Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αποζημιώσεις για 30 χρόνια λειτουργίας θα διεκδικήσει η Eldorado αν φύγει από την Ελλάδα


Αποζημιώσεις για 30 χρόνια λειτουργίας θα διεκδικήσει η Eldorado αν φύγει από την Ελλάδα
Του Γιώργου Φιντικάκη

Αποζημιώσεις για τα 30 χρόνια διάρκειας της σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα διεκδικήσει η Eldorado Gold εφόσον η διαμάχη με την κυβέρνηση καταλήξει σε αδιέξοδο και στα διεθνή δικαστήρια.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αποζημίωση, που σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, εξετάζει να διεκδικήσει για τα μέχρι τώρα επενδεδυμένα κεφάλαια (3 δισ ευρώ), και τα από εδώ και πέρα διαφυγόντα κέρδη για όλη την περίοδο της σύμβασης 2004-2034 (άνω των 6 δισ), θα μπορούσαν και να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δισ ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά, τη μερίδα του λέοντος θα έχει η αποζημίωση για τα προσδοκώμενα έσοδα από το κοίτασμα που δεν εξορύχτηκε, σε συνδυασμό με την βουτιά της μετοχής της εταιρείας, που από 16 δολάρια, το 2011, όταν και εξαγόρασε την European Goldfields η οποία ήλεγχε την εποχή τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, κινείται σήμερα στα 2,5 δολάρια, πληρώνοντας τις συνεχείς καθυστερήσεις του ελληνικού project.

Σε αυτή τη κλιμάκωση της κόντρας, και ενώ η κυβέρνηση έχει στυλώσει τα πόδια, δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για τις 2.400 θέσεις εργασίας που κρέμονται από μια κλωστή, και τις νομικές αξιώσεις που θα εγείρει η εταιρεία, αλλά και για το διεθνή διασυρμό της χώρας.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, το θέμα βρίσκεται ξανά από χθες στην επικαιρότητα,
 έχει ήδη ταξιδέψει εκτός συνόρων, και ο θόρυβος θα γίνει ακόμη πιο ηχηρός εφόσον η εταιρεία κάνει πράξη την αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές, στη περίπτωση που δεν της χορηγηθεί ως αύριο, η επίμαχη άδεια.

Την ίδια στιγμή οι 520 εργαζόμενοι στις Σκουριές βρίσκονται σε αναβρασμό προειδοποιώντας για νέο κύκλο κινητοποιήσεων, ενώ το Μαξίμου παραπέμπει στον καθ' ύλιν αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Γ.Σταθάκη, προσπαθώντας να αποφύγει τη φθορά και να μη βρέξει τα πόδια του σ’ αυτή την ιστορία. Άλλωστε το ίδιο συνέβη και στο Ελληνικό, καθώς δημοσκοπικά το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, είναι ο Πρωθυπουργός.

Από την επίσημη πάντως χθες αντίδραση του Ι.Δραγασάκη που χαρακτήρισε τις Σκουριές «ως παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις χώρες να μη γίνονται τέτοιες επενδύσεις» όσο και νωρίτερα του Γ.Σταθάκη, προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της. Αμφότερες οι αντιδράσεις συντάσσονται με τη γραμμή του κόμματος που με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει αναγάγει σε κόκκινη σημαία την ακύρωση της επένδυσης και την εξώθηση της Eldorado σε αποχώρηση από την Ελλάδα.

Τέτοιο είναι και το κλίμα που επικρατεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν να κερδίσει τον πόλεμο με την Eldorado Gold εκδιώκοντας την εταιρεία από την Ελλάδα.

Στο θέμα πήρε χθες θέση ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπ. ΠΕΝ Γιάννης Μανιάτης, που επί υπουργίας του είχε χειριστεί την επένδυση. Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης, η σχετική μελέτη επεστράφη ως μη αποδεκτή πίσω στην εταιρεία στις 28/4/15, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ ο κ. Σταθάκης κρατά από το Νοέμβριο του 2016 την άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο συρτάρι του, παρ’ ότι το θέμα είναι πλήρως διεκπεραιωμένο από τις υπηρεσίες του υπουργείου, με πληρωμένα μέχρι και τα παράβολα.

Είναι ακόμη άγνωστο κατά πόσο η υπόθεση με τις Σκουριές μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στην κυβέρνηση, παρ’ ότι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν πάρει ανοικτά θέση εναντίον της επένδυσης, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθούν τυχόν αδειοδότησή της. Το θέμα εξελίσσεται ωστόσο σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, η διαχείριση του οποίου επηρεάζει πολλαπλώς την ίδια την κυβέρνηση, την οικονομία σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, και φυσικά την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Άλλο η άδεια, άλλο η Διαιτησία
Η εταιρεία από την πλευρά της επέμεινε και χθες ότι η Διαιτησία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις Σκουριές, παρά αφορά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκο στο Στρατώνι. Αλλά για να λειτουργήσει το εργοστάσιο θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με τα συμπυκνώματα χρυσοφόρου πυρίτη των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού, ακόμη αγνοείται.

Στην πράξη αυτό που υποστηρίζει η εταιρεία είναι ότι τόσο η Ολυμπιάδα, όσο και οι Σκουριές αποτελούν αμφότερες τμήμα ενός ενιαίου project, αυτού των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με κοινό businnes plan εγκεκριμένο από το 2006, και την ίδια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (2011). Αυτό σημαίνει, όπως λέει η εταιρεία, ότι τα πάντα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο.
Σαν παράδειγμα φέρνει το γεγονός ότι όταν και εφόσον σε τρία χρόνια από σήμερα τελειώσει η πρώτη φάση των έργων στην Ολυμπιάδα, θα πρέπει να είναι έτοιμα τόσο το εργοστάσιο Μεταλλουργίας, όσο επίσης οι μονάδες εμπλουτισμού στο Μάντεμ Λάκκο (Στρατώνι), και στις Σκουριές.

Το flash smelting
Σύμφωνα με το project, το εργοστάσιο μεταλλουργίας θα τροφοδοτείται με 280.000 τόνους πρώτης ύλης, δηλαδή συμπυκνωμάτων χρυσοφόρου πυρίτη. Το σημείο που διχάζει κυβέρνηση και εταιρεία είναι ο τρόπος κατεργασίας των συμπυκνωμάτων, με το ΥΠΕΝ να μην αποδέχεται την προτεινόμενη από την εταιρεία μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting).
Πρόκειται για μέθοδο που φέρει τη σφραγίδα πιστοποίησης της φιλανδικής εταιρείας Outotec και η οποία δεν έχει δοκιμαστεί στην Ελλάδα παρά στη σκανδιναβική χώρα σε κοιτάσματα χαλκού.
O αντιπρόεδρος της εταιρείας Ilka Kojo είχε έρθει στην Ελλάδα επί υπουργίας Σκουρλέτη προκειμένου να παρουσιάσει την επίμαχη μελέτη στο ΣτΕ, το οποίο και την αποδέχθηκε. Εξέδωσε μάλιστα και σχετική απόφαση (μια από τις 18 υπέρ της Eldorado). Επισκέφθηκε τότε ο κ. Kojo και το ΥΠΕΝ ώστε να εξηγήσει τη μέθοδο, δίχως όμως αυτή να γίνει αποδεκτή.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: