Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Το QE φεύγει...Η αυτοδυναμία έρχεται;

Το QE φεύγει...Η αυτοδυναμία έρχεται;
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η καταγραφή των τάσεων της κοινής γνώμης με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις να έχουν «πάρει φωτιά». Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, μια και όλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι στον αέρα και οι όποιες σχετικές εξελίξεις δεν προμηνύονται ευοίωνες για τα ελληνικά συμφέροντα.
Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς τα επιτελεία των δύο αρχηγών σε σχεδόν καθημερινή βάση λαμβάνουν πληροφορίες και στοιχεία για έρευνες που «τρέχουν» και περιλαμβάνουν άλλοτε ποιοτικά στοιχεία και άλλοτε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντίδραση των πολιτών πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Τα τελευταία 24ωρα, αυτό που δείχνει να κυριαρχεί είναι το ξεθώριασμα του κεντρικού κυβερνητικού στόχου που ονομαζόταν «χρέος και QE». Φαίνεται πως και στα δύο θέματα δε θα υπάρχουν καλές ειδήσεις για τη χώρα και κατ επέκτασιν θα δημιουργηθούν προβλήματα στο λεγόμενο «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου.
Η κακή λοιπόν πορεία του «αφηγήματος» δείχνει ήδη να αποτυπώνεται και στα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες το κεντρικό συμπέρασμα των ερευνών είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούσε το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης συνολικά, αυτό δείχνει να μην ισχύει πλέον. Ο δείκτης ικανοποίησης από τους χειρισμούς του είναι μικρός και η δημοφιλία του υπολείπεται εκείνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι σήμερα ο κ.Τσίπρας αποτελούσε το μεγάλο «όπλο» της κυβέρνησης, φαίνεται όμως πως έχουμε μπει σε μία διαφορετική φάση, στην οποία οι πολίτες δυσπιστούν απέναντί του.
Το δεύτερο συμπέρασμα των δημοσκοπήσεων είναι πως όσο περνάει ο καιρός η ΝΔ φτάνει ολοένα και πιο κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα μπορεί να δείχνουν ακόμα μία απόσταση, όμως βαίνει μειούμενη. Στελέχη μάλιστα της ΝΔ εκτιμούν ότι όσο ο καιρός θα περνάει και οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ , τόσο θα στρέφουν το βλέμμα τους προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως η επίτευξη της αυτοδυναμίας δε θα αποτελέσει μία εύκολη υπόθεση όμως στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους. Μεγάλη βαρύτητα σε όλες τις δημοσκοπήσεις παίζει η λεγόμενη παράσταση νίκης.Ποιό κόμμα δηλαδή θεωρούν οι πολίτες ότι θα κερδίσει στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Στην ερώτηση αυτή η ΝΔ διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα, στοιχείο που κάνει τα γαλάζια στελέχη να πιστεύουν ότι έχουν πάρει τον «αέρα του νικητή».
Εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα ευρήματα στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Στην ΝΔ  παρατηρείται είσοδος ψηφοφόρων από όλα τα κόμμα. Ενδεικτικά η Ν.Δ. κερδίζει πάνω από το 20% των ψηφοφόρων της από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ σημαντική είναι  η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, που φτάνει κοντά στο 15%. Μεγάλη είναι η αποδοχή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις τάξεις των ψηφοφόρων του Ποταμιού που αγγίζει μάλιστα το 30%.
Στο πλαίσιο αυτό γαλάζια στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για το μέχρι σήμερα «πέρασμα» στην κοινωνία της παρουσίας του κ.Μητσοτάκη. Ενα «πέρασμα» , το οποίο αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν θέλει να αποδειχθεί κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή. Όλα αυτά βεβαίως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ποτέ δεν έβγαλαν κυβερνήσεις.Πάντοτε όμως αποτύπωναν τάσεις



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: