Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Παρέμβαση Verhofstad στην Κομισιόν για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων πολιτών

Παρέμβαση Verhofstad στην Κομισιόν για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων πολιτών
Την αντίδραση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstad, αλλά και του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks, προκάλεσαν οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών στην πατρίδα τους χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία.
Με επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Guy Verhofstad ζητεί να ερευνηθούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο. Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Nils Muiznieks.
Μέχρι τώρα η μόνη επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση είναι η δήλωση του
κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρκέστηκε να πει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».
Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η πρώτη άτυπη επαναπροώθηση Τούρκου πολίτη καταγράφηκε στις 24 Μαΐου και αφορά τον δημοσιογράφο στο περιοδικό Nokta, Murat Capan, και άλλους δύο συμπατριώτες του.
Στην Τουρκία ο Murat Capan καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22,5 ετών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος.
Δεύτερη παρόμοια καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρεται σε επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών και πάλι με βάρκα στον ποταμό Εβρο. Σύμφωνα με την καταγγελία, ένοπλοι μασκοφόροι οδήγησαν στην Τουρκία τον Mustafa Can μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, τους Yilmaz Erdogan, Fetullah Catal και ακόμη έναν άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: