Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Συμφωνία Th. May - DUP για σχηματισμό κυβέρνησης

Συμφωνία Th. May - DUP για σχηματισμό κυβέρνησης
«Σχηματίζω κυβέρνηση που μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια και να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά ενόψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit» τόνισε η Theresa May σε διάγγελμά της, αφότου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Η κ. May μετέβη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ αφού πρώτα εξασφάλισε την παροχή εμπιστοσύνης και ανοχής από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο συνδυασμός των 318 ή 319 βουλευτών των Συντηρητικών και των δέκα βουλευτών του DUP εξασφαλίζει λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον Guardian, η συμφωνία προέκυψε μετά από συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ελήφθη υπόψη το σοβαρό ενδεχόμενο ο Jeremy Corbyn να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.
Το Sky επεσήμανε νωρίτερα ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία "παροχής στήριξης με ανταλλάγματα".
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας δεν σχολιάζει τις πληροφορίες περί στήριξης
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε σήμερα πως δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Theresa May προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία.
Η υποστήριξη του DUP θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς της May να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται προκειμένου να έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Βουλευτής του DUP δήλωσε χθες πως το κόμμα θα ήταν πρόθυμο να διαπραγματευθεί με τη May και το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε σήμερα πως το DUP θα δώσει την υποστήριξή του στους Τόρις.
«Δεν έχουμε κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και δεν θα κάνουμε μέχρι αργότερα σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του κόμματος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: