ότι θα είναι πιο χαλαρή η συζήτησή μας», μου λέει γελώντας. Για τον Γερμανό πολιτικό είναι ξεκάθαρο ότι με τη γείτονα χώρα θα πρέπει η Ε.Ε. να αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση και στενή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, αλλά σίγουρα όχι να της επιτρέψει να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Πρέπει να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την είσοδό της στην Ε.Ε. και να ξεκινήσουμε νέες», λέει ο κ. Βέμπερ, ο οποίος δεν συμφωνεί με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επαναλαμβάνει ότι η θανατική ποινή είναι και η «κόκκινη γραμμή» που θα σταματήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία αν θα είναι μέλος της Ε.Ε., δεν χρειάζεται να περιμένω την απόφαση για τη θανατική ποινή για να καταλάβω ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση», λέει χαρακτηριστικά. Αυτό που προτείνει ο ίδιος είναι μια σειρά από συμφωνίες, οικονομικές, εμπορικές, απελευθέρωση της βίζας, ανταλλαγή φοιτητών κ.λπ., καθώς κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ενώ κατ’ αυτόν η καλύτερη απόδειξη του επιχειρήματός του είναι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Ο ίδιος προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να επισκεφθεί την Αγκυρα και να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του ποιος είναι ο σωστός τρόπος συνεργασίας. «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να μη λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον». 
Η συνάντηση
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή επέλεξε να γευματίσουμε στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το εστιατόριο που πήγαμε έχει ισπανική κουζίνα. Αποφασίσαμε να πάρουμε το μενού της ημέρας. Πρώτο πιάτο φακές α λα ισπανικά με πιπεριές και κολοκυθάκια. Για κύριο πιάτο επιλέξαμε κοτόπουλο στον φούρνο με δενδρολίβανο.
Oι σταθμοί του
1972
Γεννιέται στο Νιντερχατσκόφεν της Βαυαρίας.
1996
Πτυχίο μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ιδρύει δύο εταιρείες περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον.
2002
Εκλέγεται βουλευτής στη βαυαρική Βουλή και παντρεύεται.
2004
Αποφασίζει να αφήσει τη γερμανική πολιτική σκηνή και εκλέγεται ευρωβουλευτής.
2014
Γίνεται ο νεότερος επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
2015
Αναλαμβάνει αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Γερμανίας.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: