Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η Γερμανία αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αποχώρηση των στρατιωτών της από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την ανάπτυξή τους στην Ιορδανία λόγω των αυξανόμενων γερμανο-τουρκικών εντάσεων, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό σχέδιο της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το DPA, το οποίο αποφασίστηκε μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν αυτή τη βάση του ΝΑΤΟ όπου έχουν αναπτυχθεί περίπου 260 στρατιώτες της Μπούντεσβερ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

Κατά συνέπεια η Γερμανία αναμένεται να αναστείλει για δύο μήνες τις πτήσεις των αναγνωριστικών αεροσκαφών της τύπου Τορνέιντο που έχουν τη βάση τους στο Ιντσιρλίκ, ώστε να δοθεί χρόνος προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά στην Αζράκ στην Ιορδανία, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Οι αποστολές του αεροσκάφους ανεφοδιασμού εν πτήσει θα διακοπούν για δύο έως τρεις εβδομάδες, αναφέρει το DPA, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Η απόφαση για την αποχώρηση των γερμανών στρατιωτών λαμβάνεται μετά την αποτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο μιας αποστολής συμφιλίωσης στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο τελευταίος επιχείρησε να πείσει την Άγκυρα να επιτρέψει στους γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η τουρκική κυβέρνηση από τον περασμένο μήνα.

Για ιστορικούς λόγους, και προκειμένου να αποτραπούν καταχρήσεις, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις υπόκεινται στο Κοινοβούλιο και όχι στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως οι βουλευτές έχουν την εποπτεία των στρατιωτών.

Η Άγκυρα δικαιολόγησε την άρνησή της κατηγορώντας το Βερολίνο ότι παρείχε πολιτικό άσυλο σε τούρκους πολίτες, ανάμεσά τους και στρατιωτικούς, που κατηγορούνται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνδέονται με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Η διένεξη αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς γεγονότων που πλήττουν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
iefimerida.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: